Rendang is een van mijn favoriete stoofgerechten. Het is een traditioneel Indonesisch gerecht waarbij rundvlees (of kip, eend, enz.) in allerlei geurige kruiden zachtjes gaar wordt gestoofd. Het stoven duurt eventjes (zo’n 4 uur), maar het resultaat is echt de moeite waard.
Rendang kun je trouwens ook heel goed een of meerdere dagen van tevoren klaar maken; na een paar dagen neemt de smaak van het gerecht namelijk alleen maar toe! In mijn versie van de rendang heb ik allerlei verse (en gedroogde) kruiden gebruikt die je bij de toko kunt vinden: djeroek poeroet (kafferlimoen blad), salamblad (Indonesische laurier) en als garnering heb ik er Thaise basilicum op gedaan.
Thaise basilicum heeft een citrus-achtige smaak en is daarmee heel anders dan ‘gewone’ basilicum. Kun je geen Thaise basilicum vinden? Gebruik dan vers korianderblad als vervanging. De verse kruiden en rode pepers die je over hebt kun je heel makkelijk in de vriezer bewaren voor een volgende keer, zo heb ik altijd een voorraadje verse kruiden in huis.
Op de foto heb ik de rendang in een halve spaghettipompoen geserveerd, maar dit stoof vlees is natuurlijk ook heel lekker bij wat bloemkoolrijst.
- Kokosolie - 3 el
- Ui - 2 stuks, gesnipperd
- Knoflook - 4 tenen, fijngehakt
- Gemalen Korianderzaad - 2 el
- Gemalen Komijnzaad - 1 el
- Laos, gedroogd en gemalen - 1 el
- Runderriblappen - 1500g, in blokjes
- Gemberwortel - 4 cm, geschild en gehalveerd
- Citroengras (Sereh) - 1 stengel, gehalveerd
- Djeroek Poeroet - 5 bladeren
- Salam blad - 3 bladeren
- Rode peper - 3 stuks, gehalveerd
- Thaise basilicum - 6 el, fijngesneden
- Zout - naar smaak
- Verwarm de oven voor tot 170 graden Celsius.
- Verhit de kokosolie in een braadpan en bak hierin de gesnipperde ui en de knof look zachtjes aan tot deze beginnen te geuren.
- Voeg het korianderzaad, komijnzaad en laos toe en bak dit kort mee.
- Voeg nu de blokjes rundvlees toe en schep deze door het kruidenmengsel in de pan tot alle blokjes vlees er mee bedekt zijn.
- Schenk 150 ml water in de pan en voeg ook de gemberwortel, citroengras, djeroek poeroet, salam en rode pepers toe en schep alles goed door elkaar. Doe de deksel op de pan en laat het gerecht 4 uur in de oven garen.
- Verwijder voor het serveren de gemberwortel, citroengras, djeroek poeroet, salam en rode pepers.
- Voeg eventueel wat zout naar smaak toe en garneer het gerecht vlak voor het serveren met de Thaise basilicum. Eet smakelijk!



Comments 1
Klinkt goed! Het vlees ziet er op de foto heel mals en smakelijk uit. Ga dit zeker eens proberen 🙂