Kokosyoghurt uit de InstantPot

Homemade Kokosyoghurt in de InstantPot

Kokosyoghurt uit de InstantPot

Misschien heb je het al langs zien komen, maar ik ben echt heel erg fan van de InstantPot! Mijn kookboek Paleo Slowcooker maakte ik met behulp van een ‘echte’ slowcooker én met de InstantPot (meer daarover lees je hier), en ik gebruik beide apparaten eigenlijk evenveel. Alhoewel, misschien gebruik ik de InstantPot wel het vaakst!

InstantPot, wat is dat??

De InstantPot is een soort multicooker. Een apparaat met een heleboel verschillende functies. Zo is het onder andere een slowcooker, maar ook een snelkookpan én wanneer je het model de 7-in-1 hebt is het zelfs een yoghurtmaker. Gaaf hé? Ik had niet verwacht dat ik ‘m zo vaak zou gaan gebruiken, maar inmiddels wil ik echt niet meer zonder.

Ik heb al heel wat andere mensen ‘aangestoken’ met het InstantPot-virus en ik krijg ook van hen super positieve feedback! Er is alleen één functie waar veel mensen niet zo goed uitkomen en dat is de yoghurtfunctie. Wanneer je Paleo eet kun je natuurlijk niet gewoon de basis instructies gebruiken met gewone melk. Kokosyoghurt maken is net even anders, maar wel erg makkelijk.

Om het super duidelijk te maken heb ik foto’s gemaakt van het hele proces. Ik weet 100% zeker dat jij hierna ook succesvol kokosyoghurt kunt maken in de InstantPot.

Stap 1 – Ingrediënten

Kokosyoghurt uit de InstantPot

Verzamel je ingrediënten. Voor 1 liter kokosyoghurt heb je nodig:

 • 1 liter kokosmelk (ik gebruik altijd die van Aroy-D)
 • 1 eetlepel gelatinepoeder (hier te koop)
 • 2 probiotica capsules.

Welk soort probiotica je gebruikt maakt eigenlijk niet zo veel uit. Je hoeft dus niet naarstig op zoek naar het merk wat ik gebruik, grote kans dat het potje wat je nog in de kast hebt staan óók prima werkt om yoghurt mee te maken!

Stap 2 – Voorbereiding

Kokosyoghurt uit de InstantPot

Zorg dat de InstantPot goed schoon is! Schenk de kokosmelk in de InstantPot en strooi het gelatinepoeder overheen. Laat 5 minuutjes staan en roer vervolgens goed door elkaar tot er geen klontjes zichtbaar zijn.

Kokosyoghurt uit de InstantPot

Doe het deksel op de pan en zet het ventiel op ‘Sealing’.

Kokosyoghurt uit de InstantPot

Klik op de ‘Yogurt’ knop.

Kokosyoghurt uit de InstantPot

En klik meteen daarna op ‘Adjust’. Nu verschijnt het woord ‘boil’ op het scherm. Laat het apparaat dit programma doorlopen, wanneer hij weer opnieuw begint te piepen (na 10-15 minuten) haal je het deksel van de pan.

Stap 3 – Temperatuur

Kokosyoghurt uit de InstantPot

Houd een keukenthermometer bij de hand en meet elke 5 à 10 minuten de temperatuur van de kokosmelk. Wanneer deze nog ongeveer 40 graden is, kun je verder gaan met de volgende stap. Het is niet heel erg als de temperatuur wat lager dan 40 graden is, zolang het maar NIET hoger is dan 45 graden. Boven die temperatuur zal de probiotica dood gaan en heb je technisch gezien dus geen yoghurt, deze zal ook niet zuur smaken.

Stap 4 – Probiotica en fermentatie

Kokosyoghurt uit de InstantPot

Nu is het tijd om de probiotica erbij te doen! Zoals gezegd; maak je niet teveel zorgen om het merk wat je gebruikt (zolang deze maar geen zuivelproducten bevat). Meestal zijn 2 capsules voldoende. Trek de capsules open en strooi de inhoud in de pan. Roer goed door elkaar met een garde.

Kokosyoghurt uit de InstantPot

Doe het deksel op de pan, maar zet het ventiel nu op ‘Venting’.

