Paleo kletskoppen: heerlijk ouderwets Oudhollands, maar dan glutenvrij en helemaal paleo proof. Deze kletskoppen bevatten maar 5 ingrediënten en je proeft echt geen verschil met traditionele kletskoppen. Ideaal toch!
Deze paleo kletskoppen zijn ontzettend makkelijk om te maken. Zorg wel voor zachte boter, zodat je de suiker er makkelijk door kunt roeren. Daarna is het beslag zo gemaakt en hoeft het maar 8 tot 10 minuten in de oven. Je kunt ze zelfs nog klaarmaken als je onverwachts visite krijgt, ze zijn in een half uurtje al klaar.
Laat ze wel goed afkoelen, zodat ze lekker knapperig worden.
Varieer gerust met de vulling! In dit recept koos ik voor gehakte amandelen, maar je kunt ook voor hazelnoten, cashewnoten of walnoten (of een mix daarvan) kiezen. Liever een lactosevrije kletskop? Kies dan voor ghee of kokosolie in plaats van roomboter. Je kunt gewoon dezelfde hoeveelheden gebruiken.
Veel bakplezier!
- 50 gram (grof) gehakte amandelen
- 100 gram biologische roomboter
- 100 gram palmsuiker
- 75 gram kastanjemeel (kan ook met boekweit of amandelmeel)
- Snuf zout
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Leg een stuk bakpapier op je bakplaat.
- Roer de boter in een kom zacht en roer dan de palmsuiker erdoorheen.
- Voeg de kastanjemeel, het zout en de gehakte amandelen en meng het geheel goed door elkaar.
- De massa is nu een plakkerig geheel.
- Maak met twee theelepels hoopjes beslag en leg deze op ruime afstand op de bakplaat.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak voor ongeveer 8 – 10 minuten.
- De koekjes moeten helemaal uitgelopen zijn en de randjes moeten donker bruin van kleur zijn geworden. De koekjes zijn nu flink aan het borrelen.
- Laat de paleo kletskoppen afkoelen tot ze koud en hard zijn geworden en bewaar ze in een goed sluitend blik.
Comments 17
Veel recepten zijn echt lekker! Ik heb altijd genoten van je recepten maar de laatste maanden is je website er niet simpelerop geworden. Vroeger waren je recepten goed onderverdeeld en goed vindbaar. Tegenwoordig kom je er alleen via Google met directe zoeknaam want onder het kopje recepten op de site kom je er niet meer!
Uitermate zonde dat het zo commercieel is geworden. Ik haak hier af!
Heb deze nu al twee keer gemaakt en bij mij lopen ze niet zo ver uit als die van het plaatje. Ze zijn op zich goed van smaak maar dus niet zo mooi als die van jou. Ik gebruik kokosbloesemsuiker ipv palm suiker, zou dat het kunnen zijn?
Dat zou inderdaad best eens kunnen. En zorg ervoor dat de oven goed is voorverwarmd 🙂
Kan ik Palm suiker vervangen?
Ja hoor, je kunt het bijvoorbeeld vervangen door kokosbloesemsuiker. In dit artikel lees je hoe je ingrediënten kunt vervangen: https://www.eetpaleo.nl/ingredienten-vervangen
Ik ga ze niet meer maken…. ze zijn te lekker en gaan in één keer op (met zijn tweeën). Uit zelfbescherming dus ?. En er zit (natuurlijk) erg veel (kokosbloesem)suiker in, daarom lijken ze ook zoveel op de originele kletskoppen.
Het was wel een succesvol recept, maar dat zijn al je recepten.
Ik maak ze met chufameel, dat geeft een extra bite!
Vind ze errug lekker, maar vreselijk vet! Kan ik ook minder boter gebruiken? Of kokosolie? Ze waren nog niet echt heel erg koud. ☺️
Minder roomboter gebruiken, raden we niet aan. Zoals in het recept vermeld staat, kun je de roomboter wel vervangen door kokosolie of ghee 🙂 Hier lees je meer over het vervangen van ingrediënten: https://www.eetpaleo.nl/ingredienten-vervangen
ze zijn méér dan heerlijk…ze blijven alleen een beetje zacht en klef. wat zou ik daaraan kunnen doen?
Wellicht kun je iets kleinere hoopjes beslag pakken of de kletskoppen net iets langer in de oven bakken? Als je het recept volgt dan zou het moeten lukken 🙂
Kan ik de boter in dit recept evt vervangen door medicinale boter ?
Geen idee, dat hebben we zelf nog nooit geprobeerd. Hier lees je hoe je ingrediënten kunt vervangen: https://www.eetpaleo.nl/ingredienten-vervangen
Zou het met tijgernotenmeel lukken?
Dat hebben we zelf nog nooit geprobeerd, maar we lezen in de reacties dat iemand het al heeft toegepast in dit recept dus je zou het kunnen proberen 🙂 In dit artikel lees je meer over hoe je ingrediënten kunt vervangen: https://www.eetpaleo.nl/ingredienten-vervangen
Jazeker! Daar maak ik ze altijd mee!
Zijn de koekjes ook te maken voor diabetici en hoe?