Voor mij gevoel is het echt al bijna Kerst, nog maar een ruime maand en dan is het zo ver. Het begint al wat kouder te worden, buiten is het grauw.. Dat betekent echter ook dat het wildseizoen weer is begonnen!
Wild vlees is een stuk gezonder dan vlees van de grotere zoogdieren: écht wilde dieren hebben een mooi leven gehad, ze hebben veel bewogen, hun eten zochten ze in de natuur. Dat zie je terug in de kwaliteit: de verhouding tussen proteïnen en vetten in wild vlees is vele malen hoger dan dat in regulier vlees het geval is. Bovendien zijn de proteïnen van hogere kwaliteit en dat betekent ook dat je er minder van hoeft te eten om genoeg bouwstoffen binnen te krijgen.
Wild vlees is dus behoorlijk duurzaam en gezond, maar alleen wanneer je de afkomst kent.
Een voorbeeld daarvan is hazenrug. Het klinkt heel exotisch, maar je kunt hazenrugfilet heel gemakkelijk thuis bereiden. Hazenrug leent zich uitstekend om lekker te vullen en om vervolgens rosé te braden. Het is echt makkelijker dan je denkt, probeer het maar eens!
- 2 hazenrugfilets
- 50g gedroogde pruimen
- 50g pistachenoten, gepeld
- 100g ontbijtspek, in plakjes
- 1 tl kaneel
- 1 el kokosolie
- Combineer pruimen, pistachenoten en kaneel in een foodprocessor en maal tot een plakkerige massa.
- Leg de hazenrugfilets op een snijplank en maak met een scherp mes een diepe inkeping over de gehele lengte van de filets. Pas op dat je de filets niet helemaal door snijdt.
- Vul de filets met het pruimenmengsel en vouw ze dicht. Vouw de lange, dunne punt van de filets naar binnen.
- Omwikkel de filets met ontbijtspek.
- Verhit de kokosolie in een koekenpan en bak hierin de gevulde filets in 6-8 minuten rondom goudbruin. De filets mogen nog wat rosé vanbinnen zijn.