Fudgy Brownies

Fudgy Paleo Brownies

paleo brownies

Waar de vorige paleo brownies die ik maakte wat aan de droge kant waren, zijn deze exemplaren echt super fudgy, smeuïg en ontzettend vol van smaak.

Dit is mijn absolute favoriete paleo brownies recept. Met stip op één!

Aan de ene kant is het jammer dat het niet zo’n enorme hoeveelheid beslag is: voor slechts 6 personen een bescheiden (maar vullende) paleo brownie. Of voor 4 personen als je bij mij thuis bent. Maar aan de andere kant is dat ook wel weer goed: zo kun je er niet teveel van eten. En als je echt graag meer wilt maken, kun je altijd het beslag nog verdubbelen, toch?

Een ander fijn punt van deze paleo brownies is dat je er geen meel voor nodig hebt én ze ook nog eens vrij van eieren en noten zijn! Handig voor degenen met allergieën/intoleranties. Mocht je nu ook niet tegen cacao kunnen of het auto-immuun protocol volgen: gebruik dan carobe in plaats van cacao.

Als de paleo brownies net uit de oven kunnen zijn ze het meest smeuïg, maar zet je ze daarna in de koelkast dan worden ze ietsje harder en gaan ze juist meer op een soort fudge lijken. Beide varianten vind ik zelf heel lekker!

paleo brownies

Fudgy Paleo Brownies
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 6
Ingrediënten
  • 1 groene bakbanaan
  • 200g zachte dadels, zonder pit
  • 85g kokosolie, vloeibaar
  • 75g cacao
  • ½ tl baksoda
  • ½ tl vanillepoeder
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius. Vet een kleine bakvorm in met wat kokosolie. (ik gebruikt een ronde springvorm met een doorsnede van 15 cm)
  2. Verwijder de schil van de bakbanaan en snijd de banaan in stukjes.
  3. Combineer bakbanaan, dadels, kokosolie, cacao, baksoda en vanillepoeder in een foodprocessor en maal tot een glad beslag.
  4. Verdeel het beslag over de bakvorm en strijk het glad met de achterkant van een lepel.
  5. Bak de brownies in 25 minuten gaar. Laat ten minste 30 minuten afkoelen voor het serveren.
Fudgy Paleo Brownies

Comments 28

  1. Kan ik de bakbanaan ook vervangen door een hele rijpe gewone banaan?
    Zo ja, hoeveel gram moet hij ongeveer zijn zonder schil?

    1. Hoi Ineke, nee dat gaat niet. Je hebt echt een groene bakbanaan nodig om hetzelfde resultaat te krijgen 🙂

      1. Oké super! Dan gaan we vandaag nog even naar de toko. Thanks

    2. Hier op in hakend….
      Ik heb gewone banaan gebruikt, het resultaat is ook heerlijk.

  2. Hallo marinka,

    Bij mij is het beslag niet echt glad geworden maar het blijft grof. Had ik de kokosolie eerst moeten laten smelten?

    Mvg Sanne

    1. Hoi Sanne, de kokosolie moet inderdaad vloeibaar zijn, ik heb het meteen aangepast in het recept. (die stap was ik even vergeten)

  3. Hoi Marinka, gisteravond gemaakt en het was heerlijk! dank voor het recept, ga hem bewaren !

  4. Hoi Marinka,

    Nog de beste wensen.
    Ik had vorig jaar dit recept gemaakt maar nou had ik in plaats van groene bakbanaan Gele bakbanaan gebruikt.
    Is er een verschil tussen een gele- en een groene bakbanaan?

  5. Hier in de buurt nergens bakbananen te vinden? heb je een alternatief?

    1. Helaas, in dit recept heb ik geen alternatief voor bakbanaan. Bij de Jumbo en grotere AH filialen hebben ze ze, en ook bij Aziatische winkeltjes. Zo niet, dan kun je ze in de meeste gevallen zeker bestellen.

  6. Ziet er heerlijk uit, zou je de voedingswaarden kunnen vermelden?

    1. Hoi Jennifer, binnen het Paleo voedingspatroon kijken we niet naar voedingswaarden. We tellen geen calorieën en houden ons ook niet zo veel met de verhoudingen tussen macronutriënten bezig: de behoefte verschilt namelijk sterk per persoon, per dag. Je lichaam is prima in staat aan te geven hoeveel je waarvan nodig hebt!
      Deze fudge (of soortgelijke gerechten) vormt overigens niet een belangrijk onderdeel van het Paleo voedingspatroon: het is een snack, een tussendoortje waar je zo heel af en toe van geniet.

  7. Vandaag de brownies gemaakt en ze waren echt heerlijk fudgy, de structuur was perfect. De chocola was alleen erg bitter en nog niet niet verbrand, terwijl ik al minder heet en minder lang gebakken heb (165 gr en 23 min en dan halverwege ook nog met folie eroverheen). Volgens mij wordt de cacao al bitter zodra hij met de hete kokosboter in aanraking komt. Dit probleem heb ik trouwens bijna altijd als ik iets met cacao bak. Iemand tips?

    1. Ik heb geen idee hoe dat kan komen! Bij mij wordt de cacao echt nooit bitter eigenlijk.. Houd je wel van pure chocolade? Daar kan het ‘m ook nog in zitten 🙂

  8. Net gemaakt. Recept wel gehalveerd omdat ik geen 200 gram dadels meer had. In een vierkant ovenschaaltje gebakken. Kon er 9 brownies van snijden. Ze waren heeeeeeel erg lekker. Mijn dochter van 8 vond ze ook geweldig. Deze houden we er in!! Bedankt voor dit heerlijke recept!

  9. Wat een super recept ! Kan de brownie in stukjes worden ingevroren? Zodat ik er langer mee kan doen?

  10. Ik kan niet tegen kokos, dus door wat kan ik de kokosolie vervangen?
    Met roomboter? en zo ja, hoeveel?

  11. Soms krijgen mijn baksels een rare smaak van baking soda. Citroensap helpt dan maar dat zie ik niet terug in je recept… Herken je het? Misschien heft een ander ingrediënt het op…
    Bedankt voor je reactie,
    Groeten, Marloes

    1. Hi Marloes! Wanneer baking soda ouder is dan 1 à 2 maanden of wanneer je net iets teveel hebt gebruikt dan kan het inderdaad zo’n chemische smaak krijgen.

  12. Alleen het deeg was al zo lekker, nu wachten tot het afgekoeld is.
    Was weer even kind, vroeger ging ik met mijn tante ook altijd koekjes bakken en mocht ik altijd de pan uitlikken… heb ik net ook gedaan ??? gelukkig dat niemand het zag!!
    Maar ik ben op mijn gewicht en hoef het alleen maar zo te houden, dus af en toe mag ik iets extra’s ?

  13. Gemaakt met een gewone banaan en ca. 60 gram in fijne stukjes gesneden gedroogde dadels. Was goed gelukt en erg lekker, vooral na een nacht in de koelkast waardoor ze iets ‘zompiger’ werden!

  14. Ik kreeg het niet tot een glad beslag.
    Niet in de blender en ook niet met mijn staafmixer. De dadels waren veel te plakkerig en de banaan was echt heel hard! Wat heb ik fout gedaan?
    Groetjes Kim

    1. Hee Kim, ja een blender en een staafmixer zijn niet krachtig genoeg om het glad te maken. Er is hier gebruik gemaakt van een foodprocessor.

  15. Mijn beslag was wat vast dus ik heb er een klein beetje water bij gedaan. Hij is wat plat gebleven, wat mss komt door de wijnsteenbakpoeder ipv baksoda. Maar de smaak ik heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.