Het gebeurt me best vaak dat mensen me enthousiast vertellen dat ze gestopt zijn met het eten van suiker. “Wauw, wat goed!” zeg ik dan, gevolgd door de vraag wat ze daar van merken. In de meeste gevallen merken ze er niet zo heel veel van, en dan vraag ik me natuurlijk meteen af hoe dat nu komt. Het antwoord volgt al snel wanneer ik ze vraag wat ze dan precies wel en niet eten. Ze ontbijten met veel fruit en havermout (suikers…), als tussendoortje hebben ze van die repen ontdekt met gedroogd fruit en noten (suikers…) en ze maken ook regelmatig bananenbrood (ook suikers). Om maar een paar voorbeelden te noemen.
Wat blijkt; de meeste mensen die zeggen suikervrij te eten, krijgen nog steeds heel veel suikers binnen. Meer dan wellicht goed voor ze is, en zeker meer dan ze nodig hebben om zich écht fit te voelen.
Werkt Paleo niet voor jou zoals je had gehoopt?
Ook wanneer iemand al Paleo eet, komt dit vaak voor. Dat is heel frustrerend voor diegene, ze doen echt heel erg hun best om gezonder te eten maar het werkt gewoon niet zoals ze hadden gehoopt. Ze vallen bijvoorbeeld helemaal niet af, slapen niet zo goed, hebben weinig energie, hoofdpijn komt regelmatig voor, ze kunnen niet zonder tussendoortjes (weleens van het begrip hangry gehoord?) of ze zijn de hele dag met eten bezig.
Komt dit jou bekend voor? Misschien is het dan tijd om je eetpatroon goed onder de loep te nemen.
Checklist!
Met behulp van onderstaande checklist bepaal je of je wellicht meer suikers eet dan je denkt:
- Heb je regelmatig trek in zoetigheid?
- Kun je niet zonder brood?
- Staat het idee van een hartig ontbijt je enorm tegen?
- Denk je dat je havermout of quinoa nodig hebt om te functioneren?
- Heb je na elke maaltijd behoefte aan iets zoets?
- Heb je een opgeblazen gevoel na je maaltijd?
- Heb je regelmatig een energiedip?
- Kun je niet zonder tussendoortjes?
- Voel je je vermoeid, ook wanneer je goed hebt geslapen?
- Eet je gezond, maar heb je het idee dat het niet voor je werkt?
- Vind je het lastig om naar je lichaam te luisteren omdat je eigenlijk altijd honger hebt?
- Vind je het moeilijk om gewicht te verliezen?
Heb je een aantal van deze vragen met ja beantwoord? Dan is de kans groot dat je teveel suikers eet en je lichaam nog niet over is geschakeld op de vetverbranding (je weet wel, die fase waarin je energieniveau lekker stabiel is en je ook weleens een maaltijd over kunt slaan).
Tips om minder suiker te eten
Allereerst: geen paniek. Hoe je nu ook eet, je kunt dat stap voor stap veranderen en telkens kijken hoe je je daarbij voelt.
- Houd 3 dagen een eetdagboekje bij. Wees eerlijk! Ik ga jouw dagboekje niet lezen, het is helemaal privé van jou. Dat je die hele reep chocolade op hebt gegeten vanochtend kun je dus ook gerust opschrijven. Maar het stuk bananenbrood hoort ook op de lijst, ook wanneer dat je favoriete ontbijt is.
- Ga eens na wanneer je vooral veel suikers eet. Is dat vooral bij het ontbijt? Dan kan het helpen om juist een hartig ontbijt te gaan eten. Wie de dag ’s ochtends zoet begint, heeft vaak de rest van de dag ook meer zin in zoet. Dit is dus een eenvoudig experiment wat al een flink verschil kan maken.
- Heb je juist vaak heel zoete tussendoortjes, maar eet je tijdens ontbijt, lunch en diner juist heel weinig suikers? Probeer dan wat meer zetmeelrijke groenten (een overzicht vind je in mijn boek Suikervrij Genieten) toe te voegen aan je hoofdmaaltijden, en tussendoor juist voor hartige tussendoortjes te gaan. Bijvoorbeeld nootjes of zadencrackers.
- Switch van chocolade. Dol op chocolade? Dat kun je gerust blijven eten, maar probeer langzaam op te bouwen naar een heel pure variant. Ben je 60% cacao gewend? Ga dan eens naar 72% en vervolgens richting 85% of meer. Hoe puurder de chocolade, hoe minder je ervan hoeft te eten om verzadigd te zijn.
Suikervrij genieten
Vind je dit allemaal lastig te implementeren en heb je liever een compleet programma wat jouw begeleidt bij het eten van minder suiker? Dan is mijn boek Suikervrij Genieten iets voor jou.
In Suikervrij Genieten vind je heel veel informatie over suikers – wat doet het met je lichaam, hoe herken je het op etiketten, welke invloed heeft stress op een suikerverslaving. Je vindt alle praktische tips en trucs die je nodig hebt om hier mee om te gaan in het boek. Plus een maaltijdplan voor 21 dagen, alle recepten die je nodig hebt en na afloop een duidelijk plan om een gezond voedingspatroon te vormen vanaf dag 22.
Hint: je hoeft niet de rest van je leven suikervrij te eten om een gezonde balans te vinden.
Suikervrij Genieten is een resetknop voor je lichaam in de vorm van een boek.
Suikervrij Genieten is géén streng dieet en je hoeft ook geen honger te lijden. Het programma leert je juist wat gezonde basismaaltijden zijn en laat je ervaren hoe makkelijk het is om suikervrij te eten, zonder fratsen, zonder fitgirls of andere ongeloofwaardige claims. Gewoon suikervrij, op de meest gezonde manier voor jouw lichaam.
Suikervrij Genieten bestel je in de webshop.
