Kip uit de oven
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 6
Ingrediënten
Voor de pekel
  • 2 liter (gefilterd) water
  • 120 g Keltisch zout
  • 65 g honing
  • 3 laurierblaadjes
  • 5 teentjes knoflook (geplet en geschild)
  • 1 el zwarte peperkorrels
  • 3 takjes rozemarijn
  • 3 takjes tijm
  • 3 takjes peterselie
  • 2 citroenen (in plakjes)
Voor de ovenkip
  • 1 (biologische) hele kip
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 1 ui (in vieren gedeeld)
  • 1 citroen (in partjes)
  • 6 el roomboter ongezouten (op kamertemperatuur)
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 2 tl verse tijm (gehakt)
  • 2 tl verse rozemarijn (gehakt)
  • 1 el verse peterselie (gehakt)
  • Zout en peper naar smaak
Bereiding
Pekel
  1. Doe het water, zout, honing, laurierblaadjes, knoflook, peperkorrels, rozemarijn, tijm, peterselie en citroenen in een grote pan. Breng aan de kook op middelhoog vuur
  2. Kook het voor 3-4 minuutjes of totdat het zout opgelost is
  3. Haal van het vuur en laat afkoelen (ik zet het vaak buiten aangezien het vrij koud is in de wintermaanden en het sneller afkoelt zonder dat het veel plek in beslag neemt)
  4. Als het afgekoeld is leg de kip erin en zorg dat de kip helemaal onder water staat
  5. Doe de deksel op de pan en zet in de koelkast voor zo’n 8 uur
  6. Haal de kip uit de pekel en droog af met keukenrolpapier
  7. Bewaar totdat je hem gaat bakken
Ovenkip
  1. Warm de oven voor op 200 °C
  2. Stop de ui, citroen, rozemarijn, tijm en peterselie takjes binnen in de kip
  3. Doe de boter, knoflook, gehakte kruiden, zout en peper in een grote kom en roer alles goed door elkaar
  4. Smeer met je handen de boter goed over en onder de kip zodat alles gemarineerd is met het botermengsel
  5. Doe de kip op een ovenschaal of een ovenpan en bak voor zo’n 1 uur in de oven. Zet de oven wat lager naar 180 °C en bak nog zo’n 20 minuten
  6. Check af en toe of de huid niet te donker wordt. Gebeurt dit wel, bedek dan met wat aluminiumfolie zodat de huid niet verder verbrand
  7. Laat de kip nog even 5 minuutjes rusten voor je hem gaat opeten
  8. Eet smakelijk!
Recipe by EetPaleo at https://www.eetpaleo.nl/recepten/kerst/alles-voor-een-perfect-kerstdiner-10-kerstrecepten/