Paleo Pannen

Paleo Keukengerei – Pannen

Kookpunt Le Creuset-2

Hoewel het gebruik van een pan op zich natuurlijk helemaal niet zo Paleo is (waarschijnlijk kwamen ze toen niet veel verder dan een vuurtje en een spit), is het behoorlijk veilig om te zeggen dat we nu vrijwel niet meer zonder pannen kunnen. Hoe bak je anders een biefstukje aan, roerbak je wat groenten, grill je sateetjes en maak je de lekkerste sausjes? Dat soort dingen zijn toch wat lastig wanneer je alleen een oven zou hebben. Zonder pannen zouden mijn blog of mijn kookboek waarschijnlijk niet eens bestaan!

Daarom dus een artikeltje over pannen. Omdat die óók heel belangrijk zijn bij het gezond, Paleo koken.

Toen mijn vriend en ik samen gingen wonen hebben we onze keuken uit moeten breiden met een grote, hoge kast (eigenlijk een garderobekast) om er al mijn pannen, apparaten en andere kookspullen in kwijt te kunnen. Want ik zorg er graag goed voor, die spullen van mij. En dan vooral voor mijn pannen. Elke pan heeft een eigen ‘gebruiksaanwijzing’. De ene pan moet iets langer op het vuur staan voor ik er eten in doe dan de andere, en na afloop worden ze met liefde schoon gepoetst, geschraapt en geschrobd. Liefst zonder afwasmiddel (dat beschadigt de laag die erop zit) en ze gaan natuurlijk al helemaal niet in de vaatwasser. De gietijzeren pannen wrijf ik na het schoonmaken in met kokosolie zodat ze niet gaan roesten in de kast.

Dat klinkt misschien als veel werk, maar het valt reuze mee. Als ik investeer in een echt goede pan die een leven lang mee kan gaan en bij elk gebruik alleen maar fijner wordt om mee te werken, dan zorg ik daar graag goed voor.

Voor mij dus niet elke 2 maanden een nieuwe antiaanbakpan met thermospot die zo lichtgewicht is dat wanneer je een pannenkoek zou willen draaien, je de pan mee de lucht in gooit, of die al krom trekt als je hem naar het fornuis laat kijken. Niet alleen omdat zulke pannen dus echt niet fijn zijn om mee te koken, maar ook omdat er bij elk gebruik wat gif vrijkomt in de vorm van PFOA en PTFE wat je eten in trekt. (krijg je er gratis bij!) Een behoorlijke belasting voor je lichaam en in het ergste geval zelfs kankerverwekkend.

Kookpunt Le Creuset

Het alternatief is simpel: koop een goede pan die gemaakt is van stevig materiaal wat niet snel beschadigt. Liefst gietijzer, RVS of emaille. Daar hangt in veel gevallen een prijskaartje aan, maar bedenk je daarbij dat zo’n pan jaren en jarenlang mee gaat. Je hoeft dus niet elke paar maanden om een nieuwe, en binnen een jaar heb je de kosten er allang uit. Ik begrijp heel goed dat niet iedereen hier een budget voor heeft, maar dit soort pannen zijn vaak ook tweedehands op internet te koop.

Welke pannen ik gebruik? Het liefste Le Creuset, maar ik gebruik ook de pannen van DeBuyer en Riess met plezier. Ik heb ondertussen al een flinke collectie verzameld waar ik met veel plezier in kook. Deze pannen voldoen aan alle eisen die ik aan pannen stel: fijn om in te koken, stevig, bevatten geen ongezonde materialen, gaan lang mee en ze zijn nog mooi om te zien ook. Zo heb ik nu 2 koekenpanen, een skillet, hapjespan, een grillpan en 2 grote braadpannen. Een aantal van deze pannen gebruik ik werkelijk elke dag en ze zijn niet kapot te krijgen. Daarnaast kunnen ze zonder problemen de oven in: heel handig wanneer je vlees langzaam wilt laten garen of wanneer je een dikke, gevuld omelet wilt laten stollen. Echt ideaal.

Comments 46

  1. Misschien toch niet helemaal verboden?
    Op deze site staat: dat het een soort vrijwillige actie is.
    Al denk ik dat het resultaat sowieso zal zijn dat er minder teflon in pannen etc zit.

  2. Hallo Marinka,

    Kun je misschien ook iets vertellen over slow-cooking pannen?; er zijn heel veel soorten maar vaak lees ik ook weer dat er een anti-aanbak laag in zit maar er staat niet bij vermeld waar die dan van gemaakt is. Heb jij je daar wel eens in verdiept en welke heeft een betrouwbare binnenlaag?

