Er zijn van die maaltijden die je terugbrengen naar de basis zónder dat je hoeft in te leveren op smaak, comfort of voldoening. Deze steak met zoete aardappel frietjes, een frisse komkommersalade én homemade ketchup is precies zo’n bord vol oerkracht. Rijk, voedzaam, simpel. Geen poespas. Alles wat je lichaam wil, en niets wat het niet nodig heeft.
Want laten we eerlijk zijn: wie zegt dat gezond eten niet voelt als comfortfood, heeft dit gerecht nog nooit geproefd. Sappige steak, knapperige frietjes uit de oven, een frisse salade én ketchup zonder troep. Paleo eten op z’n best.
Wat ik er zelf zo fijn aan vind? Het brengt balans. Je krijgt goede eiwitten binnen, langzame koolhydraten, gezonde vetten én een heleboel smaak. En dat allemaal zonder je vol of zwaar te voelen na afloop. Dit is het soort maaltijd waarmee je je lichaam voedt en tegelijkertijd je ziel trakteert.
De homemade ketchup is trouwens echt de gamechanger, zó makkelijk te maken en zóveel lekkerder dan wat je in de supermarkt vindt. Zonder suiker, zonder conserveermiddelen, zonder bullshit. Gewoon pure smaak.
Deze maaltijd is mijn go-to als ik even wil aarden. Als ik voel dat ik uit m’n hoofd moet en weer terug wil naar m’n lijf. Naar eenvoud. Naar kracht. Naar écht eten.
- 2 biefstukken of ribeye steaks
- 1 el kokosolie of ghee
- zeezout & zwarte peper
- 2 middelgrote zoete aardappels
- 1 el olijfolie
- ½ tl paprikapoeder
- snuf knoflookpoeder
- zeezout
- 1 komkommer, in halve maantjes
- 1 el appelciderazijn
- 1 el olijfolie
- snuf dille (vers of gedroogd)
- zeezout
- 3 el tomatenpuree
- 1 el appelciderazijn
- 1 tl kokosbloesemsuiker of dadelstroop
- ¼ tl mosterdpoeder
- snufje kaneel
- snuf zeezout
- 1-2 el water (voor gewenste dikte)
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snijd de zoete aardappels in frieten, meng met olijfolie, paprikapoeder, knoflookpoeder en zout. Bak 25 min in de oven, halverwege omscheppen.
- Meng alle ingrediënten voor de komkommersalade en laat intrekken.
- Meng alle ingrediënten voor de ketchup in een kommetje. Proef en pas aan naar smaak.
- Verhit een pan met kokosolie of ghee. Bestrooi de steaks met zout en peper en bak 2-3 min per kant (voor medium rare). Laat daarna 5 min rusten onder folie.
- Serveer alles samen: steak in plakjes, frietjes ernaast, salade fris erbij en de ketchup als dip.
Comments 1
Morgen maar eens maken. Ik zocht al een goed recept voor zoete aardappel friet.