3-4 biologische kipkarkassen(te bestellen bij www.okvlees.nl of bij je biologische slager)
4 liter water
1-2 eetlepels appelciderazijn (of andere vorm van azijn)
2 uien, in vieren gesneden
2 grote winterwortels, in stukken
6 stengels bleekselderij, in stukken
6 tenen knoflook, geplet
2 laurierbladeren
6 peperkorrels
½ el (Keltisch ) zeezout
Bereiding
Plaats de kipkarkassen in de slowcooker en voeg het water en de appelciderazijn toe. De appelcider azijn is nodig om alle mineralen uit de botten te trekken dus vergeet deze niet!
Wanneer je een kleine slowcooker hebt kun je uiteraard minder kipkarkassen, dus minder water gebruiken.
Zet de slowcooker op de hoogste stand totdat de bouillon begint te pruttelen en zet hem dan lager. Laat deze voor 24 tot 48 staan. De botten worden nu langzaam helemaal week en alle goede eigenschappen worden eruit getrokken
Voeg de laatste 8 uur de overige ingrediënten toe en zet de slowcooker nog even op de hoogste stand totdat de bouillon weer begint te pruttelen. Zet hem dan weer lager.
Na ongeveer 4 tot 8 uur kun je de bouillon gaan zeven.
Zeef een zelfgemaakte bouillon altijd door een kaasdoek, hydrofiel luier of theedoek om eventuele botsplintertjes te verwijderen. (leg deze in een zeef en giet dan de bouillon erdoorheen).
Je kunt de bouillon nu gelijk drinken of als basis voor een kippensoep gebruiken
Je kunt de bouillon ook verder inkoken om in ijsblokjesvormpjes in te vriezen. Je hebt dan altijd kant en klare bouillon blokjes bij de hand.
Wanneer je geen slowcooker hebt kun je ook een grote soeppan gebruiken. Zet deze dan op het kleinste pitje van het gasfornuis en desnoods op een warmhoudplaatje wanneer de soep te hard blijft koken.
Recipe by EetPaleo at https://www.eetpaleo.nl/recepten/gevogelte/zelfgemaakte-kippenbouillon/