Bloemkoolrijst met Kip Curry – Een Voedzame Paleo Lunch

Ik kreeg ontzettend veel reacties terug op mijn mail afgelopen week. Daar ben ik natuurlijk super blij mee! Ik stelde namelijk de vraag: Welke recepten heb jij behoefte aan?

Er kwamen oa veel vragen over wat te doen met de lunch als je op kantoor werkt en geen boterhammetje mee kan pakken. Heel logisch dat dat een vraag is, want ik kan me nog goed herinneren dat ik hiermee ook vaak struggelde toen ik net startte met het Paleo dieet.

Gelukkig zijn er heel veel verschillende opties. Denk bijv. aan een heerlijk bananenbrood, of Paleo brood ter vervanging. Of pancakes die je van tevoren al klaar hebt gemaakt. Die hoef je alleen nog even op te warmen. Heb je alleen een magnetron op werk, dan kan je beter voor een andere optie kiezen. Want de magnetron maakt bepaalde voedingsstoffen kapot waardoor je niet profiteert van een volwaardige maaltijd. Het kan natuurlijk echt niet een keertje kwaad, maar doe je het elke dag dan heb je kans dat er tekorten zullen ontstaan.

In de praktijk heb ik vooral geleerd dat het superfijn is als je een maaltijd meeneemt die al klaar staat zodat je niet in de keuken hoeft te staan tijdens werktijd. Meestal mealprep ik bepaalde recepten of ik maak het dubbele voor het avondeten en warm dit weer op als lunch de volgende dag.

Je hebt hele handige warmhoudbakjes die tot 12 uur je eten verwarmd houden. Ideaal als je in de ochtend het eten even kort opwarmt in een pannetje thuis en het al verwarmd meeneemt naar werk 😉

De chinezen kennen dit concept al jaren. En eten eigenlijk bijna allemaal warm tijdens de lunch. Het is supergezond en makkelijk om mee te nemen. In de zomer kan je natuurlijk ook denken aan een salade die je de avond ervoor al klaarzet. Maar ikzelf ben echt een koukleum en van een koude salade krijg ik het dus ook echt heel snel koud. Ik maak dit alleen als het echt heel warm is in Nederland. In de overige maanden houd ik het lekker bij mijn warme hap.

Het makkelijkste vind ik pasta’s, stoofpotjes of curry’s om mee te nemen. Zoals deze bloemkoolrijst curry.

Dit gerecht is een fantastische manier om te genieten van klassieke comfort food, terwijl je trouw blijft aan je Paleo levensstijl. Het is licht, voedzaam en zit vol met smaak.

Bloemkool is een uitstekende vervanger voor granen en biedt een lage koolhydraatoptie rijk aan vezels, vitaminen C, K en B6. Dit gerecht levert een uitgebalanceerde combinatie van eiwitten, gezonde vetten en essentiële voedingsstoffen, waardoor het een ideale maaltijd is voor energie en verzadiging. De vezels in de bloemkool helpen bij de spijsvertering, terwijl de kip een uitstekende bron van eiwitten is voor spieropbouw en -herstel.

Het is perfect voor een doordeweekse lunch of diner en laat je kennismaken met de veelzijdigheid van Paleo ingrediënten.

 

Bloemkoolrijst met Kip Curry

  • Voorbereidingstijd: 15 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Porties: 4

Ingrediënten:

  • 1 grote bloemkool, in roosjes en rijst
  • 500 gram kipfilet, in blokjes
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • 2 eetlepels curry madras poeder (ik gebruik die van Jonnie Boer)
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 200 g (bio) spinazie
  • 2 el olijfolie
  • Keltisch zeezout en peper naar smaak
  • Optioneel: 1 handje verse koriander

Bereiding:

  1. Doe de kip in een bak met 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel curry madras poeder. Roer goed door en zet in de koelkast terwijl je de groente snijdt en de rijst maakt.
  2. Bloemkoolrijst maken: Pulseer de helft van de bloemkoolroosjes in een keukenmachine tot ze de textuur van rijst hebben. Zet opzij.
  3. Verhit een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de overige olijfolie toe en fruit de uitjes in 3 min. Voeg vervolgens de knoflook nog 1 min toe.
  4. Voeg de kipblokjes toe, kruid met zout en peper, en bak tot ze licht aangebakken zijn.
  5. Voeg de groenten toe behalve de bloemkoolrijst en bak 5 min op hoog vuur
  6. Voeg de overige currypoeder toe en roer nog 1 min goed door. Giet de kokosmelk erbij en breng aan de kook.
  7. Voeg de bloemkoolrijst toe. Roer goed door, zet het vuur lager en laat het geheel 5-10 minuten sudderen tot de bloemkoolrijst zacht is maar nog steeds bite heeft.
  8. Optioneel: Voeg de koriander de laatste 2 minuten toe

Proef en pas de kruiden aan indien nodig. Serveer warm.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.