    Vriendelijke groet, Astrid

    1. Hallo Astrid! Ikzelf gebruik 2 slowcookers: eentje van het merk CrockPot, die heeft een pot van keramiek en is voor zover ik weet helemaal veilig. Het andere apparaat is een InstantPot, dat is naast een slowcooker ook een yoghurtmaker en snelkookpan in één en die heeft een pot (en deksel) van RVS en is dus ook super veilig.

  3. Hoi,

    Ik heb pas twee gietijzeren koekenpannen gekocht op marktplaats. Het is een verschrikking om mee te koken alles bakt aan en is niet schoon te maken. Toen ik ze kocht waren ze mooi schoon nu krijg ik de aanbrandplekken er niet uit moet ze wel met afwasmiddel en een schuurspons schoonmaken anders krijg ik ze echt niet schoon erg frustrerend. Ik heb ze voor het gebruik met olie laten inkoken maar toen kwamen er al vlekken in, wat doe ik fout? Groetjes Carmen

    1. Je moet ze eerst heel heet laten worden voor je er iets in doet, en gebruik ook lekker veel olie wanneer je bakt. Dat maakt een wereld van verschil. Probeer het gerecht niet te snel om te draaien trouwens, het laat vanzelf los. Wanneer je te vroeg draait is de kans op aanbakken juist groter. Daarnaast moet je na elke keer afwasmiddel erop hem weer opnieuw met olie laten koken, de beschermlaag was je er vanaf zodra je afwasmiddel gebruikt en vet de pan na elk gebruik in met kokosolie wanneer deze de kast in gaat.

  4. Hallo Marinka,

    Ja ik wil ook nieuwe pannen aanschaffen. Ik ben het zo zat dat andere pannen met een anti-aanbaklaag binnen een paar maanden al beschadigd zijn.
    Ik heb wel een vraag. Er zijn verschillende soorten Le Creuset pannen:
    Le Creuset Faitout
    Le Creuset Tradition
    Le Creuset Signature

    Wat is het verschil hiervan? Zijn deze allen gelijk in kwaliteit?
    Ook in de Crockpot is er verschil. Hoe weet ik welke de goede is?

    Groetjes

    Odette

    1. Van Le Creuset zijn alle pannen eigenlijk even goed van kwaliteit en bij CrockPot kun je er ook vanuit gaan dat het alleen met veilige materialen is gemaakt.

  5. Dankjewel ☺ ik ga ermee aan de slag.

  6. Ik vind de koekenpannen van creuset – Les forgees erg van. Wel met anti aanbak maar die waren wel enigszins veilig meende ik ooits eens te hebben gelezen. Hier is alle goedkope troep vervangen in de loop van de jaren. Alleen nog maar creuset 🙂

  7. Wij gebruiken al 30 jaar koper met inert rvs binnenkant. Zeer gezond materiaal en onverwoestbaar, ook gemakkelijk te reinigen.

  8. De blauwe pan op de foto heet een skillet zag ik. Waar gebruik je die voor? Is het net zoiets als een koekenpan?

  9. Is een rvs pan ook helemaal gezond? Aangezien bij de gietijzeren pannen, het handvat zo heet wordt! En wat als ik kookpannen van rvs aanschaf, welke kan ik dan het beste kopen om mee te bakken, zodat het wel een koudgreep heeft?

  10. Hoe kom je aan die prachtige kleur? Ik kan die kleur nergens vinden…

    1. Welke pan bedoel je precies? Bij Le Creuset hebben ze ieder seizoen weer andere kleuren, en die gaan daarna dan weer uit het assortiment. Dus het kan zijn dat je ‘m daarom niet meer kan vinden. Soms zijn deze pannen weleens (in heel goede staat) op Markplaats te vinden trouwens 🙂

  11. Ah dan zal ik eens op marktplaats kijken?
    Ik bedoel die licht blauwe! Heel mooi?

  12. Ik heb ze ook gevonden op Amazon.com ? Ik heb nog even een vraag. De braadpannen. Gebruik je die ook? Of pak je sneller de slowcooker?

      1. dus je kookt liever in de slowcooker? Is een braadpan dan nog wel nodig? Mijn braadpan is namelijk gesneuveld en moet een nieuwe kopen, maar een slowcooker wil ik ook (ivm werkdagen).