Kokosyoghurt uit de InstantPot

Klik weer op de ‘Yogurt’ knop. Er verschijnt nu 8:00 in beeld, dit betekent dat de yoghurt 8 uur gaat fermenteren. Liever langer? Gebruik dan de + knop om er bijvoorbeeld 10 of 12 uur van te maken. Mijn ervaring is dat 8 uur genoeg is voor lekkere yoghurt.

Laat het apparaat het programma volledig doorlopen. Hij piept wanneer het klaar is!

Haal het deksel van de pan en schenk de nu nog vloeibare kokosyoghurt in glazen potten. Zet de potten een nachtje in de koelkast. Wanneer ze volledig af zijn gekoeld heb je een heerlijk romige yoghurt.

Tips
 • Kokosyoghurt wordt niet zo zuur als je van ‘gewone’ yoghurt gewend bent. Het hoort echter wél een beetje zuur te smaken, is dat niet het geval, dan is er waarschijnlijk iets mis gegaan tijdens de bereiding. Wil je het zuurder maken dan het is, roer er dan gewoon een beetje citroensap doorheen voor je het gaat eten. Simpel, maar effectief.
 • Iemand heeft me ook eens gevraagd of het helpt om iets zoets toe te voegen tijdens het fermentatieproces, zodat de bacteriën meer voeding hebben en de yoghurt uiteindelijk zuurder zal worden. Deze zogenaamde melkzuurbacteriën zetten suikers namelijk om in zuren. Kokosmelk bevat minder suikers dan gewone melk, waardoor het resultaat dus altijd wat minder zuur is. Ik heb eens geprobeerd om een paar lepels ahornsiroop toe te voegen bij stap 4, maar dit had eigenlijk geen effect. De theorie klinkt echter wel heel logisch dus daar ga ik nogmaals mee experimenteren.
 • Gebruik kokosmelk ZONDER toevoegingen. De enige ingrediënten zijn kokosextract en water. Kortom: de kokosmelk die je bij de toko vindt of bij de Aziatische afdeling in de supermarkt. De zogenaamde kokos drinks bevatten vooral veel troep en heel weinig kokos, hiermee kun je dus géén yoghurt maken.
 • Vanwege de natuurlijke eigenschappen van kokosmelk, kan het zijn dat jouw yoghurt zich in de koelkast een beetje gaat scheiden. Onderop heb je dan een doorzichtig laagje kokoswater, bovenop een dikke witte laag kokosroom. Dit is volkomen normaal, het is nu eenmaal een natuurproduct. Dit proces zegt niets over de houdbaarheid van de yoghurt.
 • Kokosyoghurt kun je 1 week in de koelkast bewaren. Daarom maak ik telkens maar 1 liter tegelijk. Heb je een groot gezin, dan kun je de verhoudingen natuurlijk makkelijk verdubbelen. De InstantPot is groot genoeg om zelfs 5 liter kokosyoghurt te maken. De verhoudingen blijven gelijk.

instantpot-kokosyoghurt-pin

Comments 45

 1. Hoi Marinka,

  Dat lijkt me een duidelijke werkwijze voor iedereen met een instantpot 😉

  Waarom laat je de kokosmelk eerst koken?

  groeten, Nanda

 2. Hi Marinka, ziet er lekker uit! Maar ik heb niet zo’n pot helaas. En nu?

 3. Je post heeft me geïnspireerd om weer eens kokosyoghurt te maken in de Instantpot. Een tijd geleden had ik het ook al eens geprobeerd via een ander recept, maar toen was het niet heel goed gelukt. Nu is hij super! Ik denk dat ik nu wel betere probiotica gebruikt heb, maar je uitleg is ook heel helder. Dank je wel!

  Heb je overigens ook wel eens geprobeerd de stap om de kokosmelk eerst te verhitten overgeslagen? Theoretisch denk ik dat dat niet nodig is, omdat het geen gewone rauwe melk is waar bacteriën in zitten.

  1. Hoi Marieke! Wat fijn om te horen dat het goed gelukt is! Wanneer je gelatinepoeder gebruikt dan moet je de kokosmelk wel een beetje verhitten voor je begint, anders lost het niet goed genoeg op. Maar verder is het in principe niet nodig nee 🙂

 4. Hallo Marinka, ik gebruik nooit gelatine omdat ik vegetariërs in huis heb! Kan je de gelatine vervangen door iets anders?

