Kaffir Limoen Kokostaart

Mango Kaffir Limoentaart

Kaffir Limoen Kokostaart-2

Kaffir limoen. Zo’n leuk ingrediënt wat je vooral vaak tegen komt in Aziatische gerechten. Ikzelf vind het een heerlijke smaakmaker in curry’s en andere stoofschotels en ik heb dan ook altijd een flinke voorraad in de vriezer liggen.

In de meeste recepten gebruik je echter alleen de bladeren van de kaffir limoen (ook wel djeroek poeroet genoemd). Ik vroeg me altijd al af of de kaffir limoen 0ok vruchten zou dragen, gezien de naam. Vorige week ontdekte ik het antwoord: ja! Tijdens een tripje naar de Hanos zag ik ineens kaffir limoenen liggen. Ze lijken op limoenen, maar dan met een geribbeld uiterlijk.

Uiteraard kon ik het niet laten om twee exemplaren mee te nemen, dat moest ik gewoon proberen.

Voordat je nu afhaakt omdat je denkt dat dit recept alleen met kaffir limoen gemaakt kan worden: deze taart is net zo lekker met gewone limoenen.

Eerst liet ik de limoenen een week in de fruitschaal liggen. Met zoiets wilde ik niet overhaast aan de slag gaan want het resultaat moest natuurlijk wel lekker worden. Op internet kwam ik ook niet zo veel informatie tegen behalve dat je deze vruchten goed in kon maken (dat was ik nou net niet van plan..) dus besloot ik maar gewoon wat te doen. Een taart, met tropische ingrediënten. Net zoals ik ooit de mangopudding met chocolade-gembersaus maakte. Ook al zo’n lekkere combinatie.

De kaffir limoenen zelf smaken iets bitterder dan gewone limoenen, en dan met name het rasp. Dat is echt behoorlijk bitter, zodanig dat mijn gezicht er een beetje van vertrok. In combinatie met zoete mango en kokos is dat echter heel erg lekker. Daarnaast zaten de vruchten echt helemaal vol met zaadjes; ik als ‘ik wil alles thuis kweken’-fanaat heb deze zaadjes natuurlijk meteen in wat potjes met aarde gestopt in de hoop dat ze op gaan komen. Ik ben benieuwd..

Mango Kaffir Limoentaart
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 8
Ingrediënten
Taartbodem:
  • 175g kokosrasp
  • 2 el kokosmeel
  • 60 ml kokosolie, vloeibaar
  • 60 ml ahornsiroop of honing
Vulling:
  • 250 ml kokosmelk
  • 3 el gelatinepoeder
  • 400g rijpe mango, in blokjes (ongeveer 1 grote mango)
  • 2 kaffir limoenen, sap en rasp (of gebruik 2 gewone limoenen)
  • 60 ml honing
  • 2 el kokosolie, vloeibaar
  • ½ tl vanillepoeder
Bereiding
Taartbodem:
  1. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius. Bekleed een taartvorm (standaard springvorm formaat) met bakpapier of vet deze goed in met wat kokosolie.
  2. Combineer alle ingrediënten voor de bodem en roer goed door elkaar.
  3. Verdeel het mengsel over de bodem van de taartvorm en druk het langs de randen iets omhoog, om een opstaande rand te creëren.
  4. Bak de bodem in 15 minuten goudbruin in het midden van de oven en laat deze vervolgens goed afkoelen.
Vulling:
  1. Doe de kokosmelk in een steelpan en strooi de gelatine hier overheen. Roer goed door elkaar met een garde, zorg dat er geen klontjes in het mengsel zitten.
  2. Verhit het kokosmengsel en breng even kort aan de kook. Haal de pan direct van het vuur.
  3. Combineer de blokjes mango, limoensap, honing, kokosolie en vanillepoeder in een foodprocessor of blender.
  4. Schenk het warme kokosmengsel erbij en maal het geheel vervolgens tot een egale massa.
  5. Schenk de vulling in de taartbodem en bestrooi met het limoenrasp.
  6. Laat de taart in 2-3 uur opstijven in de koelkast voordat je deze serveert.
Kaffir Limoen Kokostaart

Comments 33

  1. so hee!! die ziet er lekker uit!

  2. Wat voor kokosolie gebruik je? De ontgeurde variant voor de bodem en virgin kokosolie voor de vulling?

    1. Eigenlijk heb ik dat precies andersom gedaan, maar je kunt beide soorten gebruiken in zowel de bodem als de vulling. Het is allebei lekker 🙂

  3. Bij ons is gelatinepoeder niet makkelijk te krijgen. Wel van die vellen. Hoeveel vellen is dan gelijk aan 3 el gelatinepoeder?

