Dit recept voor gekookte mosselen is een klassieker. Mijn Italiaanse moeder bereide ze altijd op deze manier. Heerlijk vond ik het! Het is vandaag de dag dan ook nog steeds één van mijn favoriete gerechten. De knoflook, tomaten, peterselie en de ziltige mosselen doen het geweldig samen.
De mosselen hebben maar heel kort nodig om gaar te worden, dus binnen 20 minuten heb je de gekookte mosselen al op tafel!
Gekookte Mosselen
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
Auteur: Marinka
Personen: 2
Ingrediënten
- 1 kg mosselen (met MSC keurmerk, o.a. te koop bij de AH)
- 4 teentjes knoflook
- 100 gram (biologische) gezeefde tomaten (uit een pakje)
- 250 gram cherry tomaatjes
- 1 liter water (of zoveel water dat nodig is om de mosselen net onder water te laten staan)
- 1 tot 1,5 eetlepel zeezout
- Flinke snuf vers gemalen zwarte peper (naar smaak)
- Handje vers gehakte peterselie
- Scheutje olijfolie extra vergine
- 1 eetlepel stabiele kookvet om de knoflook in te bakken zoals (ontgeurde) kokosolie of roomboter (of geklaarde boter zoals Ghee)
Bereiding
- Spoel de mosselen goed af onder stromend water en gooi de mosselen die kapot zijn weg.
- Halveer de cherry tomaatjes en leg ze apart.
- Pel de teentjes knoflook en bak ze in een grote (mossel)pan goudbruin in een eetlepel kokosolie of roomboter.
- Voeg de cherry tomaatjes toe en bak ze een minuut of twee mee.
- Voeg de gezeefde tomaten, de mosselen, water, het zout en de peper toe. In mijn pan had ik maar een liter water nodig, maar wellicht is er meer of minder water nodig. De bedoeling is dat de mosselen net onder water staan. De hoeveelheid water kan per pan verschillen.
- Bedek de pan met een deksel, zet het vuur hoog, en breng het geheel aan de kook. Laat het vervolgens 5 minuten koken.
- Na zo’n 5 minuten zijn de mosselen helemaal open gegaan, dat is een teken dat ze gaar zijn. Haal de pan van het vuur.
- Bestrooi de mosselen met verse peterselie en een scheutje olijfolie.
- Zet de mosselpan op tafel en serveer!


