Wist je dat je Mason Jars ook kunt gebruiken om in te bakken, bijvoorbeeld voor het maken van deze stoofperencrumble? Ik niet! Tot iemand me vertelde dat ze had gehoord dat het mogelijk was… Die kans kon ik natuurlijk niet laten liggen, al was ik stiekem wel wat zenuwachtig of mijn potjes niet zouden breken in de oven.
Na wat research te hebben gedaan leerde ik dat je Mason Jars als bakvorm kunt gebruiken zolang je ze in een soort waterbad in de oven zet. Na het vullen van mijn Mason Jars trok ik een grote braadslede uit de kast en vulde deze met zo’n 2 cm water: vervolgens zette ik de potten in het water waarna alles de oven in ging.
Met mijn oren -toch nog- gespitst op brekende geluiden, ging na 40 minuten mijn kookwekkertje af. Het resultaat: heerlijke eenpersoons-crumbles met een mooi goudbruin laagje. Bovendien zagen de potten er nog net zo robuust uit als voor ze de oven in gingen! Perfect!
Stoofperen crumble recept
Deze stoofperen crumble is heel leuk om voor een groot gezelschap te maken: iedereen krijgt zo zijn eigen persoonlijke crumble in een mooie pot. Wil je er een nog grotere verwennerij van maken? Schep dan voor het serveren een grote bol ijs op de nog warme crumble, heerlijk!
- Stoofperen - 1 grote (ca. 275g)
- Pruimen - 2 stuks, rijp
- Appelsap - 4 el (100% puur sap, niet uit concentraat)
- Kaneel - 2 tl
- Arrowroot - 2 tl
- Amandelmeel - 70g
- Kokosolie - 2 el
- Honing - 2 tl
- Koekkruiden - 1 tl
- Zout - mespunt
- Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius.
- Schil de stoofpeer, verwijder het klokhuis en snijd de rest in kleine blokjes. Verdeel over 2 Mason Jars.
- Halveer de pruimen, verwijder de pit en snijd de vruchten in kleine blokjes.
- Verdeel de pruimen over de Mason Jars samen met de kaneel en arrowroot. Roer de inhoud van beide potten goed door elkaar.
- Combineer in een kom alle ingrediënten voor de crumble en roer deze tot een kruimelig deeg. Verdeel het deeg over de Mason Jars.
- Vul een braadslede met water tot een hoogte van ongeveer 2 cm. Zet de gevulde Mason Jars (zonder deksels!) in het water en zet het geheel vervolgens in de oven.
- Bak de crumbles in 35-40 minuten goudbruin en gaar. Laat de crumbles 10-15 minuten af koelen voor je ze serveert. Eet smakelijk!
Comments 3
hallo Marinka, vanavond heb ik deze crumbles als toetje gemaakt, ipv pruimen met bramen en wij smulden ervan, heel erg lekker! bedankt voor het recept. groetjes, Krisztina
Hoi Marinka,
Ik heb dit heerlijke recept gemaakt, alleen hebben de stoofpeertjes nog een aardige ‘bite’ . Ik heb ze daarna nog 15 minuten extra in de oven gezet, maar kwamen er toen nog met een ‘bite’ uit. Hoort dat zo bij dit recept of is er bij mij iets niet helemaal goed gegaan?
Groetjes Wilma
Hoi Wilma, bij mij waren de peertjes wel mooi zacht, dus ik zou niet weten waarom dat bij jou niet zo is. Misschien ligt het aan het ras (ik heb niet de Giesser Wildeman gebruikt) of aan de grootte van de stukjes peer.