Nuchter bewegen? Heel gezond!

Nuchter bewegen, waarom zou je dat doen?

Twijfel jij of nuchter bewegen wel zo verstandig is? Of weet je absoluut zeker dat je niet kunt functioneren zonder ontbijt? Hier krijg ik best vaak vragen over en er zijn dan ook heel wat vooroordelen of misvattingen over dit onderwerp. Om het je helemaal tot in de puntjes uit te kunnen leggen, heb ik Orthomoleculair Therapeut Marjolijn Jansen ingeschakeld. Zij heeft erg veel kennis en werkt dagelijks met cliënten in haar eigen praktijk. Als iemand weet hoeveel invloed nuchter bewegen op een persoon kan hebben, is zij het wel!

Kijk ook eens op www.oerspronkelijk.nl. Daar vind je niet alleen lekkere recepten, maar ook de mogelijkheid voor het plannen van een consult of een workshop op maat.

Marjolijn Jansen

Nuchter bewegen

Kan jij makkelijk een maaltijd overslaan? Of grijp je dan al gauw naar een tussendoortje omdat je anders moeite hebt met concentreren. En hoe zit dat met bewegen? Kan jij er direct uit je werk nog even flink tegenaan met een rondje survivaltraining?

Met nuchter bewegen bedoel ik; even lekker een uur flink bewegen nadat je minimaal 12 uur niet gegeten hebt, bijvoorbeeld ’s morgens voor je werk, ver voor je eerste maaltijd. Of val jij al om bij de gedachte dat je zonder ontbijt de deur uit zou moeten?

Hoe zit dat met bouwstoffen en energie, en is het wel een goed idee om de dag te beginnen met een maaltijd? Ik kan me heel goed voorstellen dat je antwoord is dat ontbijten uitermate belangrijk is omdat je energie nodig hebt om te kunnen functioneren. Zonder brandstof loopt een motor toch ook niet. Klinkt logisch, maar als je er over nadenkt dat ons lichaam over enorme reserves beschikt, denk maar aan de overtollige kilo’s die veel mensen kwijt proberen te raken, dan wordt het al iets minder vanzelfsprekend.

Om te presteren, zowel lichamelijk als geestelijk, zijn we niet direct afhankelijk van maaltijden, mits ons lichaam weer leert om vetten te verbranden voor energie, we het aantal eetmomenten beperken en tijdens de maaltijden zorgen voor voldoende voedingsstoffen. Na een maaltijd kunnen we minimaal drie uur geen intense activiteit van ons lichaam verlangen, ons lichaam heeft dan energie en tijd nodig om te verteren. Gaan we dan toch bewegen, dan gaat dat ten koste van de spijsvertering. Dan kan je nog zo gezond eten, maar kan je lichaam er niet uithalen wat er in zit.

Nuchter bewegen

Honger

Echte honger, ofwel een tekort aan calorieën kennen we bijna niet meer. Tegenwoordig ervaren we echter vaak een onecht hongergevoel, namelijk als gevolg van een te sterke daling in de bloedsuikerspiegel.

Des te vaker je eet, des te vaker je lichaam gaat vragen om eten. De frequente toevoer van directe energie, met name koolhydraten, zorgt er voor dat ons ons lichaam minder gebruik hoeft te maken van de mogelijkheid om zelf glucose aan te maken uit vetten. Het lichaam gaat er op een gegeven moment gewoon van uit dat er een vrij continue energietoevoer is. Als we dan even te lang wachten met eten, raken vooral onze hersenen in paniek, met als gevolg dat je moeite krijgt met concentreren en presteren tot je weer wat gegeten hebben. Een vicieuze cirkel dus, omdat we onszelf steeds afhankelijker maken van de directe toevoer van energie (voeding), terwijl werkelijke tekorten pas ontstaan na 36 uur niet eten.

