Wat had ik deze week ineens zin in een lekker kruidige curry zeg.. Gelukkig heb ik altijd een heleboel kruiden op voorraad: een volledige lade in de keuken en 1 boordje in een kast staan vรณl met kruidenpotjes, zakjes, etc. Alles wat ik nodig heb om mijn eten op smaak te brengen. Zo heb ik 4 (!) soorten zout, mooie kruidenpotjes van iHerb, bakjes en zakjes met gedroogde kruiden van de toko en meer. Ook in mijn koelkast, vriezer, vensterbank en tuin zijn kruiden in overvloed te vinden. In de vriezer bewaar ik mijn Aziatische verse kruiden: citroengras, Djeroek Poeroet, Salam, pandan en heel hete rode pepertjes. In de koelkast heb ik altijd verse gember liggen en op de vensterbank en in de tuin groeien verse gember, kurkuma, tijm, knoflook, peterselie, basilicum, bernagie, munt, tijm en rozemarijn. En dan nog moet ik af en toe wel eens zo’n kruidenplant van de supermarkt halen, want ja, voor sommige gerechten heb je nu eenmaal specifieke kruiden nodig.
Een van mijn meest voorkomende vakantiesouvenirs? Kruiden natuurlijk! In het buitenland hebben ze weer heel mooie andere mengsels, heerlijk. Terug thuis zoek ik dan wel een manier om er een lekker gerecht mee te maken. Ideaal om die o zo fijne vakantiesfeer weer een beetje terug in huis te halen. Je raadt het al, ik heb een beetje een kruiden-tic. Bij het maken van deze curry heb ik me dan ook lekker uit kunnen leven!
- 1 kleine bloemkool
- 2 el kokosolie
- 1 ui, in halve ringen
- 3 tenen knoflook, in plakjes
- 2 cm verse gemberwortel, geraspt
- 300g kalkoenfilet, in blokjes
- 1 tl kaneel
- 1 tl laos
- ½ tl kurkuma
- ½ tl piment
- ½ tl zout
- ¼ tl kruidnagel
- 180 ml kokosroom
- Verse koriander of peterselie om te garneren
- Snijd de bloemkool in roosjes en rasp/maal deze met behulp van een foodprocessor tot korrels ter grootte van rijst.
- Verhit 1 el kokosolie in een wok of hapjespan en bak hierin ui, knoflook en gember aan tot deze zacht zijn.
- Voeg kalkoenblokjes toe en bak deze rondom bruin.
- Meng alle kruiden en kokosroom door het gerecht en laat het geheel 5-10 minuten indikken op een laag vuur.
- Verhit in de tussentijd 1 el kokosolie in een andere pan en bak hierin de bloemkoolrijst 1-2 minuten aan.
- Serveer de bloemkoolrijst met de curry en garneer met verse koriander of peterselie.

Comments 26
Normaal gesproken geef ik geen reactie op recepten, maar bij dit recept kon ik het niet laten. Wat een fantastische curry! De kruidencombinatie is geweldig. Deze ga ik vaker maken ๐ (ben wel zo vrij geweest om hem met 2x zoveel saus te maken, had namelijk een reusachtige bloemkool ;))
Dankjewel Marieke, heel leuk om te horen! Natuurlijk mag je de curry maken met zoveel saus als je maar wil ๐
Mariska…wauuuuwww…
Wat een meer dan verrassend en lekker recept.
De bloemkool heb ik in de blender gedaan
…ging ook goed….en wat een geniaal idee, om het zo te verwerken. Nog lekkerder dan rijst…knapperiger!.
Dit is het eerste echte paleo recept en mijn man en ik zijn helemaal verbaasd…en verrukt.
Je boek is vandaag gearriveerd…denk zomaar dat we paleo fan worden!!.
We gaan je op de voet volgen
Superleuk om te horen Jeanet! ๐
Tijdens het koken keek mijn vriend nog met een zuur gezicht naar de bloemkoolrijst, maar eenmaal in zijn mond keek hij blij verrast!
Dat is goed om te horen! Fijn dat het lekker was ๐
hoi wat een heerlijke recept lijkt me dat! Alleen wat bedoel je met kokosroom? Is dat ook zo in de winkel te kopen of is dat het harde gedeelte van een blik of pak kokosmelk?
Hoi Irina, het is inderdaad het harde gedeelte van een blik kokosmelk. Het is echter ook zo te koop van het merk Aroy-D! In het witte blik zit vrijwel alleen room, die zijn te verkrijgen bij de toko.
Pingback: To Cook: Chicken Curry | Eat. Sleep. Roller Derby.
Dag Marinka,
Net als jij heb ik een koemelkallergie. Onlangs leerde jij ons ghee maken en dat heb ik nu geprobeerd.
Uiteindelijk heb ik de ghee 2 keer gezeefd en de boter leek mij helemaal klaar. Na een uurtje zie ik toch een paar vlokken door de boter. Komt dit doordat de boter aan het stollen is, of is de boter niet goed geklaard?
Alvast welbedankt voor de moeite om te antwoorden, maar ook voor alles wat jij mij al leerde!
Hi Lieve, uiteindelijk wordt ghee ook een vaste massa dus dat je dan wat vlokken gaat zien is logisch ๐
Dag Marinka,
Welbedankt voor de snelle reactie!
Ik heb het ondertussen al 2 keer (met een bang hart) geproefd en…het gaat super! Ik ben er zo blij mee… Welbedankt voor de hulp en een dikke zoen! Dada, x.
Voor hoeveel personen is dit recept ?
Dat staat erbij ๐
Pingback: Kurkuma vs. Big Pharma - 0181Training
Hoi Marinka is kokosroom hetzelfde als kokosmelk?
Hoe kan ik dit gerecht in de crock-pot maken?
Lijkt mij heerlijk!
Groetjes Leonie
Kokosroom is iets anders dan kokosmelk. Ja, je kunt dit gerecht ook in de Crock Pot maken!
Wat een heerlijk recept zeg.
Zelf nog wel gestoomde broccoli erbij gedaan.
Man, zoon en ik zeggen geslaagd ?
Je schrijft dat je verse kurkuma in je vensterbank hebt. Waar koop je dat?
Bij sommige toko’s verkopen ze deze plantjes weleens, en je kunt ze ook online bestellen. Bijvoorbeeld bij Vreeken.nl
Heerlijke kipcurry!! (Kip gedaan ipv kalkoen). Zo lekker!!?
mag ik vragen 1 tl piment (wat?)
1 tl laos ( wat ?)
Hi Michelle, bedoel je wat piment en laos is?
Ik wil hier graag nog een extra groente bij, maar ik ben de broccoli even beu. Nog tips? (Naast chinese kool en paksoi?)
Hi Marinka,
Ik had geen kokosroom in huis en ik heb kokosmelk gebruikt en die opgeklopt tot een iets dikkere massa. Hierna heb ik nog een beetje kokosmeel toegevoegd om de saus iets dikker te maken. De saus was zeker ook geslaagd en we vonden het lekker. Soms moet je een beetje creatief zijn.. :)) Bedankt voor het recept! Het was lekker.
Wat een goed idee Lilly! fijn dat het zo goed heeft gesmaakt.