Yes het is weer herfst en er kan geen herfst voorbijgaan zonder pompoen!
Pompoen is echt mijn go-to verwarmende groente als het gaat om verwarmende gerechten. Je kan het met zoveel combineren, in een ovenschotel met andere groentes en een lekkere Paleo saus, verwerkt in snacks of zoals hier in een heerlijke pompoensoep.
Het is super simpel in gebruik en kan overal wel mee. Vooral kokosmelk geeft een extra dimensie aan pompoen en als je passende kruiden zoekt erbij dan kunnen gember, kurkuma, nootmuskaat maar ook salie gaat heel goed met pompoen.
Zoals je misschien van wortelen weet zijn deze supergezond voor je ogen. Dit komt door de beta caroteen die de oranje kleur maakt in groente en fruit. Pompoen is dus ook niet weg te denken voor gezonde ogen, maar ook om de huid, spieren en het imuumsysteem worden goed ondersteund door de vitamines en mineralen die er in pompoen zitten.
Door de hoeveelheid vezels blijven je darmen gezond en je weet wat ze zeggen, gezonde darmen, gezond gewicht 😉
Zo zie je hoe veelzijdig pompoen is en dat het wat mij betreft echt als een superfood gezien kan worden. Niet voor niks eet ik elke week in de herfst en wintermaanden pompoen!
Vandaag deel ik de makkelijkste pompoensoep die er is. Het bestaat letterlijk uit 5 ingrediënten en wat kruiden. Het fijne aan deze soep is dat je het in grotere porties kan maken en invriezen. Dit recept is echt gemaakt voor de gemakkelijke koker. Wil je je soep iets meer bite geven doe dan de pompoen, ui en knoflook eerst in de oven een kwartiertje roosteren op 200 graden Celsius. Vervolgens in de pan met de bouillon opwarmen totdat de groente gaar zijn en de kokosmelk erdoorheen. Als kruiden vind ik het dan lekker om wat extra cayennepeper (1 tl) toe te voegen en gerookte paprikapoeder (1/2 tl). Daar krijgt de soep net wat meer smaak van. Maar als je echt geen zin hebt om te koken en snel iets op tafel wil hebben dan is dit het recept voor jou!
Porties: 4-5 personen
Voorbereiding: 5 minuten
Kooktijd: 25 minuten
Totale Tijd: 30 minuten
Ingrediënten:
- 1 middelgrote flespompoen, in blokjes
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 750 ml groentebouillon (zorg dat deze Paleo-vriendelijk is)
- 1 blik kokosmelk
- Kokosolie
- 1 tl salie
- Zout, peper en wat nootmuskaat
Bereiding:
- Verhit de kokosolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
- Voeg de pompoenblokjes toe en bak deze een paar minuten mee.
- Giet de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Laat de soep 20 minuten zachtjes koken, of totdat de pompoen zacht is.
- Voeg de kokosmelk toe en pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde massa. Breng op smaak met salie, zout, peper en een snufje nootmuskaat.
Deze soep is verwarmend, vullend en staat binnen een half uur op tafel. Handig om in grotere porties te maken zodat je het kan invriezen. Zo heb je altijd binnen een kwartiertje een soep op tafel staan als je even geen zin hebt om te koken.
Liefs Danielle
EetPaleo