Ontbijt is een ‘must’ geworden door onze enorme afhankelijkheid van koolhydraten, en inderdaad wanneer we dan ons ontbijt overslaan, zijn we minder alert, onze hersenen krijgen namelijk niet de hoeveelheid energie die ze gewend zijn. En als we dan goed en wel wakker zijn en eindelijk na een paar uur maagzuur gaan aanmaken, hebben we van het ene op het andere moment razende honger. Wanneer we ons lichaam gewoon weer leren om zelf koolhydraten aan te maken uit die vetreserves, is er niks aan de hand en kan je prima een dag zonder eten en nog steeds optimaal functioneren. Daarnaast hebben we ontbijt niet nodig om ons lichaam op gang te krijgen, dat hele fabriekje komt echt wel opgang als we maar gewoon bewegen.

Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze ’s morgens geen honger hebben, vooral kinderen. Wanneer je geen honger hebt, maak je geen maagzuur aan en komt de spijsvertering niet volledig op gang. Als je dan toch gaat eten (of drinken) kan je dus al op je vingers natellen dat de spijsvertering niet optimaal gaat verlopen, het zorgt zelfs voor een afweerreactie. Dit geldt ook voor dat ene stukje chocola of dat ene kauwgompje tussendoor!

Nuchter bewegen

Energievoorraad

De meeste mensen in onze samenleving hebben voldoende vetreserves om 40 dagen lang elke dag een marathon te lopen. Maar de meerderheid is door het huidige voedingspatroon en de levensstijl, niet meer in staat die vetten te gebruiken. Door weer eerst te gaan bewegen en daarna pas eten, activeren we deze functie van ons lichaam weer. Bij honger moet je toch immers in staat zijn te kunnen bewegen om eten te zoeken, daar heeft de natuur wel voor gezorgd.

In onze spieren en lever hebben we een beperkte opslagplaats voor koolhydraten, deze voorraad is opgeslagen in de vorm van glycogeen. Als je koelkast uitpuilt ga je nog geen boodschappen doen, je gaat eerst oude voorraad gebruiken. Zo moet je het in het lichaam ook zien, wanneer de lever en de spieren nog vol zitten met glycogeen, worden extra ingenomen koolhydraten omgezet in vet, vol is vol namelijk. Door de frequente tussendoortjes die we eten, zorgen we nooit eens dat de voorraad opgebruikt wordt en komen we al helemaal niet meer toe aan het gebruiken van de aanwezige vetreserves.

Nuchter bewegen

Vetverbranding

Het goeie nieuws is dat je bij een volledig aangepaste levensstijl, binnen 7 dagen weer in staat zult zijn vetten om te zetten in glucose en daardoor veel langer over energie beschikken. Zolang je echter tussendoor blijft eten, blijf je afhankelijk van je maaltijden. Het grootste belang van nuchter bewegen is dat het zorgt voor herstel van insulinehuishouding en van de capaciteit van ons lichaam om vetten te gebruiken als energiebron. Die vetreserves ga je pas echt aanspreken op het moment dat je lichaam er noodzaak toeziet, dus nuchter bewegen. Je lever leert weer om zelf glucose te produceren uit vetten, en laat dat nou net de allereerste functie van de lever zijn. Maar ja, als we een bepaalde functie niet gebruiken, verliezen we die capaciteit op een gegeven moment en dan wordt het verbranden van die overtollige kilo’s een stuk lastiger.

Uitputting en verzadiging

Elke keer als je wat eet, gaat je lichaam insuline aanmaken, net zolang tot je bloedsuiker weer stabiel is. Pas wanneer insuline zich aan een lichaamscel koppelt, kan deze cel glucose opnemen en er energie van maken. Des te meer en des te snellere koolhydraten we eten, des te rapper ons lichaam insuline zal aanmaken om gevaarlijke bloedsuikerpieken te voorkomen, maar grote hoeveelheden insuline zijn evenmin wenselijk.

