Hete Bliksem

Hete Bliksem

Ik wist niet goed wat ik van hete bliksem moest verwachten. Het is denk ik zo’n oud Hollands recept wat in de vergetelheid begint te raken. Dat is best jammer, want het is echt verassend lekker! Heerlijk om te maken wanneer de appels in de herfst volop weer te krijgen zijn!

Dit recept voor hete bliksem is vrij van aardappelen, maar gemaakt met bloemkool. Zo krijg je meteen een extra portie groenten binnen en bevat het recept een stuk minder zetmeel. Helemaal paleo-proof dus.

Het is ook nog eens snel klaar, je moet alleen even wat geduld hebben met het koken van de bloemkool en de appel. Dat kan overigens wel allemaal in 1 pan, scheelt weer een beetje afwas. 😉

De naam ‘hete bliksem’ komt van het feit dat de appels ervoor zorgen dat dit gerecht lang heet blijft. Dus oppassen dat je niet je tong verbrandt aan tafel. Even laten afkoelen voordat je begint, dus.

Wij hebben het gegeten met braadworst, maar het is ook lekker met speklappen, knapperig gebakken spekblokjes of een lekkere gehaktbal met jus. Typisch Hollands.

Eet smakelijk!

Hete Bliksem
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • 1 kg bloemkoolroosjes (ongeveer 2 bloemkolen)
  • 500 gram zoete appels, in blokjes.
  • 250 gram goudreinette appels in blokjes
  • 75 gram (geklaarde) boter
  • Zeezout en vers gemalen zwarte peper
  • Gebakken braadworst (en de jus)
Bereiding
  1. Leg de bloemkoolroosjes in een grote pan, zet ze half onder water. Leg de appels er bovenop.
  2. Breng het water aan de kook, zet het vuur wat lager en laat alles ongeveer 30 minuten sudderen.
  3. Giet de bloemkool en appels af en vang wat van het kookvocht op.
  4. Stamp alles met de boter en een scheutje kookvocht door elkaar.
  5. Serveer met braadworst en de jus.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.