Op zoek naar een saladedressing die weer eens wat anders is, maar toch makkelijk te maken? Probeer deze grapefruit-basilicum vinaigrette eens. Heel makkelijk om te maken, boordevol gezonde ingrediënten en in 10 minuutjes al klaar. Het maakt een simpele salade gelijk een stuk bijzonderder!
Wat is vinaigrette?
Vinaigrette is een klassieke dressing voor op (groene) salade op basis van azijn, olijfolie, zout, honing en mosterd. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met de ingrediënten. Zo verving ik de azijn voor appelazijn, grapefruit in plaats van honing en basilicum in plaats van mosterd.
In principe kun je deze vinaigrette voor allerlei salades gebruiken, van een groene salade tot rauwkost. Ik heb gekozen voor een salade van geraspte koolrabi, geraspte wortel en geraspte komkommer: een heerlijke combinatie met de frisse dressing.
- 1 grapefruit
- 3 el extra vierge olijfolie
- 2 el appelazijn
- 1 handje vol verse basilicum
- ¼ tl zout
- peper naar smaak
- Pers de grapefruit uit en vang het sap op in een hoge kom of maatbeker.
- Voeg de andere ingrediënten toe en pureer het geheel met de staaf mixer tot een gladde vinaigrette.
- Schenk de vinaigrette over een salade naar keuze en eet smakelijk!