Bij elke hap die we in onze mond stoppen gaat de alvleesklier, naast insuline ook o.a. spijsverteringsenzymen en bicarbonaat aanmaken ten behoeve van de spijsvertering. Na het eten (ook van een klein tussendoortje) heeft de alvleesklier tijd nodig om te herstellen. Als je frequent eet, krijgt je alvleesklier onvoldoende gelegenheid om zichzelf te repareren. De enzymen die aangemaakt worden schaden de alvleesklier namelijk zelf ook elke keer een beetje. Naar mate we dat vaker en langer doen, raakt de alvleesklier van slag en kun je klachten als vermoeidheid, concentratieproblemen, irritatie, trillingen, duizeligheid en zelfs  agressiviteit verwachten als gevolg van een energietekort in de hersenen, door de verminderde mogelijkheid tot het opnemen van glucose uit het bloed.

Insuline is een verzadigingshormoon, bij sterke bloedsuikerschommelingen als gevolg van een overbelaste alvleesklier, voel je de verzadiging niet meer. Insuline kan dan namelijk zijn signalen niet meer optimaal doorgeven. De beste manier om weer gevoelig te worden voor insuline en weer een gezond verzadigingsgevoel te ervaren is nuchter bewegen.

Nuchter bewegen

Beweging

Op het moment dat spieren samentrekken kunnen ze glucose opnemen zonder tussenkomst van insuline. Dit betekent dat cellen van energie voorzien kunnen worden ongeacht of iemand insulinegevoelig. Hoe vaker we dit trainen des te beter onze cellen glucose kunnen opnemen.

Door te bewegen na minimaal 12 uur lang niets gegeten te hebben, kunnen we al resultaten bereiken. De spieren hebben dan veel minder directe koolhydraten beschikbaar en je lichaam moet weer leren om andere energiebronnen, en dan met name vetreserves, te gebruiken. Je lichaam leert zich weer aanpassen aan veranderingen en daardoor bereik je ook sterke verbetering in je prestaties, zowel fysiek als mentaal.

De spijsvertering kost energie, het lichaam stuurt dan bloed naar de spijsverteringsorganen, en in mindere mate naar de spieren en bijvoorbeeld hersenen. Als je sport wil je natuurlijk zo veel mogelijk energie beschikbaar hebben, en wanneer je nuchter gaat bewegen zullen je sportresultaten, na een periode van aanpassen, verbeteren. Het duurt minimaal 3 uur, voordat je eten verteerd genoeg is om energie voor andere dingen te kunnen gebruiken. Bewegen binnen 3 uur na een maaltijd, door bijvoorbeeld direct na het ontbijt naar werk of school te fietsen, is dus niet aan te bevelen, zeker om bloedsuikerproblematiek en spijsverteringsklachten te voorkomen.

Conclusie

Leer die vetreserves weer aan te spreken en je bloedsuiker stabiel te houden door het aantal eetmomenten te beperken tot maximaal 2 à 3 per dag, de hoeveelheid koolhydraten in je maaltijden te reduceren, te zorgen voor werkelijk voedzame maaltijden en lekker nuchter te gaan bewegen. Binnen een mum van tijd zal je energieniveau hoger zijn dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

Dankjewel Marjolijn, voor dit super informatieve artikel! Wil jij een advies op maat, zodat Paleo nog gemakkelijker voor je wordt? Neem dan zeker contact op met Marjolijn via Oerspronkelijk.nl.

Comments 39

 1. Hoi,

  Erg interessant. Dit ondersteund mijn idee om bij opstaan, enn voor de kids wakker worden een ochtend wandeling te maken. Ik drink wel altijd een kop koffie met kokosmelk vantevoren. Is dit goed of niet?

  Groet,
  Maaike

  1. Hoi Maaike! De kop koffie kun je gerust drinken, maar dan zou ik de kokosmelk eruit weglaten. De kokosmelk moet door je lichaam verteerd worden en in principe ben je dan niet meer nuchter aan het bewegen.

