Basisrecept Amandelyoghurt
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 6
Ingrediƫnten
 • 1 liter amandelmelk (of andere notenmelk naar keuze)
 • 4 el arrowroot
 • 1 el gelatinepoeder of 2 tl agar agar poeder
 • 2-4 probiotica capsules
Bereiding
 1. Schenk de amandelmelk in een steelpan en roer de arrowroot er doorheen. Strooi het gelatinepoeder er over uit en laat 5 minuten staan.
 2. Gebruik een garde om het gelatinepoeder door de melk te roeren, tot er geen klontjes zichtbaar zijn. Je kunt dit ook met de staafmixer doen.
 3. Breng de amandelmelk kort aan de kook en haal de pan vervolgens meteen van het vuur.
 4. Laat de melk afkoelen tot een temperatuur van minimaal 40 en maximaal 45 graden Celsius. Gebruik je thermometer om dit goed in de gaten te houden en wees hier heel nauwkeurig in. Bij temperaturen hoger dan 45 graden gaat de probiotica namelijk dood en kun je dus geen yoghurt maken, bij temperaturen lager dan 40 graden zullen de bacteriƫn niet zo goed groeien.
 5. Is de juiste temperatuur bereikt? Meng dan de inhoud van de probiotica capsules door de amandelmelk.
 6. Gebruik je een thermosfles? Schenk de amandelmelk hierin, sluit de fles goed af. Wikkel de fles in een aantal theedoeken of een deken en laat deze 8-12 uur op een warmere plaats in huis staan.
 7. Gebruik je een yoghurtmaker of multicooker met yoghurtfunctie? Dan is nu de tijd om de melk met probiotica in het apparaat te schenken en de instructies van het apparaat te volgen.
 8. Na de verstreken tijd, zowel in de thermosfles als in de yoghurtmaker, is de yoghurt nog steeds heel vloeibaar, dat is normaal. Schenk de yoghurt in een glazen pot, sluit deze goed af en laat deze volledig afkoelen in de koelkast.
 9. Is de yoghurt koel? Dan is deze dik geworden en heerlijk romig. Je kunt de yoghurt maximaal een week bewaren in een thermosfles of luchtdicht bakje in de koelkast.
Recipe by EetPaleo at https://www.eetpaleo.nl/recepten/ontbijt/zelf-yoghurt-maken-zonder-machine/