 5. Dag Marinka,

  Als je geen instantpot hebt of een yoghurtmaker kan je deze yoghurt dan maken? Ik heb wel een crockpot ;-). Dank alvast en iig de beste wensen!

  1. Met de Crock-Pot kun je geen yoghurt maken, dus zonder InstantPot of yoghurtmaker lukt het helaas niet.

 6. Hoi marinka, je exceptie is denk ik extra gezond voor alle mensen die bezig zijn met het herstellen van de darmwand. Ik kreeg van mijn voedingsadviseuze het advies om te zorgen voor veel collageen, omdat dat de darmwand helpt herstellen… gelatine bestaat zo ongeveer uit collageen!! (Agar agar en andere plantaardige binders niet…)
  De probiotica er bij….helemaal goed…
  Dank, ik ga er mee aan de slag!
  Groetjes, Sylvia.

 7. Oeps! Bij de eerste stap het ventiel niet op sealing gezet. Vond het al zo raar dat het niet zo warm was. Nu hopen dat het toch iets op gaat stijven. Het smaakt wel als yoghurt maar was echt heel dun!

 8. Waar kan ik het beste deze Instant Pot kopen, en je kan hem in verschillende maten kopen namelijk
  5 Quart 6 Quart en 8 Quart. Welke adviseert jij me aan?

 9. Heel fijn dit!! ?
  Net voor het eerst mijn pot in gebruik en meteen yoghurt maken.
  Ik begin met het proberen van geiten yoghurt.
  Helaas lukte het niet ? na het koken en het toevoegen van de probiotica kreeg ik geen tijd ingesteld!
  Hij bleef maar boil aangeven!
  De probiotica is dus nu verpest!
  Maar ben er dankzij jou uitleg nu wel achter dat het door het ventiel komt!
  Die moest ik dus op ventileren zetten!!
  Bedankt voor de duidelijke omschrijving!
  Ga het snel nog een keer proberen!

  1. Is het inmiddels wel gelukt?
   Ik wil het graag met rauwe melk proberen….weet niet of ik dan het zelfde recept kan aanhouden..

 10. Drie maal hoera voor dit recept!
  Eindelijk is mijn kokosyoghurt gelukt. Heerlijk en omdat het in de winkel best duur is, houd ik nog eens geld over 😉

 11. moet de probiotica perse 10 bacterienstammen bevatten?

  1. Nee hoor, maak je niet teveel zorgen om het merk dat je gebruikt (zolang deze maar geen zuivelproducten bevat).

 12. Hallo Marinka, ik ben nog niet zo heel gedreven in het gebruik van mijn Instant Pot. Nu lees ik jouw recept en staat er dat je moet verwarmen met de boil functie tot 40 gr. waarna je verder kunt gaan naar de volgende stap, de probiotica erbij doen. Blijft de Instant Pot dan niet warm zodat de temperatuur hoger kan gaan en misschien de 45 gr. bereikt? Dank voor je antwoord.

  1. Nee hoor, als je het recept volgt, komt het helemaal goed 🙂

 13. Kan je er ook vruchten yoghurt van maken en waarneer moet het fruit erin dan ? Alvast bedankt

  1. Fruit kun je het beste samen met de kokosyoghurt eten, dus als je de kokosyoghurt al hebt gemaakt. Zelf hebben we geen ervaring met het maken van vruchtenyoghurt.

 14. Hallo Marinka,
  Je kunt de kokosyoghurt zuurder krijgen door hem langer te laten fermenteren. En dan bedoel ik echt veeeeel langer. Ik fermenteer mijn yoghurt 24 uur en dan is hij heerlijk zuur.
  Groetjes,
  Annie

 15. Hoi Marinka, welke gelatinepoeder gebruik je? Ik kan niet meer vinden via het link. Groetjes, Marga.

 16. Hoi hoi, ik heb dit recept gisteren geprobeerd. De instant pot heb ik het programma voor yoghurt 8 uur aangehad. Echter is het gewoon nog kokosmelk. Wat kan ik de volgende keer het best anders doen? Meer gelatine en/of probiotica of het programma langer laten lopen?

  Groeten,
  Caroline

  1. Als je het recept volgt, dan zou het moeten lukken. Heb je ervoor gezorgd dat de temperatuur niet boven de 45 graden uitkomt? Boven die temperatuur zal de probiotica dood gaan en heb je technisch gezien dus geen yoghurt, deze zal ook niet zuur smaken.

