Zelf yoghurt maken zonder machine kokosyoghurt amandelyoghurt recept

Zelf yoghurt maken (zonder machine!)

Zelf yoghurt maken zonder machine kokosyoghurt amandelyoghurt recept

Yoghurt met muesli, voor veel Nederlanders is dit hun favoriete ontbijt en ook ik was verzot op mijn dagelijkse schaaltje yoghurt in de tijd dat ik nog niet bekend was met Paleo. Toen ik van mijn orthomoleculaire geneeskundige hoorde dat mijn lichaam helaas niet zo goed reageert op dierlijke melkproducten en ik beter geen zuivel kon eten, was ik dan ook een beetje in paniek. Want wat moest ik dan ’s ochtends eten?!

Zelf kokosyoghurt of amandelyoghurt maken

Een smoothie, een salade, een omelet. Ik kan je zo tien lekkere ontbijtrecepten geven, maar stiekem miste ik soms nog steeds mijn yoghurtje. Tot mijn grote geluk ontdekte ik dat zelf yoghurt maken eigenlijk heel erg makkelijk is. En dat het prima binnen de Paleo levensstijl past, want in plaats van koemelk kun je ook kokosmelk, amandelmelk of een andere notenmelk naar keuze gebruiken. Zo maak je binnen no time je eigen kokosyoghurt of amandelyoghurt.

Wist je dat zelf yoghurt maken zelfs zonder machine kan? Daar heb je helemaal geen speciaal apparaat voor nodig (het kan natuurlijk wel). In dit artikel leg ik verschillende methoden uit en geef ik je natuurlijk ook wat lekkere smaakvariaties.

Zelf yoghurt maken zonder machine kokosyoghurt amandelyoghurt Paleo bowl muesli

Ingrediënten

Als basis voor je zelfgemaakte yoghurt gebruik je natuurlijk een soort melk. Kokosmelk bijvoorbeeld, of amandelmelk of een andere notenmelk. Deze soorten melk kun je zelf maken, of gewoon kopen in de winkel.

In dat laatste geval is het heel belangrijk om goed op de ingrediënten te letten, dat heeft namelijk weer invloed op de samenstelling van je yoghurt. Zorg er altijd voor dat er zo min mogelijk ingrediënten in de melk zitten.

Kokosmelk

In het geval van kokosmelk hoeft er alleen kokos en water in het pak kokosmelk te zitten. Niet meer dan dat. Geen conserveermiddelen dus en ook geen suikers, verdikkingsmiddelen of zoetstoffen. Dit soort kokosmelk vind je bij de Aziatische afdeling in de supermarkt of natuurlijk bij de lokale toko, maar je kunt het ook online bestellen.

Amandelmelk

In het geval van amandelmelk of andere notenmelk zorg je ook voor zo min mogelijk ingrediënten. Dus: amandelen en water. Soms zit er nog een snufje zout bij de melk en dat is helemaal oké, dat heeft geen invloed op je yoghurt. Wat je ook hierbij wilt vermijden zijn: suikers, conserveermiddelen, verdikkingsmiddelen, zoetstoffen en eigenlijk alle andere toevoegingen.

Overige ingrediënten

Andere ingrediënten die je voor je yoghurt nodig hebt zijn:

Zelf yoghurt maken zonder machine kokosyoghurt amandelyoghurt frambozen

Apparatuur

Voor zelf yoghurt maken heb je niet meer nodig dan een grote thermosfles. Maar een speciale yoghurtmaker of een InstantPot / multicooker met yoghurtfunctie kan handig zijn. In tegenstelling tot wat veel mensen denken kun je in een slowcooker géén yoghurt maken, daarvoor is de temperatuur in het apparaat te hoog.

Verder heb je alleen nog een goede voedselthermometer nodig, liefst een digitale.

Variatietips

Je zelfgemaakte yoghurtbasis kun je natuurlijk op allerlei manieren gebruiken. Ikzelf vind het heerlijk om kokosyoghurt of amandelyoghurt te eten met vers fruit erdoor, of juist met knapperige nootjes en zaden. Ook door smoothies is de yoghurt heel lekker, maar gebruik het ook eens in een hartige saus of Indiase gerechten.

Frambozenswirl

Voor een lekkere frambozenswirl pureer je 100 gram frambozen met 100 gram aardbeien. Dit meng je door je zelfgemaakte yoghurt.

Yoghurtbowl

Vind je het ook zo leuk om zo veel mogelijk toppings op je yoghurt te doen? Leef jezelf dan zeker uit! Op de bodem van een glas of schaaltje doe je wat zacht fruit, dan gaat de yoghurt erop en vervolgens kun je jezelf helemaal uitleven met toppings. Denk daarbij aan noten, zaden, cacao nibs, kokos, gedroogd fruit, zelfgemaakte cruesli of zelfs stukjes chocolade.