    1. Ik heb werkelijk geen idee! Gelatinepoeder bestel je bij iHerb.com of PuurMieke.nl, dan heb je meteen gelatine van goede kwaliteit. Als je dat niet kunt krijgen dan raad ik je aan om dit te vervangen door agar agar poeder.

      1. Lees ik het net te laat gelezen. Ik twijfelde over agar agar poeder. Ik heb 6 blaadjes gelatine gebruikt, gegoogled naar de hoeveelheid. Taart staat nu in de koelkast dus ik ben benieuwd. Ik zal laten weten of het gelukt is.

        1. En? Is het gelukt? Ik ben erg benieuwd ik heb ook blaatjes en wil m morgen gaan maken.

          1. Blaadjes met een d natuurlijk

        2. Ook ik ben benieuwd of het gelukt is met gelatine blaadjes

          1. Sorry, ik ben door mijn feestje (met deze taart) helemaal vergeten te reageren 🙁 Het is gelukt met gelatineblaadjes. Ik vond de taart erg lekker. De bodem had ik wat harder verwacht. Mijn visite moet nog een beetje wennen aan mijn gezonde baksels en eten zelf liever een normale appeltaart van de bakker. De fudgy brownies vielen wel erg in de smaak! Daar maak veel mensen erg blij mee.

            Ik had nog een beetje mix over van de bodem en daar heb ik balletjes van gedraaid en deze ook even in de oven gedaan. Heerlijke kokoskoekjes als resultaat. Mijn vriend dacht zelfs dat ik ze gekocht had ipv zelf gemaakt.

    2. Bij de tuinen is gelatinepoeder ook te koop.

    1. Deze heb ik in een pan gemaakt, maar het recept is voldoende om een springvorm van 24 cm te vullen.

  4. Beste marinka, waar kan ik de kokosrasp kopen? Wil de taart vanmiddag bakken.

  5. Heb de taart met 6 gelatineblaadjes gemaakt en hij is prima gelukt! Heerlijk recept..

  6. Ik had nog een kleine eetlepel agar agar en dat heb ik gebruikt. Ik vind de taart heel lekker. Lekker fris en de combi met de bodem is heel smakelijk. Een dag later vond ik het nog lekkerder, vooral de bodem.
    Ik had zeker niet minder agar agar moeten gebruiken, dit was goed, volgende keer gebruik ik nog iets meer (ik denk anderhalve eetlepel). Een verrassend lekkere taart en het ziet er ook heel vrolijk uit. Ga ik vaker maken!

  7. Kun je ook minder kokosrasp gebruiken?

  8. Het water loopt mij in de mond en zeket met het warme weer ga ik deze maken.

  9. Ik wou deze maken, maar had geen mango. Heb het dan met een verse ananas gemaakt, die ik eerst wat gebakken had in een beetje kokosvet, om het prikkelende er uit te halen. Dan verder gedaan zoals beschreven.
    Ik moet zeggen, ik vond die nog lekkerder dan met mango, die ik daarna ook nog eens gemaakt hebt.
    Vooral de bodem is erg lekker.
    Ik had ermee getrakteerd in onze quiltgroep, en alle dames vonden hem heel lekker!
    Deze zal ik ook meer maken!

  10. Ik wil deze graag proberen te maken maar kan het ook met amandelmeel in plaats van kokosmeel denk je?

  11. OMG deze taart is echt te lekker!
    Eigenlijk voor morgen gemaakt, maar ik kon niet wachten om te proeven! Hij ziet er precies hetzelfde uit als plaatje hierboven.
    x

  12. Nou, hij staat in de koelkast en ik ben heeel benieuwd. Ik had mn hoofd er niet helemaal bij dus de rasp zit door de vulling en de kokosolie staat nog gesmolten te zijn op het gasfornuis maar de smaak van de vulling was evengoed super goed haha!

    1. Haha, oeps! Ik hoop dat hij toch nog goed is gelukt. Zolang het maar lekker smaakt in ieder geval 😉

  13. Ik wil de taart maken voor een feestje waar ik nog meer taarten voor wil maken. Laat hij zich invriezen?

  14. Je geeft aan gelatine poeder te gebruiken. Dat is toch agar agar?

  15. Ik heb de 3 eetl gelatinepoeder vervangen door 12 blaadjes gelatine. Had die verhouding ergens gelezen. Wat alleen erg stom is: ik had de taart al uit de vorm gehaald. Hij kwam zo mooi en stevig uit de oven! 10 minuten nadat ik de vulling erin had gegoten hoorde ik een zacht druppen in de keuken…. De rand was door de nog zachte vulling doorgebroken. Volgende keer dus pas als ie helemaal klaar is de rand verwijderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.