asperges met zalm

Asperges met zalm en knoflook-dillesaus

asperges met zalm

Een tijdje terug kreeg ik het verzoek eens een recept met asperges te maken, dat leek me wel een leuke uitdaging. De meeste recepten met asperges zijn vaak met ham en/of kaas, en met eieren. Daarom heb ik het anders gedaan: asperges met zalm.

De asperges heb ik simpel geroosterd, en geserveerd met een eenvoudige op de huid gebakken zalmfilet. Wat echt smaak aan dit gerecht geeft is de knoflook-dillesaus, die eigenlijk heel makkelijk te maken is.

Samen met wat gebakken uitjes is dit een gerecht wat niet veel inspanning kost, maar wel erg lekker is en er nog mooi uitziet ook. Deze asperges met zalm is echt een perfect recept voor een bijzondere gelegenheid, maar ook gewoon voor een doordeweekse dag.

Het maken hiervan vereist wel wat stappen die door elkaar heen lopen, lees daarom de instructies eerst goed door voordat je begint. Eet smakelijk!

Asperges met zalm en knoflook-dillesaus
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • Groene asperges - 500g
  • Kokosolie - 4 el
  • Zalmfilet - 300g (2 stuks, lief st met huid)
  • Uien - 1 grote, in dunne ringen gesneden
  • Peper - naar smaak
  • Grof zeezout - naar smaak
Knoflook-dillesaus
  • Kokosmelk - 400 ml
  • Knoflook - 3 tenen, gepeld en grof gehakt
  • Geel mosterdpoeder - ½ tl
  • Zout - ½ tl
  • Peper - ¼ tl
  • Dille - 2 el, vers, fijngehakt
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Begin ondertussen met het maken van de saus: combineer de kokosmelk en grof gehakte knoflooktenen in een steelpan en breng het geheel aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en laat de saus ca. 20 minuten indikken terwijl je er af en toe in roert.
  3. Bereid nu de asperges voor: snijd ca. 2 cm van de onderkant van de asperges af en leg ze op de bakplaat. Besprenkel ze met 2 el vloeibare kokosolie en rol ze daarna allemaal even om zodat elke asperge bedekt is met een dun laagje olie.
  4. Schuif de bakplaat in de oven en rooster de asperges 20 minuten tot ze licht bruin beginnen te kleuren.
  5. Verhit 1 el olie in een koekenpan en bak hierin de gesneden ui op middel-laag vuur in ca. 15 minuten uit, zorg ervoor dat ze niet verbranden. Schep de ui af en toe om.
  6. Verhit 10 minuten voor het einde van de baktijd 1 el olie in een andere koekenpan en bak hierin de zalm op middelhoog vuur aan. Eerst ca. 3 minuten op de huidkant, en vervolgens nog 4 minuten op de andere kant, af hankelijk van de dikte van de f ilets, tot de zalm rosé is. Haal de zalmf ilets uit de pan en leg ieder op een bord, laat de zalm ca. 2 minuten rusten.
  7. Maak, terwijl de zalm rust, de saus af: voeg mosterdpoeder, zout en peper toe en pureer het geheel met de staaf mixer. Roer vervolgens de dille door de saus.
  8. Verdeel de geroosterde asperges over de borden, schep een paar lepels van de saus over de asperges en zalm, en garneer vervolgens met de gebakken ui.
  9. Bestrooi het gerecht met wat versgemalen peper en wat grof zeezout naar smaak.
  10. Serveer meteen en eet smakelijk!
 

Comments 3

  1. Pingback: Recept Paleo Challenge

  2. goede middag,

    kan dit recept ook gemaakt worden met witte asperges? of is de grill tijd van witte anders dan van groene asperges?

    1. Hallo Ria, je kunt het ook maken met witte asperges, maar test tussendoor even of ze al gaar zijn. Witte asperges zijn vaak net iets dikker dan groene asperges en daardoor hebben ze inderdaad een langere gaartijd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.