Wortelenstamp

wortelstamp paleo hutspot

Deze wortelenstamp, gemaakt met winterpeen, ui en bloemkool, kun je ook wel Paleo Hutspot noemen. In plaats van gewone aardappel koos ik in dit recept voor bloemkool. Dit geeft ongeveer dezelfde structuur, maar bevat een stuk minder zetmeel. En het bevat meteen een heleboel meer groenten: de ideale manier om zonder moeite extra groenten te eten.

Wil je weten waarom aardappelen niet paleo zijn, lees dan dit artikel over nachtschades eens. Mocht je geen problemen ervaren met gewone aardappelen, dan kun je de bloemkool daar uiteraard mee vervangen. Maar ik zou zeggen, probeer het eens met bloemkool. Ik denk dat je de aardappelen niet mist.

De paleo hutspot is heerlijk in combinatie met gehaktballen of ander vlees, zoals braadworst of speklap. Ook erg lekker met wat mosterd, jus en wat roomboter. Maar maak het vooral op de manier waarop jij zulke ouderwetse wortelstamp zo lekker vindt!

Wortelenstamp
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 6
Ingrediënten
  • 1000 gram bloemkool
  • 500 gram uien
  • 800 gram winterpenen
  • 1,5 liter (zelfgetrokken) bouillon
  • Zeezout en vers gemalen peper naar smaak
  • Gehaktballen, of ander vlees (braadworst, speklap, klapstuk)
  • Mosterd zonder rare toevoegingen om erbij te serveren
Bereiding
  1. Snij de bloemkool in roosjes, snipper de uien en hak de winterpenen in plakjes.
  2. Giet de bouillon in een grote pan, voeg daaraan toe de bloemkoolroosjes, uien en winterpeen en kook het in ongeveer 20 minuten gaar.
  3. Bereid in de tussentijd de gehaktballen.
  4. Giet de wortels, uien en bloemkool af en vang bij het afgieten wat kookvocht op.
  5. Pureer alles grof met een staafmixer. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe om het geheel wat smeuïger te krijgen.
  6. Breng de stamppot op smaak met wat zeezout en peper.
  7. Serveer de wortelenstamp met de gehaktballen, jus (van de gehaktballen), wat mosterd en een klontje roomboter.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.