Vanille vla: hét toetje wat bij ons vroeger met regelmaat op tafel stond! Maar dan wel uit een pak. Heerlijk, ik was er gek op. Gelukkig is vanille vla ook heel makkelijk zelf te maken, al wordt het dan wel minder geel bij gebrek aan kleurstoffen. 😉 Maar dat zegt niks over smaak: die is nog veel lekkerder namelijk.
Heel vroeger werd vla gemaakt met enkel heel veel eidooiers en melk, wat voor de gele kleur zorgde. Tegenwoordig gebruiken we een zetmeel om het geheel te binden. Op die manier is het een stuk sneller om te maken en het is een stuk makkelijker geworden. Eigenlijk kan deze vanille vla niet mislukken, ideaal toch?
Ik heb in dit recept voor een Paleo vriendelijk zetmeel gekozen: arrowroot. Dat is te koop in de reform- en biowinkel (en tegenwoordig zelfs in de grotere Albert Heijn). De combinatie van kokosmelk en amandelmelk zorgt ervoor dat geen van twee de smaken gaan overheersen.
Het resultaat is een heerlijk romige paleo vanille vla zonder gluten en lactose!
- 300 ml amandelmelk
- 200 ml kokosmelk
- 1 theelepel vanillepoeder
- Snuf zeezout
- 4 eetlepels honing
- 2 eidooiers
- 40 gram arrowrootpoeder
- Breng de amandelmelk en kokosmelk aan de kook met één theelepel vanillepoeder en een snufje zout.
- Zet het vuur op zijn laagst.
- Voeg de eidooiers, arrowrootpoeder en honing toe en mix met een staafmixer alles tot een glad mengsel.
- Roer het mengsel nog een paar minuten door met een garde terwijl het nog zachtjes kookt.
- Giet het vla mengsel in een kom, bedek de oppervlakte met een plastic folie om een vel te voorkomen. Laat de vla afkoelen.
- Klop na het koelen eventueel de vla nog op met een handmixer.
- Serveer 🙂


