Heerlijk Hartig Paleo Brood

Heerlijk Hartig Paleo Brood

Heerlijk Hartig Paleo Brood

Bij het diner, als lunch, of gewoon als tussendoortje. Iets met de smaak en structuur van brood kan heerlijk zijn, zeker wanneer je nog niet zo lang Paleo eet. Dan is dit hartig paleo brood een ideale uitkomst!

Er zit tapiocameel in dit brood wat je bij de toko kunt kopen voor ongeveer 1 euro per zakje van 400 gram. Tapiocameel wordt gemaakt van de cassavewortel (van de Yucaboom). Het bestaat bijna volledig uit zetmeel (koolhydraten), maar bevat geen gluten of andere anti-nutriënten dus is veilig te gebruiken.

Tapiocameel geeft elasticiteit en samenhang aan een baksel en dat is een eigenschap die bij zowel kokosmeel en amandelmeel ontbreekt.  Je hebt maar een klein beetje nodig dus de hoeveelheid koolhydraten per plakje ‘brood’ valt uiteindelijk wel mee.

Dit brood heeft de neiging om een beetje ‘ei-achtig’ te smaken. Mocht je hier niet van houden dan  kun je één of twee eetlepels honing aan het beslag toevoegen. Je krijgt dan weliswaar een wat zoeter brood, maar je bent de ietwat overheersende ei-smaak kwijt.

In plaats van één brood kun je overigens prima kleine broodjes maken in een muffinvorm. Heb je meteen een handig maatje om mee te nemen.

Liever geen hartig paleo brood? Laat zout, tijm en rozemarijn dan weg en voeg in plaats daarvan wat noten en/of gedroogd fruit toe.

Heerlijk Hartig Paleo Brood
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Ingrediënten
  • 4 eieren
  • 60 gr kokosolie of roomboter (gesmolten en afgekoeld)
  • 30 gram tapiocameel (kan vervangen worden door arrowroot)
  • 35 gram kokosmeel
  • 1 tl gedroogde tijm
  • ½ tl gedroogde rozemarijn
  • ½ tl zout
  • 1 el citroensap
  • ¼ tl bakzout
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 160°C
  2. Vet een kleine cakevorm in.
  3. Klop de eieren los.
  4. Meng de boter, citroensap, tapiocameel, kokosmeel, zout, tijm en rozemarijn erdoorheen.
  5. Laat het mengsel 10 min rusten om in te dikken.
  6. Meng het bakzout erdoorheen en giet het mengsel in de cakevorm
  7. Bak in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.
 

Comments 13

  1. Mijn deeg is in de oven niet gerezen. Hoe kan dit komen? Heb arrow root gebruikt ipv tapiocameel.

    Groetjes Erina

    1. Waarschijnlijk omdat je arrowroot in plaats van tapiocameel hebt gebruikt 🙂 Of het formaat van de eieren die je hebt gebruikt; grote eieren werken het beste.

  2. Ik heb tapiocameel gebruikt en mijn brood is ook niet gerezen. Er moet iets niet kloppen in de samenstelling ben ik bang. Eerste brood wat bij mij niet is gaan rijzen.

  3. Hoi marinka, de smaak is heerlijk, maar is een dunne pannenkoek geworden in het bakblik …alle instructies gevolgd en dezelfde ingrediënten gebruikt …wat is er mis gegaan..??

  4. hoe groot moet het bakblik zijn dan? heb hier een “normaal” formaat is dat ok voor bovengenoemde hoeveelheden?

    1. Ik weet niet de exacte afmeting van bakblik, maar hij is wat kleiner dan normaal. Een normaal formaat kun je ook gebruiken, maar dan is de baktijd iets korter en wordt het brood wat platter.

  5. Slechts 65 gram aan droge ingrediënten?
    Dat lijkt me wel wat weinig.

    1. Het is een klein broodje, en probeer het maar eens. Het recept klopt zoals het is.

  6. Is dit niet het recept can Astrid jongbloed?
    Precies dezelfde tekst.

  7. 2 kleine springvormen 11 cm gebruikt, minimaal gerezen, wel erg lekker en luchtig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.