Enkele weken geleden was ik weer eens volop aan het zoeken naar producten van goede kwaliteit, die ook nog eens binnen Paleo voeding passen. Een van de resultaten die op mijn scherm verschenen was Firma Bijten met hun paté atelier. Tot die tijd had ik me nog niet echt verdiept in paté; dat leek me een vrij bewerkt product met allerlei onnodige toevoegingen (denk aan melkproducten, meel, E621).
Niets bleek minder waar. Na wat e-mailcontact te hebben gehad met Wouter, een van de ‘culinaire ondernemers’ (zoals ze zichzelf noemen) nodigde hij me uit eens langs te komen zodat hij me wat meer kon vertellen over hun onderneming.
Paté van Firma Bijten: achtergrond
Waren ze altijd al met voeding bezig? Nee, niet qua studie of werk. Wel was er de droom om zelf een onderneming op te starten en daar is uiteindelijk Firma Bijten uit ontstaan. Op dit moment zijn ze gevestigd in Delfshaven, in een oud weeshuis, waar ze de keuken en een kantoorruimte in gebruik hebben.
Het eerste deel van mijn rondleiding begon in de keuken; eigenlijk niet zo’n grote ruimte maar er staat precies wat ze nodig hebben om paté te maken. In de koeling lag wat paté die al af was: grote pakken, apart verpakte plakken, rilettes, en zelfs een aantal stukken buikspek waar ze wat mee aan het experimenteren waren.
Vervolgens kreeg ik te horen waar de ingrediënten vandaan komen; in de paté wordt enkel vlees van biologische varkens uit Nederland gebruikt, en daarnaast vlees van wilde ganzen. Het voordeel van lokaal vlees? Minder CO2 uitstoot tijdens het vervoer (het vlees hoeft tenslotte maar een relatief korte weg af te leggen), en het is veel beter controleerbaar of het ook écht biologisch is. De uien snijden ze zelf (geen ui in poedervorm dus) en zelfs de piment die in de paté gaat malen ze zelf tot poeder. Arbeidsintensief, maar absoluut ambachtelijk dus. Zoals het hoort.
Bindmiddelen gebruiken ze niet; ze vinden dat de kleine hoeveelheid vocht die uit de paté loopt er gewoon bij hoort. Het is tenslotte een ambachtelijk product en dat mag je zien. Wouter legde me uit dat hun paté hierdoor een echte bite heeft, het is dus niet iets wat je even ergens op smeert.
Ik kreeg vier heerlijke soorten paté mee naar huis om voor jullie te testen: Wilde Ganzenpaté, Boerenpaté, Venkelpaté en een Rilette. Dat was natuurlijk helemaal geen straf!
Mijn oordeel over de paté van Firma Bijten
De Wilde Ganzenpaté is heerlijk: mild van smaak, maar de wildsmaak van de ganzenborst die erin zit komt mooi naar voren.
De Boerenpaté is iets grover, smaakt ook mild maar toch zijn de kruiden die erin zitten goed te herkennen.
De Venkelpaté vind ik iets sterker naar lever smaken, lekker juist, zeker met het venkelzaad wat erin zit.
Van de rilette wist ik echt niet wat ik moest verwachten; een kuipje met daarin een soort paté. Er zit echter geen lever in een rilette! Wat dan wel? Een combinatie van zacht, zoutig draadjesvlees met wat reuzel en lekkere kruiden. Heerlijk, en toch weer helemaal anders!
Een bite hebben de patés zeker, wil je het ergens op leggen, dan zul je een plakje af moeten snijden. Dit zuig je niet zomaar weg en dat hoort er ook echt bij, zo kun je optimaal van de smaak genieten.
Toekomstplannen heeft Firma Bijten ook: ten eerste zijn ze druk bezig een goed recept te ontwikkelen om paté in een pot aan te kunnen gaan bieden. Het voordeel daarvan is dat deze paté 3 jaar houdbaar is, handig! Wie weet kunnen ze dan ook een webshop beginnen zodat iedereen lekkere paté kan bestellen…?
Daarnaast wordt er op dit moment keihard gewerkt om over te gaan naar een nieuwe locatie in Rotterdam, waar niet alleen paté van Firma Bijten te koop is, maar nog veel meer ambachtelijke producten zoals wijn, cider en groenten. Een mooie locatie voor foodies dus!
Wil je weten wanneer het zo ver is? Houd dan de facebook-pagina van de Fenix Food Factory in de gaten.
Waar is de paté van Firma Bijten op dit moment te koop? Dat vind je terug op de website onder het kopje ‘Agenda en verkooppunten’. Ze staan ook regelmatig op markten in Rotterdam of Amsterdam, dus mocht je daar toevallig heen gaan; sla je slag!
Comments 2
Marina, ik wil graag zelf pate gaan maken. Heb jij in jou arsenaal iets staan ?
In het EetPaleo kookboek staat een recept voor kippenleverpaté op pagina 154: https://www.eetpaleowinkel.nl/product/ebook-eetpaleo-kookboek