 2. Hallo Marinka,

  Met veel plezier lees ik jouw blogs en kijk ik jouw filmpjes. Wat fijn dat je ook aan dit onderwerp met ons (jouw fans/volgers) deelt.

  Als ik het goed begrijp is een kop thee en “oil pulling” smorgens is geen probleem?

  Nou eet ik sinds bijna 2 jaar volgens het Paleo principe en sinds kort doe ik met enige regelmaat intermittent Fasting. Is het wel aan te raden om (altijd) na het sporten wat te eten? Of heb je genoeg aan de reserves?

  Groetjes,

  Rianne

  1. Hallo Rianne!
   Thee en oil pulling is inderdaad geen probleem ’s ochtends 🙂
   In principe heb je genoeg aan je reserves na het sporten, dus als je geen honger hebt hoef je niet per se te eten. Maar wanneer de nadruk van het sporten op de prestaties ligt, dan is het zeker aan te raden om na afloop een maaltijd te eten. Daardoor herstel je sneller en kun je de volgende keer weer net zo goed (of beter) trainen. Ikzelf sport niet zozeer voor de prestaties, maar ik merk aan mijn lichaam dat mijn hersteltijd langer is wanneer ik na afloop niets eet. Daarom kies ik ervoor om na intensief sporten wel wat te eten, daar voel ik me beter bij.
   Ik denk dat het ook een kwestie van proberen is: waar voel je je goed bij en welke invloed heeft het op je lichaam.
   Hopelijk heb je hier iets aan!

   1. Bedankt Marinka voor je antwoord!

 3. Ik wandel door omstandigheden sinds enkele maanden elke ochtend ruim 1 uur op nuchtere maag [daarvoor ontbeet ik wel] met mijn honden, maar de laatste paar weken wordt mijn energie, en daarmee de lengte van mijn wandeling, steeds minder.
  En daarmee gaat ook mijn conditie achteruit en daar baal ik ontzettend van.
  Ik denk dat het komt doordat ik te weinig koolhydraten binnen krijg en vet reserves heb ik niet echt.
  Ik ben 1.63m en weeg 50kg en wil dus ook echt niet minder wegen, ik eet echt heel veel en weet dus ook niet hoe ik dit kan oplossen.
  Terug naar brood en suiker wil ik niet want ik voel me verder wel beter, alleen fietsen, zwemmen en wandelen gaat wel heel hard achteruit.
  Heb jij misschien goede tips?
  Groetjes Marly

  1. Hoi Marly, wat vervelend dat je zo veel minder energie krijgt. Iets als te weinig koolhydraten binnen krijgen is haast niet mogelijk, maar te weinig brandstof wel. Probeer eerst wat meer proteïnen (vlees, vis, eieren) en meer vetten aan je maaltijden toe te voegen. Vette vis is bijvoorbeeld ontzettend gezond! Als je meer koolhydraten toe wilt voegen aan je maaltijden dan zou ik kiezen voor zoete aardappel, pastinaak, bakbanaan en eventueel wat fruit. Dat mag je best meerder keren per dag eten, maar vergeet ook de groene groentes niet. Hopelijk kun je hier iets mee!
   Als je jezelf zo moe blijft voelen raad ik je trouwens wel aan contact op te nemen met bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut. Hij/zij kan hier heel gericht bij helpen.

 4. Zelf eet ik laat altijd nog wat en vroeg ontbijt ik moet ook nog aankomen, hoe pak je het dan aan want dan worden zes of meer eetmomenten juist aangeraden en ik krijg voor de nacht trek (en slaap anders helemaal niet)

  Kan je bij ondergewicht beter wel eten voor het sporten?

  Hoeveel maaltijden eet jij op een dag?

