Huzarensalade. Ik heb in een Nederlands kookboek gelezen dat deze salade zo Nederlands schijnt te zijn dat de Van Dale een recept geeft. Ik heb zelf hier thuis geen Van Dale woordenboek om het te checken, maar ik ben wel heel erg benieuwd of dat echt zo is.
Ik vond het een leuke uitdaging om zelf een huzarensalade te maken, aangezien ik de enige keren dat ik de salade at, het uit een bakje van de supermarkt kwam, en dat vond ik alles behalve bijzonder.
Maar een echte zelfgemaakte huzarensalade… dat is echt een heel ander verhaal! Dit recept is ook nog eens helemaal paleo-proof, dus zonder gewone aardappelen, granen, zuivel of geraffineerde suikers.
Deze salade is uiteraard heerlijk bij de barbecue, of gewoon zo. Lekker als lunch of bij de avondmaaltijd. Het is extra lekker om de huzarensalade eventjes te laten staan, dan trekken de smaken er extra goed in.
Eet smakelijk!
- 1 krop sla
- 600 gram gekookte zoete aardappel (bataat)
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels appelazijn
- 2 theelepels mosterd (controleer de ingrediënten op toevoegingen)
- 1 appel (goudreinette) in blokjes
- 4 grote augurken (controleer de ingrediënten op toevoegingen)
- 1 sjalotje, versnippert
- 1 gekookte rode biet, gepeld en in blokjes
- 300 gram gebraden of gestoofde rundvlees (bijvoorbeeld restant draadjesvlees)
- 2 hardgekookte eieren in blokjes
- 150 ml (zelfgemaakte) mayonaise
- Zeezout en vers gemalen zwarte peper
- Was de slabladen en beleg er een groot plat bord mee.
- Pureer of prak de zoete aardappels met de olijfolie, appelazijn, mosterd, zeezout en peper.
- Meng de gepureerde zoete aardappels met de mayonaise, appel, augurken, sjalotje, rode biet en de eieren.
- Maak een berg van de salade op de slabladeren. Garneer eventueel met nog wat augurken, bietjes of nog wat extra eieren