Basisrecept Kokosyoghurt
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 6
Ingrediënten
  • 1 liter kokosmelk
  • 1 el gelatinepoeder of 2 tl agar agar poeder
  • 2-4 probiotica capsules
Bereiding
  1. Schenk de kokosmelk in een steelpan en strooi het gelatinepoeder er over uit. Laat 5 minuten staan.
  2. Gebruik een garde om het gelatinepoeder door de kokosmelk te roeren, tot er geen klontjes zichtbaar zijn. Je kunt dit ook met de staafmixer doen.
  3. Breng de kokosmelk kort aan de kook en haal de pan vervolgens meteen van het vuur.
  4. Laat de kokosmelk afkoelen tot een temperatuur van minimaal 40 en maximaal 45 graden Celsius. Gebruik je thermometer om dit goed in de gaten te houden en wees hier heel nauwkeurig in. Bij temperaturen hoger dan 45 graden gaat de probiotica namelijk dood en kun je dus geen yoghurt maken, bij temperaturen lager dan 40 graden zullen de bacteriën niet zo goed groeien.
  5. Is de juiste temperatuur bereikt? Meng dan de inhoud van de probiotica capsules door de kokosmelk.
  6. Gebruik je een thermosfles? Schenk de kokosmelk hierin, sluit de fles goed af. Wikkel de fles in een aantal theedoeken of een deken en laat deze 8-12 uur op een warmere plaats in huis staan.
  7. Gebruik je een yoghurtmaker of multicooker met yoghurtfunctie? Dan is nu de tijd om de kokosmelk met probiotica in het apparaat te schenken en de instructies van het apparaat te volgen.
  8. Na de verstreken tijd, zowel in de thermosfles als in de yoghurtmaker, is de yoghurt nog steeds heel vloeibaar, dat is normaal. Schenk de yoghurt in een glazen pot, sluit deze goed af en laat deze volledig afkoelen in de koelkast
  9. Is de yoghurt koel? Dan is deze dik geworden en heerlijk romig. Je kunt de yoghurt maximaal een week bewaren in een thermosfles of luchtdicht bakje in de koelkast.
 
Basisrecept Amandelyoghurt
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 6
Ingrediënten
  • 1 liter amandelmelk (of andere notenmelk naar keuze)
  • 4 el arrowroot
  • 1 el gelatinepoeder of 2 tl agar agar poeder
  • 2-4 probiotica capsules
Bereiding
  1. Schenk de amandelmelk in een steelpan en roer de arrowroot er doorheen. Strooi het gelatinepoeder er over uit en laat 5 minuten staan.
  2. Gebruik een garde om het gelatinepoeder door de melk te roeren, tot er geen klontjes zichtbaar zijn. Je kunt dit ook met de staafmixer doen.
  3. Breng de amandelmelk kort aan de kook en haal de pan vervolgens meteen van het vuur.
  4. Laat de melk afkoelen tot een temperatuur van minimaal 40 en maximaal 45 graden Celsius. Gebruik je thermometer om dit goed in de gaten te houden en wees hier heel nauwkeurig in. Bij temperaturen hoger dan 45 graden gaat de probiotica namelijk dood en kun je dus geen yoghurt maken, bij temperaturen lager dan 40 graden zullen de bacteriën niet zo goed groeien.
  5. Is de juiste temperatuur bereikt? Meng dan de inhoud van de probiotica capsules door de amandelmelk.
  6. Gebruik je een thermosfles? Schenk de amandelmelk hierin, sluit de fles goed af. Wikkel de fles in een aantal theedoeken of een deken en laat deze 8-12 uur op een warmere plaats in huis staan.
  7. Gebruik je een yoghurtmaker of multicooker met yoghurtfunctie? Dan is nu de tijd om de melk met probiotica in het apparaat te schenken en de instructies van het apparaat te volgen.
  8. Na de verstreken tijd, zowel in de thermosfles als in de yoghurtmaker, is de yoghurt nog steeds heel vloeibaar, dat is normaal. Schenk de yoghurt in een glazen pot, sluit deze goed af en laat deze volledig afkoelen in de koelkast.
  9. Is de yoghurt koel? Dan is deze dik geworden en heerlijk romig. Je kunt de yoghurt maximaal een week bewaren in een thermosfles of luchtdicht bakje in de koelkast.
 

Let op; zelfgemaakte yoghurt is niet zo zuur als gewone yoghurt. Is jouw yoghurt echt helemaal niet zuur geworden? Dan is deze niet mislukt. Alleen kun je wel overwegen om de volgende keer een ander soort probiotica te gebruiken, dat maakt namelijk een groot verschil per merk.

Comments 8

  1. Wat top dat je deze recepten deelt. Wil ik zeker een keer maken. Maar probiotica capsules? Welk merk zou jij aanbevelen?
    Gr Petra

    1. Post
      Author
  2. Beste Marinka, wat is de reden dat bij stap 6 de fles goed afgesloten moet worden? Moet de yoghurt luchtdicht bewaard worden bij deze stap? Ik zou de yoghurt graag in mijn keukenmachine maken, welke ik in kan stellen op een lage temperatuur. Maar aangezien deze niet luchtdicht afgesloten kan worden weet ik niet of dit mogelijk is.

    1. Post
      Author

      Als je een yoghurtmaker of multicooker met yoghurtfunctie gebruikt dan kun je stap 5 overslaan 🙂 Als je de yoghurt zonder apparaat maakt, breng je het fermentatieproces op gang door de fles goed af te sluiten en lange tijd warm te houden.

  3. Ik wil de koksyoghurt gaan maken voor het eerst. Nu lees ik in veel yoghurtrecepten dat je met een restje yoghurt tot 10x toe nieuwe yoghurt kunt maken. Kan dat ook met de koksyoghurt of moet ik iedere keer een probiotica capsule toevoegen.

    1. Post
      Author
  4. Ik heb het recept gevolgd voor de amandel yoghurt alleen nu is het bij mij meer pudding geworden hoe zou dit kunnen komen

    1. Post
      Author

      Je zou iets minder gelatinepoeder kunnen gebruiken om de dikte aan te passen. Als je het recept volgt dan zou het moeten lukken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.