  DANK JE

  1. Het idee is dat je alleen eet wanneer je honger hebt. Dus voor het slapen gaan gewoon een maaltijd nemen als je honger hebt 🙂
   Voor het sporten eten heeft bij ondergewicht ook niet zo veel zin, de voedingsstoffen worden dan toch veel minder goed opgenomen en de kans is groot dat je last van je maag krijgt. Dat schiet niet op. (tijdens het sporten ben je tenslotte aan het bewegen, en is er geen energie om te verteren beschikbaar)
   Uiteraard is het bij ondergewicht wel belangrijk dat je na het sporten meteen eet. De tekorten die zijn ontstaan vul je dan zo snel mogelijk aan, en liefst nog wat extra’s erbij. Met die maaltijd na het sporten kun je veel verschil maken.

   Ikzelf eet 2 maaltijden per dag, daar voel ik me goed bij. Maar bij ondergewicht zou ik voor 3 maaltijden gaan, omdat het lastig kan zijn in 3 maaltijden voldoende calorieën binnen te krijgen. (maar ook niet meer dan 3 maaltijden)
   Probeer veel vet (avocado, vette vis, kokos, nootjes, etc), ruim voldoende proteïnen (vlees, vis, eieren) en ook genoeg koolhydraten (zoete aardappel, bakbanaan) te eten. Bij ondergewicht kunnen die koolhydraten voor wat extra gewichtstoename zorgen namelijk.
   Hopelijk heb je hier iets aan!

   1. Bedankt!
    Ik heb juist altijd geleerd dat je 6 eetmomenten of meer moet hebben (zeker bij ondergewicht).

    Ik heb ook darmklachten dus dan red ik het niet in drie maaltijden denk ik, waarom is meer slecht?

    En het sporten nuchter, ik weet niet of ik dat red qua energie?

    Hoeveel uur moet je nuchter zijn, 12 uur lukt mij dus niet.

    Op dit moment eet ik nog wel granen (glutenvrij) als ontbijt en bij de avondtussendoor en soms bij de lunch )

    bedankt!

    1. Bij meer maaltijden krijgt je spijsvertering niet de tijd om te herstellen. Die tijd heeft het nodig om voedingsstoffen op te nemen en de schade die is ontstaan te repareren. Als het qua energie niet lukt zou ik het toch eens gaan proberen. ’s Avonds een flink diner eten, en ’s ochtends voor het ontbijt even gaan bewegen. Al is het maar een rondje lopen! Op die manier leer je je lichaam hoe het moet.

 5. Ik sport altijd savonds uit mijn werk. Ik eet voor het sporten. minimaal 1 uur laten zakken. Kan ik dan beter na het sporten rond 21 uur pas gaan eten ??

  1. Na het sporten eten is inderdaad een stuk beter voor je spijsvertering (en voor je herstel).

 6. Ik ben nu vier dagen bezig met nuchter bewegen. De eerste drie dagen ging het goed, maar vandaag had ik geen energie en voelde me slap tijdens het sporten.
  Moet ik doorzetten of kan het ook zo zijn, dat het niet bij mij past om nuchter te bewegen?

  1. Ik denk dat het wel bij je past, maar je moet niet vergeten bij de andere maaltijden voldoende te eten. Daar kan het probleem ‘m in zitten! Houd het nog even vol, en je hoeft dit trouwens ook niet elke dag te doen hoor. Je energieniveau kan altijd eens wisselen waardoor het lastig is om te bepalen waarom je eigenlijk weinig energie hebt.

 7. Ik heb het 10 dagen gedaan en was heel gemotiveerd. De eerste drie dagen ging het goed maar daarna was ik slap en moe tijdens het bewegen. Dat werd steeds erger. Kan het komen omdat ik weinig vetreserves heb?

  1. Hi Pieneke! Dat komt zeker niet door te weinig vetreserves, iedereen heeft meer dan genoeg reserves om een marathon te kunnen lopen (ook heel slanke mensen). Niet dat je die marathon ook daadwerkelijk moet gaan lopen, maar het is zeker mogelijk. Dat slappe en vermoeide gevoel kan komen door de omschakeling van suikerverbranding naar vetverbranding, dat heeft wel even de tijd nodig. Het bewegen kun je dan rustiger aan doen, op een tempo wat wél goed voelt. Je hoeft natuurlijk niet keihard te sporten op een nuchtere maag om hetzelfde effect te bereiken. Daarnaast kun je dit ook om de dag doen om de overgang rustiger/makkelijker te laten verlopen.

