Doe-het-zelf: Kombucha
 
 
Auteur:
Ingrediƫnten
  • 2 liter water
  • 10 gram groene of zwarte thee
  • 200g suiker
  • 50 ml kombucha (of appelazijn)
  • 1 kombucha-zwam
Extra:
  • 1 grote, glazen pot met een inhoud van 2,5 - 3 liter
  • kaasdoek (of een theedoek)
  • elastiek
  • plastic trechter met zeef
  • lege glazen flessen met dop (4 stuks van 0,5 liter)
Bereiding
  1. Breng 500 ml van het water aan de kook in een steelpan.
  2. Laat hierin de thee 15 minuten trekken.
  3. Verwijder de theezakjes/losse thee en los de suiker op in het theewater.
  4. Schenk de warme thee in de grote glazen pot en schenk hier vervolgens de overige 1,5 liter (koud) water bij.
  5. Controleer of het water niet te warm is; het mag maximaal 40 graden Celsius zijn. (als het water niet warm aanvoelt is het goed)
  6. Schenk de 50 ml kombucha (of appelazijn) bij de zoete thee in de pot en leg de kombucha-zwam er voorzichtig in.
  7. Leg het kaasdoek op de pot en zet dit vast met een elastiek. Zo kan er nog wel zuurstof bij de drank, maar geen stof.
  8. Zet de pot op een donkere plaats weg, bij kamertemperatuur of ietsje warmer dan dat.
  9. Laat de kombucha ergens tussen de 7 en 14 dagen fermenteren.
Na het fermenteren
  1. Na 7 dagen zul je zien dat zich een nieuwe zwam op de drank heeft gevormd. Steek hier voorzichtig een rietje onder en neem een slokje van de drank: smaakt het nog te zoet, dan laat je de drank nog een paar dagen langer fermenteren. Voor mij is de drank na 14 dagen precies zuur genoeg, maar smaken verschillen natuurlijk!
  2. Schep zowel de nieuwe als de oude zwam uit de drank en leg ze in een diep bord met daarin een beetje van de drank. Zo blijven ze in goede conditie.
  3. Zet de trechter met zeef in een lege, glazen fles en schenk hier de drank doorheen. Vul op deze manier alle flessen.
  4. Zet de flessen Kombucha tot gebruik in de koelkast.
  5. Nu kun je op dezelfde manier een nieuwe hoeveelheid Kombucha maken! De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha of weggeven aan iemand anders. (of nog meer kombucha mee maken natuurlijk!)
Recipe by EetPaleo at https://www.eetpaleo.nl/tips-trucs/doe-het-zelf-kombucha/