Ik kan niet geloven dat officieel de herfst is ingegaan. De zomer was zo laat gestart dit jaar dat het allemaal nog een beetje onwerkelijk voelt. Ben jij al toe aan de kaarsjes en dekentjes voor op de bank?
Ik kon in ieder geval niet achterblijven met een 1e herfstrecept. En als ik iets fijn vind, is het wel de transitie van een jaargetij met een heerlijk verwarmende soep. Het is iets van vroeger waarom ik super veel van soep houd. Mijn moeder maakte elke dag soep voor mij in mijn jeugd omdat ik altijd zo’n pijn in mijn buik had. En soep was die warme omhelzing in mijn buik die ik nodig had om even te kunnen ontspannen.
Zo fijn om zo’n herinnering te kunnen koesteren en dankbaar dat mijn moeder altijd een soepje meegaf in een thermosfles naar school. Eerst keken de kinderen op de basisschool me vreemd aan, maar het werd al snel geaccepteerd en deelde ik vaak wat eten uit wat mijn moeder voor mij had gemaakt omdat ze zo nieuwsgierig waren wat ik elke dag in mijn broodtrommel meekreeg.
Dat waren de fijnere herinneringen naast de heftige buikpijn die ik dagelijks had. Toch een ankertje voor een moeilijke tijd. En soep is daarom heel belangrijk in mijn leven gebleven.
Voor mij staat soep voor heling, voor de ultieme comfort food, voor het samenbrengen van, en van eenvoud en vergeten groente. Alle groentes die overblijven aan het einde van de week gooi ik in een soep zodat er niks verspild raakt. En zelfs de wat minder verse groente doen het perfect in een soepje.
Pompoen is natuurlijk de ultieme herfst groente, dus deze kon niet ontbreken, maar ik vind de smaak van pompoen niet altijd even spannend. Daarom is het een super lekkere verassende combi om er appel doorheen te doen.
Nu snel naar het recept!
Porties: 4-6 porties
Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Ingrediënten
• 500 g pompoen (geschild en in blokjes)
• 2 appels (geschild en in blokjes)
• 1 ui (gesnipperd)
• 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
• 1 liter groentebouillon
• 1 el olijfolie
• 1 tl kaneel
• 1 tl cayennepeper
• Zout en peper naar smaak
Bereiding
1. Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn.
2. Voeg de pompoen en appels toe en bak kort mee.
3. Giet de bouillon erbij en voeg de kaneel en cayennepeper toe. Laat het geheel 20 minuten koken tot de pompoen en appels zacht zijn.
4. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa. Breng op smaak met zout en peper.
Liefs Eetpaleo