 8. Eigenlijk is het dus gewoon goed om je ontbijt over te slaan en 2x per dag te eten. Het mooiste/beste is dan om in de ochtend te trainen/bewegen maar dat is niet voor iedereen altijd haalbaar.
  Evengoed is alles wat je wél doet aan beweging in de ochtend, mooi meegenomen!

 9. Hi Marinka,

  Informatief artikel!
  Een wandeling in de ochtend, lijkt me prima haalbaar en lekker verfrissend.
  Nu sport ik bij de (fysio) fitness, zou dat ook voor het ontbijt kunnen? Het is krachttraining. Ik vermoed dat mijn spieren dan wat flauw zijn en ik duizelig wordt in mijn hoofd, zonder eerst wat te hebben gegeten.
  Nu merk ik dat ik na het eten inderdaad even tot niets in staat ben qua beweging, dan neem ik rust. Dan duurt het +/- drie uur na een maaltijd, voor ik weer kan sporten.
  Best even een planning dus!

  Groetjes van Martine

  1. Hi Martine! Probeer het maar eens op nuchtere maag, ook krachttraining kan namelijk prima zonder eerst te hebben gegeten.

 10. Hallo,
  De zoon van een kennis doet aan crossfit en is al een tijd bezig met proteïneshakes om zijn spieren op te bouwen. Kan hij voldoende eiwitten krijgen via zijn voeding zonder shakes? Is droog bewegen bij crossfit aan te raden als hij nogal gericht is op spiermassa en weinig lichamelijk vet? Neemt ook herbalife.

  1. Met dit soort vragen kun je beter een afspraak maken met een orthomoleculair therapeut of kPNI therapeut. Zonder achtergrondinformatie over de betreffende persoon is het niet mogelijk om een passend advies te geven.

 11. Hoi marinka, voor kinderen is het dan toch ook niet goed om voor school te ontbijten?
  Het probleem daar is dan weer dat er te weinig tijd is om te eten om tien uur en kinderen wordt daar de schijf van vijf aangeleerd (melk boter en brood zijn goed).

  1. Ja klopt dat is heel lastig! Als kinderen ’s ochtends geen honger hebben hoeven ze niet per se te ontbijten, maar juist wat later op de ochtend wanneer hun eetlust aantrekt. Ik heb zelf geen kinderen, dus ik zou niet goed weten hoe je dat in de praktijk kunt brengen. Maar dan nog denk ik wel dat kinderen eerder open staan voor wat ze vanuit huis mee hebben gekregen qua voeding, zolang je ze het maar rustig uitlegt. Over de schijf van 5 zou ik me dus niet zo druk maken.

 12. Hallo Marinka, ik eet al enige tijd volgens de Paleo principes en ben daardoor flink afgevallen.
  Ik heb een paar keer geprobeerd om nuchter te bewegen (intensieve krachttraining) maar dat is me niet bevallen. Ik werd duizelig beverig en viel bijna om. Heb je een tip?

  1. Hi Linda! Nuchter bewegen is echt iets wat je op moet bouwen; dus bijvoorbeeld met een stukje wandelen op nuchtere maag. Je kunt niet in één keer van je lichaam verwachten dat het zo’n grote omschakeling kan maken wanneer je intensieve krachttraining op nuchtere maag gaat doen 😉 Dat is een beetje veel in een keer, Rome is niet in één dag gebouwd. Verder kun je bijvoorbeeld ook juist op de dagen dat je niet intensief sport ‘oefenen’ met nuchter bewegen (lage intensiteit) en het na een aantal weken weer eens proberen tijdens de krachttraining, wanneer je het gevoel hebt dat het gaat lukken.

