Groene Powersmoothie

Groene Powersmoothie

Afgelopen week had ik iets op te biechten.. De laatste tijd drink ook ik wel eens smoothies! En dat na jarenlang commentaar te hebben geleverd op het drinken van smoothies (ja, echt). Dat smoothies erg lekker zijn wist ik natuurlijk wel, maar waarom zou je je groenten en fruit opdrinken in plaats van gewoon te eten? Door op je eten te kauwen meng je het voedsel met enzymen uit je speeksel: de eerste stap naar een succesvolle vertering. De enzymen uit het speeksel zetten de maag namelijk aan tot het produceren van maagzuur en andere spijsverteringsenzymen. Die stofjes geven weer signalen richting de galblaas, de dunne darm, enzovoorts. Alles om het eten optimaal te kunnen verteren en er dus ook alle voedingsstoffen uit op te kunnen nemen. (de vitaminen en mineralen die je zo hard nodig hebt)

En dan dus smoothies.. Je slurpt het even naar binnen met een speekselproductie van nul komma nul en daarna komt het in je maag. Je maag had geen enkel idee dat er überhaupt iets aan zat te komen, maar dat is duidelijk wel gebeurd. Je maag gaat aan het werk; het doet maar iets, want het heeft geen signaal gekregen wat er precies naar binnen is gekomen. In de mond wordt er door de speekselenzymen al een soort etiketje op de voeding geplakt zodat de rest van het systeem zich voor kan bereiden op het juiste verteringsproces. Maar dat is in het geval van de smoothie dus niet gebeurd. En tsja, daar gaat het fout. Niet alleen je maag, maar ook de rest van het lichaam weet niet wat eraan komt en welke enzymen er precies geproduceerd moeten worden… (bij de afbraak van eiwitten of koolhydraten zijn er bijvoorbeeld heel andere enzymen nodig) Het resultaat? De spijsvertering is niet optimaal en veel van de vitaminen en mineralen die zich in jouw gezonde smoothie bevonden zijn niet opgenomen. Best zonde…

Maargoed, smoothies zijn wél erg lekker. En als ik er dan niet zo’n fan van ben, waarom drink ik ze dan af en toe toch? Ik heb hier voor mijzelf een oplossing voor gevonden: als ik een smoothie neem (1 à 2 keer per week) dan maak ik deze ten eerste zo dik als het maar kan. De smoothies die ik maak zijn maar nauwelijks drinkbaar, en zeker niet door een rietje. Liever lepel ik mijn smoothie dus op en dan zit er niets anders op dan het mengsel door mijn mond te laten gaan waarbij het mengt met -juist- speeksel! Het zal nog niet helemaal optimaal zijn aangezien ik er niet op kauw, maar in ieder geval beter dan wanneer ik mijn smoothie even snel op zou drinken.

Mijn tip voor smoothieliefhebbers is dus: neem de tijd voor je smoothie. Zie het als een makkelijke maaltijd, niet als een drankje, en laat dan ook iedere hap door je mond gaan voor je deze doorslikt. (je hoeft er je mond niet mee te spoelen/gorgelen, maar je begrijpt vast wel wat ik bedoel 😉 )

Oh enne, ik zal nog één tip delen om van je smoothie een volwaardige maaltijd te maken: voeg gelatinepoeder toe! Dit bevat ontzettend veel essentiële aminozuren, waaronder glutamine (voor de opbouw van de darmwand!) en zorgt ervoor dat je langer vol zit.

Groene Powersmoothie
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 1
Ingrediënten
  • 1 rijpe avocado
  • 2 kleine appels, zonder klokhuis
  • 1 citroen, alleen het vruchtvlees
  • 75g spinazie
  • 2 el gelatinepoeder
Bereiding
  1. Halveer de avocado en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees in de kom van een blender.
  2. Voeg de overige ingrediënten toe en maal tot een dikke, gladde massa.
  3. Schenk in een glas of kom en serveer.
 

Comments 23

  1. Pingback: 29 Paleo ontbijt ideetjes: voor elk wat wils! - Project Gezonder

  2. Pingback: Boerenkoolstamppot

  3. Pingback: 29 Paleo ontbijt ideetjes: voor elk wat wils! - Paleo.be

  4. Groene powersmoothie
    voeg als je je smoothie in je kommetje hebt, eventueel zonder gelatinepoeder, een (halve) eetlepel hennepzaad toe dan heb je iets te kauwen en lekker dat het (nog steeds) is !!!

  5. Ik voeg altijd iets van noten, zaden, Kokosrasp, gedroogde bessen of stukjes fruit oid toe zodat ik mijn smootie verplicht moet kauwen. Ook omdat het een lekkere “bite” geeft natuurlijk.

  6. Ik gooi vaak een handje nootjes door de smoothie, de laatste 10 seconden ofzo. Dan heb je wat te kauwen. En het is nog lekker ook!

  7. Heb je een alternatief voor de appels? Daar ben ik nl allergisch voor (ook voor peren overigens). Groetjes Karin

  8. Hey marinka.

    Maakt het nog uit welke gelatine poeder je gebruikt?
    Anders wordt het misschien te gelei achtig ben ik bang. Misschien een webshop waar jij besteld of merk?

    1. Wanneer je gelatinepoeder koud gebruikt wordt het absoluut niet gelei-achtig, het lost gewoon op maar bindt de ingrediënten niet. Ik gebruik het poeder van Great Lakes, dat is van heel goede kwaliteit. Je vindt het o.a. bij PuurMieke.

      1. Welke poeder van great lakes gebruik je dan? Ik wil ook graag een dikkere smoothie maar ik heb nu de oranje/ rode pot van great lakes gekocht maar ik kwam erachter dat je die niet kunt mengen in koude dranken omdat die dan niet oplost en de groene zorgt niet voor de verdikking… ik hoor het heel graag. Ik ben nog zoekende

  9. Ik ben niet dol op de smaak van de avocado. Proef je die goed bij deze smoothy?

    1. Ik proef deze niet zo heel goed, maar als je echt niet van avocado houdt dan pik je de smaak er waarschijnlijk zo tussenuit 🙂

    1. Vloeistof zit als in de ingrediënten 😉 Verder hoeft er niks bij!

  10. Waarom zou je überhaupt gelatine gebruiken ?

  11. Is dit de hoeveelheid voor een maaltijd?

    1. Als je gelatinepoeder toevoegt dan maak je van deze smoothie een volwaardige maaltijd 🙂

  12. hoi marinke, welke gelatine poeder gebruik jij? kan je die van de gewone supermarkt (bv plus) gebruiken?

  13. Wanneer kies je voor gelatine poeder en wanneer voor proteïne poeder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.