Als er één gerecht is waar ik altijd zin in heb, dan is het wel Kip Tikka Masala. Dit Indiase comfortfood is romig, kruidig en heeft die perfecte balans tussen hartig en een vleugje zoetigheid. Maar een authentieke Tikka Masala bevat vaak room en andere ingrediënten die niet helemaal Paleo-proof zijn. Gelukkig heb ik dé oplossing!
Met een paar slimme swaps heb ik een Paleo-versie gecreëerd die minstens zo lekker is – zonder compromissen op smaak. Dit recept is volledig zuivelvrij, glutenvrij en zonder geraffineerde suikers. Maar geloof me, je zult niets missen!
Waarom je deze Paleo Kip Tikka Masala moet maken
✨ Vol van smaak – Dankzij de perfecte combinatie van specerijen zoals kurkuma, komijn en garam masala.
✨ Romig zonder zuivel – In plaats van gewone room gebruiken we een Paleo-proof alternatief dat net zo zijdezacht is.
✨ Makkelijk te maken – Dit recept ziet er misschien uit als een culinair hoogstandje, maar is verrassend eenvoudig.
✨ Gezond & voedzaam – Boordevol eiwitten, gezonde vetten en ontstekingsremmende kruiden.
Kip Tikka Masala zonder zuivel? Ja, dat kan!
Traditionele Kip Tikka Masala wordt vaak gemaakt met yoghurt en room. Maar wist je dat je deze ingrediënten prima kunt vervangen zonder de romigheid te verliezen? Kokosmelk of cashewroom geven dezelfde rijke structuur, zonder dat je lichaam negatief reageert op zuivel.
Wil je de saus extra dik en romig? Voeg dan een eetlepel pijlwortelmeel toe om hem in te dikken. Dit is een natuurlijk bindmiddel en werkt perfect in Paleo-recepten.
De perfecte Paleo maaltijd
Ik eet deze Kip Tikka Masala graag met bloemkoolrijst of courgettenoedels, zodat het helemaal past binnen een Paleo voedingspatroon. Wil je er een extra bite aan geven? Garneer het dan met gehakte koriander en een kneepje verse limoen – dat maakt de smaken nóg intenser!
Tip: Maak een dubbele portie en bewaar de rest in de koelkast of vriezer. Dit gerecht smaakt de volgende dag zelfs nóg lekkerder omdat de kruiden goed in de kip trekken.
Ben je klaar om de keuken in te duiken en deze heerlijke Paleo Kip Tikka Masala te maken? Het recept vind je hieronder!
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 30 minuten (of 4 uur in de slowcooker)
Totaal: 45 minuten (of 4 uur en 15 minuten)
Porties: 4
Ingrediënten
- 500 g kipfilet of kippendij, in blokjes
- 1 blik kokosmelk
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 ui, fijngesneden
- 3 tenen knoflook, geperst
- 1 cm verse gember, geraspt
- 2 tl kurkuma
- 2 tl komijn
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl kaneel
- 1 tl zeezout
- ½ tl zwarte peper
- Sap van ½ citroen
- 1 el kokosolie
- Handje verse koriander, ter garnering
Bereidingswijze
- Verhit de kokosolie in een diepe pan en fruit de ui, knoflook en gember tot ze glazig zijn. Voeg dan de kruiden toe en bak kort mee om de smaken vrij te laten komen.
- Voeg de kipstukjes toe en bak ze rondom bruin.
- Voeg de tomatenblokjes en kokosmelk toe en laat het geheel op laag vuur 30 minuten sudderen. Gebruik je een slowcooker? Laat het dan 4 uur op lage stand garen.
- Breng op smaak met citroensap en eventueel extra zout of kruiden.
- Serveer met bloemkoolrijst of een salade, en garneer met verse koriander.
Comments 1
Lekker! Bedankt! Hoe groot is het blik kokosmelk en tomatenblokjes?
Groetjes, Sylvia