  1. Je kunt de kokosyoghurt als deze klaar is in glazen potten schenken en meteen in de koelkast zetten 🙂

 17. Lieve Marinka en team Paleo,
  Bedankt voor de uitgebreide beschrijving hoe je kokosyoghurt maakt en hoe de instantpot werkt. Daardoor smikkelen wij nu enkele weken van zelfgemaakte kokosyoghurt! We zijn er helemaal happy mee. Het is zoooo lekker. Waar ik niet uitkom is het volgende: is dit geschikt om elke dag te eten? Wij eten per persoon ongeveer 235 gram yoghurt. Een kwart liter dus per keer. Handje noten , pitten en zaden en een appel. Nu eten we dit om de dag maar we zouden dit het liefst elke dag eten. Het voelt heel gezond en het vult goed. Maar is dit ook zo? Op internet kom ik veel negatieve commentaren tegen. Die bekijken het niet vanuit een Paleo eetpatroon. Dus is mijn hoop op jullie gevestigd;) weten jullie dit? Dank je wel xxx

  1. Eigenlijk zeg je het zelf al; het voel goed om dit te eten. Dat is het belangrijkste 🙂 Maar daarnaast is het zeker prima om elke dag zelfgemaakte kokosyoghurt te eten wanneer je dat lekker vindt, kokos bevat gezonde vetten, vult goed en door er yoghurt van te maken krijg je ook nog probiotica binnen.

 18. Dank je wel voor je reactie Marinka! We gaan er gewoon lekker elke dag van genieten!

 19. Hoi Marinka en/of team,
  Ik zou graag amandelyoghurt maken ipv kokosyoghurt. Kan dit op basis van het zelfde recept en dan de kokosmelk vervangen door amandelmelk van bijv. AH
  Ik hoor het graag
  Groetjes Salma

 20. Er bestaat ook probiotica in poedervorm, lost dat wellicht beter op en kun je de “kook”fase overslaan ?

  1. Hee Jeroen, thnx voor je vraag! In capsules zit ook poeder. Die hebben wij hier opengemaakt en erin gestrooid. Dus dit recept is op basis van poeder en dien je de kookfase niet over te slaan. Kan je hier wat mee Jeroen?

 21. Bij AH wordt kokosyoghurt met yoghurt culturen verkocht. Zou je dit ook als starter kunnen gebruiken? En als je eenmaal goede kokosyoghurt hebt, die ook kunnen gebruiken als starter ?

  1. Je kan het zeker gebruiken. Maar je weet niet welke culturen erin zit. Hoeveel erin zit. Plus in die ene die ik had gezien zat ook weer dextrose in. Beste is gewoon om zelf te maken 😉

 22. Hoi, ik heb geen adjust-knop. Ik heb de duo plus ! moet ik dan gewoon alleen het yoghurt-programma volgen?

  1. Bij de duo-plus meerdere keren op de yoghurtknop drukken, dan verspringt hij naar een andere setting. Kies dan voor de More optie (het display geeft dan BOIL aan) om te koken en voor fermenteren van de yoghurt kies je de Normal optie (display geeft Yogt aan).

 23. Vraagje:
  kan agar gebruikt worden ipv gelatine?
  Kan ipv instantpot ook slowcooker op low?

 24. Ik zou graag willen weren van wel merk de instant-pot is. Kan ik het ook in het Nederlands bekijken?

 25. Hi Marinka en team, mooi puur recept! Erg blij dit gevonden te hebben, dank voor de mooie foto toelichting ook. Ik heb het proberen te maken met exact dezelfde Instant Pot, exact dezelfde gelatine, Aroy-D biologische kokosmelk en 2 sterke probiotica capsules. De melk was 40 graden voor ik die toevoegde en na 9.5 uur fermenteren rook het licht zuur, so far so good dus. Het blijft echter kokosmelk in de koelkast, ik snap het niet! Je lijkt op de foto’s meer dan de aangegeven ene el gelatine te gebruiken, ik heb 2 el gebruikt. Opstijven gaat normaal prima met deze gelatine (neem aan dat het daarom ook in het recept zit, want zonder de gelatine zou het sowieso melk blijven denk ik).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.