 13. Dus als je water drinkt ben je nog altijd nuchter. .. hoezo ben je zelfs bij koffie nog nuchter? En hoe zit het dan met kombucha of een shotjes gember uit de slowjuicer?

  1. Koffie bevat niets om te verteren, daarmee ben je dus nog nuchter. Kombucha of gember bevatten beide koolhydraten, daarna ben je dus niet meer nuchter.

 14. Ik heb een flinke burnout en een ziekbed achter de rug, 7 jaar lang. Ik probeer sinds deze week een stuk te wandelen,om de dag vanwege de spierpijn, nuchter en in de ochtend zodra mijn dochter naar school is, dit is een grote omschakeling van niets naar iets. Omdat ik zolang ziek ben geweest en niet heb bewogen wat ik altijd heel veel deed en ik at voordien maar twee maaltijden per dag. Was altijd slank,fit,gezond en voelde mij prima. Nu moet er minstens 25 kilo vanaf dus let ik erg op mijn eten.Ik ben met weightWatchers begonnen ook om te ontdekken hoe veel ik nu werkelijk eet, (heeft mij goed geholpen na mijn zwagerschap 12 jaar terug toen er 30 kilo afmoest. Toen en nu ook nog zweren ze bij koolhydraten wat het gif van deze tijd lijkt te zijn (pasta, rijst,brood, allemaal volkoren en aarappels in de schil. Ik ben in anderhalf jaar 30 kilo hiermee kwijtgeraakt, ook door nuchter te wandelen en ik was heel blij met het resultaat!Ook omdat het rustig en gelijdelijk ging en ik niet inene met een veloverschot zat. Dus ik zweer er nog steeds bij, het is zo makkelijk, je hoeft alleen maar punten te tellen. En als je denkt dan neem ik lekker een patatje en je punten zijn bereikt leer je dat heel snel af en ga je vanzelf heel gezond eten! Maar hoe zit dat nou eigelijk?Alleen nu merk ik dat ik ”sterf ”v/d honger, nooit eerder gehad. Nu heb ik al het 1 en ander van jou gelezen en ik denk inderdaad dat mijn lichaam weer moet leren om de opgeslagen vetreserve’s aan te spreken zodat het hongergevoel minder word. Mijn vraag is, hoe lang duurt deze verandering van eet/leefpatroon en wanneer zal de honger afnemen? Kwestie van doorzetten? Ik heb wel eens gelezen dat het lichaam 21 dagen nodig heeft om aan de nieuwe situatie te wennen…., maar om zo lang de hele dag en nacht dat afschuwelijke hongergevoel te hebben…, ik weet niet of ik dat volhou. Kan je mij daar wat meer over vertellen? Oh, en ik las dat koffie in de ochtend wel kan als je nuchter wilt lopen. (dat wil ik heel graag, want ik deed het vroeger prima, was een vervend wandelaar en had de hele dag in principe geen voeding nodig, allen vocht, daar zou ik graag naar terug willen)…ik geloof dat ik in herhaling val, sorry maar ben erg moe want ik kan door de honger niet slapen). Even terug naar de koffie dus. Die lust ik niet….Is cola zero ook goed? Het geeft mij even die oppepper die mensen ook krijgen van het drinken van iets waar cafeine in zit, werkte ook altijd prima. Hoor graag van! Dank je wel. P.s, sorry voor het lange verhaal maar ben zo blij dat ik eindelijk iemand ontdekt hebt die vertand van vragen heeft en ze nog met super goede adviezen beantwoord ook.

