Het Paleo dieet bevat geen aardappelen. De normale variant althans. Maar wat je wel ontzettend lekker kan maken zijn stoofpotten, curry’s en heerlijke pasta sausen.
Bij deze heerlijke recepten heb je wel iets anders nodig om mee te mengen. Aangezien we geen reguliere pasta’s of rijst hebben kan het zijn dat je een beetje inspiratieloos bent voor wat je er dan bij kan serveren.
Vandaar dat ik deze overheerlijke Bloemkoolpuree recept heb gemaakt. Want niks lekkerder dan sauzen te overgieten over puree (mijn persoonlijke mening dan). Daarnaast is een puree gemaakt uit groentes een hele goede manier om extra groentes binnen te krijgen op een smaakvolle manier. Ook een hit bij de allerkleinste of moeilijke eters.
Daarnaast is bloemkool van de kruisbloemenfamilie. Deze bevatten vaak veel waardevolle B vitamines maar ook vit C en ontzettend veel mineralen als Magnesium maar ook IJzer. Erg belangrijk om je lichaam gezond en jong te houden. Het is magisch voor je huid.
Je kan ook hier weer experimenteren met verschillende varianten. Bijv. met verse kruiden erin zoals koriander, peterselie en bieslook. Of een pittige variant met knoflook en ui erdoorheen en een beetje cayennepeper of chili vlokken. Of wat dacht je van een beetje mosterd en cherrytomaatjes er doorheen. Of ipv amandelmelk, kokosmelk voor een tropische bite. Je kan eindeloos spelen ermee.
Ik heb deze gemaakt met verse amandelmelk, veel roomboter en peterselie.
Wat me vooral opvalt is dat de hoeveelheid zout heel belangrijk is om een lekkere puree te maken. Vaak moet er meer zout in dan je gewend bent om het lekker te krijgen. Sommige mensen zijn een beetje bang geworden voor zout. En het kan inderdaad ongezond zijn om teveel bewerkt zout binnen te krijgen. Deze zout soorten vind je vooral in bewerkte producten zoals chips, koekjes en sauzen etc. Daar wordt een zout voor gebruikt waar niks meer inzit. Terwijl er veel gezonde stoffen zitten in puur keltisch zeezout. Deze kan je heel voordelig kopen bij bijv een Holland & Baret of online. Deze zout is niet verwerkt en bevatten al hun mineralen nog wat juist heel gezond is om binnen te krijgen. Het kan helpen bij een goede vochtbalans, het aansterken van je spieren en nog veel meer! Wil je meer info daarover lees dan vooral onze blog: Waarom zout gezond voor je is.
Gebruik dus een goede variant zout om dit gerecht gezond te houden.
Porties: 4 porties
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Ingrediënten
- 1 grote bloemkool (in roosjes gesneden, kan ook diepvries)
- 50-75 g roomboter (kamertemperatuur)
- 120 ml amandelmelk
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- Zout en peper naar smaak
- 15 g peterselie en/of bieslook
Bereiding
- Zet een pan met water aan de kook en gooi er een behoorlijke hoeveelheid zout in
- Voeg de bloemkoolroosjes toe aan het kokende water en kook ze gedurende 10-12 minuten, of totdat ze zacht zijn.
- Giet de bloemkool af in een vergiet en laat goed uitlekken.
- Plaats de uitgelekte bloemkool terug in de warme pan en laat ze een paar minuten staan met het deksel eraf, zodat het resterende vocht kan verdampen.
- Doe de amandelmelk en de helft van de roomboter erbij en pureer met een stamper de bloemkool
- Meng voorzichtig de overige roomboter en knoflook door de puree en probeer niet te veel en te hard te roeren, zo blijft het luchtiger
- Voeg als laatste de peterselie toe en het zout en de peper naar smaak. Soms moet je nog een behoorlijk beetje zout erin doen, dus wees hier niet te zuinig mee. Zorg dat de zout goed gesmolten is voordat je het erdoor roert
- Eet Smakelijk
Liefs Danielle