Pompoenstamppot met Groene Kool en Worst

Pompoenstamppot

De afgelopen weken hebben we al veel OERhollandse recepten met je gedeeld. De meeste recepten waren traditioneel Hollands die ik in een Paleo jasje heb gestoken.  Het recept voor deze pompoenstamppot is niet traditioneel, maar geïnspireerd door de Hollandse pot. Pompoen is een namelijk een uitstekende aardappelvervanger in een stamppot en combineert goed met de groene kool.

Vraag bij je (biologische) slager om gerookte spekblokjes en een rookworst zonder gluten en andere ongewenste toevoegingen. Ik heb de rookworst bij de Marqt vandaan en de spekblokjes komen van Pure Graze. Deze zijn gegarandeerd glutenvrij en vrij van schadelijke e-nummers.

Deze pompoenstamppot is echt een heerlijk winterse maaltijd, probeer ‘m eens!

Pompoenstamppot met Groene Kool en Worst
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • 1 grote Hollandse pompoen
  • 100 gram gerookte spekblokjes zonder toevoegingen
  • 1 halve groene (Savooie) kool
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 4 flinke eetlepels (geklaarde) roomboter
  • Flinke snuf vers gemalen zwarte peper (naar smaak)
  • Zeezout naar smaak
  • Snuf nootmuskaat
  • 1 rookworst zonder toevoegingen
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Hak de pompoen in stukken, verwijder de pitjes en leg ze op een met bakpapier beklede ovenschaal of bakplaat. Rooster deze 30 minuten in de oven.
  3. Snij de groene kool in dunne reepjes. Spoel deze af onder de kraan en leg ze in een schaal of pan. Breng in een waterkoker water aan de kook. Overgiet de groene kool met het kokend hete water en bedek het met een deksel. Laat dit 15 minuten staan.
  4. Smelt twee eetlepels (geklaarde) boter in een pan, bak hierin de spekjes en ui tot ze goudbruin zijn.
  5. Wanneer de pompoenstukken gaar zijn, pureer deze dan in een keukenmachine met twee eetlepels (geklaarde boter), wat zeezout, wat gemalen peper en een snuf nootmuskaat.
  6. Laat de groene kool uitlekken. Doe in een schaal de pompoenpurree, voeg daarbij de kool, gebakken ui en de spekjes toe en schep alles goed door elkaar.
  7. Wat de rookworst betreft: volg de instructie op de verpakking en serveer het bij de stamppot.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.