  1. Wat fijn om te horen dat nuchter wandelen je zo helpt bij jouw herstel. Als je honger hebt dan heeft dat inderdaad te maken met de omschakeling. Het lichaam denkt ‘hee, waar zijn mijn koolhydraten!?’ en moet dus even leren dat de hoeveelheid vet die aan wordt geboden ook een goede brandstof is. Verder gaat het lichaam tijdens het ontgiften meteen beginnen met allerlei reparatiewerkzaamheden. Daar krijg je ook veel honger van, vooral trek in eiwitten. Net zoals je extra honger hebt wanneer je griep hebt gehad, daar is het een beetje mee te vergelijken. Als je te weinig eet of bang bent voor het eten van vetten dan is het logisch dat je honger krijgt. In beide gevallen kan meer eten geen kwaad, het lichaam vraagt er niet voor niets om. Wat betreft de Coca Cola Zero, dat raden we uiteraard af!

 15. Hoi Mariska wat kan ik meenemen voor eten als ik 20 km ga wandelen

  1. Marinka neemt tijdens het wandelen vaak een maaltijd mee in een lunchtrommel. Of een paar plakken bananenbrood, energierepen, fruit, omelet, smoothie of snackgroenten. Op deze website vind je genoeg inspiratie 🙂

 16. Hoe zit het met de bullit free koffie? Als ik de ochtend begin met koffie met kokosolie, blijf ik dan toch in mijn vet verbranding? 🙂

 17. Hoe zit het met je spiermassa als je nuchter gaat trainen en maar twee tot drie keer per dag eet. Ik train twee tot drie keer per week, boxingbag en circuit training. Momenteel wil ik 10 á 15 kilo afvallen dus die vetreserves kunnen flink aangesproken worden, maar ik wil niet mijn spiermassa verliezen. Kan dat ook op deze manier? Momenteel heb ik 5 eetmomenten per dag, bij iedere maaltijd zitten eiwitten. Vaak heb ik ‘s avonds geen trek, dus zou ik die maaltijd weg kunnen laten. Zijn er dan ook richtlijnen hoeveel je per maaltijd zou moeten eten?

  1. Wanneer je genoeg eet (en dan natuurlijk vooral proteïnen en vetten) dan krijgt je lichaam meer dan genoeg bouwstoffen binnen om de spiermassa te behouden en/of op te bouwen. Nuchter bewegen betekent niet dat je minder eet qua hoeveelheid, je eet alleen minder vaak en geeft je lichaam de kans om opgebouwde glucosevoorraden eerst op te maken voordat je ze aanvult. Daardoor spreek je je metabolisme op een andere manier aan. Hoeveel je per maaltijd eet – gewoon totdat je genoeg hebt gehad, je lijf geeft dat perfect zelf aan. Als algemene richtlijn blijf je net zoveel eten als je eerst deed, alleen verdeeld over minder eetmomenten.

 18. Hai Marinka.
  Dank voor je artikel. Erg verhelderend.
  Vraagje: wat kan je jeu beste eten nadat je nuchter gewandeld hebt?
  Ik eet nu overnight oats met en amandelmelk, zwarte bessen, banaan etc.
  Ik at vroeger paleo, maar ben nu vegan.

 19. Hallo Marinka,

  Ik vroeg met af hoe het zit met dit geschreven stukje: “Na een maaltijd kunnen we minimaal drie uur geen intense activiteit van ons lichaam verlangen, ons lichaam heeft dan energie en tijd nodig om te verteren. Gaan we dan toch bewegen, dan gaat dat ten koste van de spijsvertering. Dan kan je nog zo gezond eten, maar kan je lichaam er niet uithalen wat er in zit. ”

  Want dit heb ik nog nooit eerder gehoord. Heb je hier ook (wetenschappelijk) artikelen van waar je mij naar toe zou kunnen verwijzen en waar je dit weg hebt gehaald? Wil me hier graag verder in verdiepen.

  Mvg,

  Annie

  1. Hee Annie, bedankt voor je vraag! Dit stuk is geschreven door Orthomoleculair Therapeut Marjolijn Jansen (zie tekst helemaal bovenin) omdat Marinka zelf hier te weinig kennis van had. Als je echt het fijner daarover wilt weten kun je het beste haar website bezoeken en wellicht contact zoeken met haar: https://www.oerspronkelijk.nl/

   Kan je hier wat mee?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.