        1. en als je de slowcooker gebruikt, is dat dan de instantpot of de crockpot?

        2. Ja, wij zijn fan van de slowcooker 🙂 Zowel de CrockPot als de Instant Pot zijn fijn in gebruik, daar hebben we geen voorkeur in. Als je alleen de slowcooker functie gebruikt, dan is de CrockPot prima. Maar wil je er bijvoorbeeld ook yoghurt mee maken dan kun je beter voor de Instant Pot kiezen. Daarnaast is de CrockPot wat breder en de Instant Pot juist hoger, dus het ligt er ook aan hoeveel ruimte je hebt om de slowcooker neer te zetten/op te bergen.

          In dit artikel lees je welke slowcooker Marinka heeft: http://www.eetpaleo.nl/tips-trucs/favoriete-paleo-keukengerei

          En in deze post lees je waar je op kunt letten als je een slowcooker koopt: http://www.eetpaleo.nl/faq/zo-zoek-je-de-beste-slowcooker

  13. Dag Marinka,

    Ik zie bij paleo gerechten vaak recepten met de crockpot. Ik vraag mij af of het wel ‘slim’ is één aan te schaffen of dat je het gerecht ook ‘gewoon’ in een gietijzeren pan van Creuset kunt maken. Scheelt toch weer een aanschaf …
    Wat is overigens het verschil tussen de pannen?

    Gr Mariët

    1. Hi Mariët! Het ligt er maar net aan wat je zelf fijn vindt! Een slowcooker kun je aan laten staan wanneer je niet thuis bent, bij een pan die op het gasfornuis staat zou ik dat niet zo snel doen.
      Er is best een groot verschil tussen beide. Een gewone braadpan krijgt zijn warmte van het vuur waar je het op zet (of de oven); het gerecht wordt daardoor lekker langzaam gaar gestoofd. Gemiddeld gaat dit net zo snel als wanneer je de hoge stand op de slowcooker zou gebruiken.
      De slowcooker heeft een compleet andere manier van verhitten. In zowel de hoge als de lage stand warmt de slowcooker het gerecht op tot ongeveer 100 graden Celsius. Bij de hoge stand verwarmt hij het sneller, bij de lage stand wat langzamer. De temperatuur is hierin dus nooit constant, wat in een braadpan wel het geval is.

      Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om wat het beste resultaat geeft, maar qua smaak heb ik nog maar heel weinig verschillen kunnen vinden! Dus in dat opzicht maakt het niet zo veel uit wat je gebruikt.

  14. Dag Marinka,
    Dank voor het antwoord. Ik ga erover nadenken. Een pan op t gas zonder toezicht is idd niet handig. Het gaat mij er meer om of de eventuele aanschaf niet zonde is als je de pan haast niet zou gebruiken, maar ik lees in een eerder antwoord dat jij toch eerder grijpt naar de crockpot.

    Gr Mariët

  15. Hoihoi,

    Even een vraagje… Ik bak graag in kokosolie, maar bij het bakken van pannenkoeken of tortilla s in m’n Riess pan en Debuyer koekenpan, plakt het steeds aan… Heb je een tip? Of anders een tip voor een goede en gezonde pan waarin ik wel zonder problemen met kokosolie deze dingen kan bakken? Alvast bedankt voor je reactie!

    1. Waarschijnlijk laat je de pan dan niet heet genoeg worden voor je het beslag erin doet. Dat maakt veel verschil! Aan de kokosolie ligt het in ieder geval niet.

  16. Hoi Marinka,
    Heb even geneusd naar pannen, omdat mijn wok wel aan vernieuwing toe is.
    Jij geeft hierboven ergens aan, dat Le Creuset pannen allemaal goed zijn en niet van elkaar verschillen. Nu heb ik daar gezocht naar wok en/of koekenpan, maar die zijn van aluminium. Net als een handige hapjespan. Bij mijn weten heeft aluminium ook niet zo’n goede naam om in te koken. Wat weet jij hiervan, hoe zie jij dit?
    Hoor het graag van je.

    En ben je bekend met de merken Ronneby Bruk, Cuisinova en de gietijzeren pannen van BK en Pyrex. Daar vind ik nl. ook e.e.a. en minder duur dan Le Creuset.

