Andijviestamppot

Andijviestamppot

Andijviestamppot wordt in bijna elk Nederlandse huishouden met regelmaat gemaakt. Uiteraard kun je die ook gewoon zonder aardappelen en koemelk maken, en met succes! In plaats van aardappel gebruik je pastinaak en bloemkool en in plaats van melk gebruik je een plantaardige melk.

Net zo lekker romig en helemaal paleo-proof. En je krijgt meteen een extra portie groenten binnen, ideaal toch!

Wist je dat voor de komst van de aardappel pastinaken gebruikt werden om stamppotten mee te maken? Eigenlijk nog authentieker dus. En wat mij betreft zeker niet minder lekker dan met aardappelen.

Eet smakelijk!

Andijviestamppot
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • 500 gram pastinaak
  • 1 grote bloemkool
  • 500 gram andijvie
  • 100 ml amandelmelk
  • 200 gram spekblokjes zonder toevoegingen
  • 4 verse biologische (runder)braadworsten
  • 4 flinke eetlepels (geklaarde) roomboter
  • Flinke snuf vers gemalen zwarte peper (naar smaak)
  • Zeezout naar smaak
Bereiding
  1. Schil de pastinaken en snij ze in stukjes. Snij de bloemkool in roosjes. Kook de bloemkool en pastinaak in licht gezouten water in ongeveer 15 à 20 minuten gaar.
  2. Bak intussen de spekblokjes, af en toe roerend, in een droge koekenpan lichtbruin en knapperig.
  3. Snij de andijvie in dunne reepjes (met de hand of in de keukenmachine) en spoel het goed af.
  4. Verhit 1 eetlepel (geklaarde boter) in een koekenpan en bak de braadworsten in ongeveer 15 minuten gaar.
  5. Breng de amandelmelk aan de kook en zet het vuur weer uit.
  6. Giet de bloemkool en pastinaak af en stamp ze met 3 eetlepels geklaarde boter, amandelmelk tot een smeuïge puree.
  7. Roer de andijvie en de spekblokjes erdoor. Breng het eventueel nog op smaak met wat extra zeezout en vers gemalen peper.
  8. Serveer de stamppot met de worst. Bewaar de jus van de braadworsten en giet het over de stamppot.
 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.