    Hartelijke groeten,
    Marion

    1. De meeste pannen hebben een kern van aluminium, de buitenkant (welke met het eten in contact komt) is van een ander materiaal. Zo komt er dus zeker geen aluminium in je eten. Met de merken die je noemt heb ik (nog) geen ervaring, maar dat wil zeker niet zeggen dat dit geen goede pannen zullen zijn natuurlijk. Als het gietijzer is, is het meestal goed!

  17. Hallo Marinka

    Ik ben ook op zoek naar een goede Wokpan maar kan hem niet vinden,
    Weet jij welke pan ik dan het beste kan kopen?

    Vriendelijke groet,
    Dotje

    1. Hi Dotje! Een wok van gietijzer is erg goed, die zijn er van heel veel verschillende merken. Dit vind je natuurlijk bij de kookwinkel, maar ook bij Ikea en soms zelfs bij de Albert Heijn

  18. Kijk ook eens in de Creusetwinkel op het outletcenter in Roermond. Daar staan “2e keus” pannen die bv aan de buitenkant een klein putje in de emaillelaag hebben, kwalitatief mankeert er niets aan de pan en de prijs is erg vriendelijk in deze winkel.

  19. Ik vraag me wel eens af waarom er zoveel keuken apparatuur word gebruikt bij alle recepten: keukenmachine ,staafmixer, blender, slowcooker, koffiemolen voor het malen van noten , havermout enz. Gelukkig heb ik ze allemaal en gebruik het ook veelvuldig, maar vraag me af hoe paleo dat nu is? Ik denk dat de oermens niet over deze dingen beschikte maar toch gezond aten. En die hadden waarschijnlijk één pot van aardewerk.
    Wij gaan in deze tijd een beetje over de top. Maar goed makkelijk is het wel, maar paleo?

    1. Het verschil met toen en nu is het gemak en de mogelijkheden dat er apparaten zijn. En natuurlijk dat onze dagbesteding niet meer het zoeken/verzamelen en jagen naar eten maar een (soms fulltime) betaalde baan is. Dat praat het gebruik van meerdere potten en pannen, een gasfornuis en andere keukenapparatuur wel goed denk ik 😉

      Als we echt Paleo willen leven moeten we een grot zoeken en ons huis opgeven, onze baan opzeggen, auto en fiets weg doen en alles te voet (of te paard denk ik) gaan doen. 😀 Lijkt mij wel wat :-p

  20. Beste Marinka,

    Ik heb een Le Crueset koekenpan aangeschaft. Nu zag ik de vraag hier boven ook al staan maar mijn eieren bakken altijd aan in deze pan! Als ik ze in de roomboter bak heb ik dat niet. En ik laat de pan echt altijd goed heet worden… Heb je enig idee hoe dit komt? Ik laat de kokosolie ook altijd heet worden, kan het daar aan liggen?

    Groetjes, Sadie

    1. Hi Sadie! Ikzelf laat de pan + kokosolie (best veel olie!) goed heet worden, dan gaat het ei erin en draai ik het vuur meteen lager. Dat zorgt ervoor dat het ei meteen dicht schroeit en dus niet aan de pan blijft plakken én de stap erna zorgt dat het niet alsnog aanbrandt.

  21. Wij hebben sinds een paar maanden wok en steelpannen met keramische binnenkant. Werkt fantastisch.

  22. Hoi Marinka, ik heb al heel lang goede en verantwoorde pannen maar heb het idee dat ik toch niet zonder een (keramische) anti aanbakpan kan voor bv eieren en pannekoeken. Hoe doe jij dat?

    1. Dat is even wennen, maar wanneer een pan van gietijzer of plaatstaal/RVS goed in is gebakken, is deze net zo goed anti-aanbak als een pan met een anti-aanbaklaag. Dus ik gebruik ook deze pannen om eitjes in te bakken en voor pannenkoekjes enzo. Kwestie van voldoende vet gebruiken en de temperatuur goed instellen 🙂

  23. en de :nieuwe: senior serie van Ikea? die zien er goed uit?

    1. Die ken ik nog niet eigenlijk! Maar ze hebben bij IKEA vaak echt wel goede pannen dus is zeker het uitzoeken waard 🙂

  24. Hoi Marinka,
    Deze pannen zijn zeker niet te gebruiken op een keramische kookplaat?

    1. Dat zouden we niet weten, maar je kunt het navragen bij de fabrikant.

  25. Hai marinka.

    Zijn keramische koekenpannen vam bv tefal ook veilig?
    Groetjes shirley

    1. Wij geven de voorkeur aan pannen van gietijzer, RVS of emaille 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.