Alles voor een perfect Kerstdiner + 10 Kerstrecepten

De december maand is aangebroken wat betekend dat familie, vrienden, gezelligheid en lekker eten centraal staat. Dit is dan ook vaak de lastigste maand om ‘gezond’ te blijven eten. Al dat lekkers is toch wel heel verleidelijk en voor je het weet vliegen de kerstkilo’s eraan.

Daarom heb ik speciaal voor jou een aantal recepten ontwikkeld die toch gezond zijn en waar iedereen lekker van kan genieten tijdens het kerstdiner. Er is keuze voor zowel de vegetariërs als de vleeseters. 

Ik heb echt een zwak voor kerst. Ik zit deze blog dan ook te schrijven met de radio op volume 10 waar alle bekende kerstliedjes voorbijkomen. Van All I want for Christmas tot Silent Night. Het liefst zet ik de kerstboom al op in begin November en laat ik hem staan tot eind maart 😉

Al die gezellige lampjes en het knusse bij elkaar zijn. Iedereen die net wat aardiger doet met de feestdagen en er wordt meer rekening gehouden met elkaar. Kon het maar het hele jaar kerst zijn!

Voor mij voelt een kerstdiner geslaagd als er overal lekker eten op tafel staat en iedereen aan een lange tafel zit en zelf kan opscheppen wat hij of zij graag wil. Gezellig praten met een glaasje wijn of alcoholvrije cocktail. I love it! 

Ik houd in deze periode graag mijn 80/20 regel aan. Dat houdt in dat ik zoveel mogelijk mijn Paleo lifestyle probeer aan te houden, maar ook geniet van lekkere dingen die misschien wat minder gezond zijn voor je. Wil je meer over dit onderwerp lezen dan vind je dat hier. 

Toch weet ik dat er veel mensen zijn waarbij het heel veel energie kost. Dat ze het lastig vinden om die balans van gezondheid te houden en dat ze na de feestdagen dan helemaal kapot zijn. Maar wees niet bang, met deze makkelijke recepten kan jij zo al dat lekkers op tafel zetten en hoef je nergens meer over na te denken.

Ik heb de volgende recepten bedacht:

Voorgerecht:

  • Pompoensoep
  • Guacamolecrème met Zalm of Garnaal

Hoofdgerecht:

  • Kip uit de oven
  • Bloemkoolsteak

Sides:

  • Oven Asperges 
  • Spruitjes on the side

Desert:

  • Mango ijs
  • Bosvruchten-Chocolade taartjes

Drinks:

  • Sparkling Cranberry Tonic of Mimosa
  • Warme Appelcider 

Pompoensoep

Het voordeel van soep is dat je het al een aantal dagen van tevoren kan klaarmaken. Je kan het invriezen of in de koelkast bewaren zodat je niet alleen maar aan het koken bent tijdens kerst. Dit scheelt veel stress en het is nog lekker ook. Deze keer als voorgerecht een heerlijk simpel maar o zo lekkere pompoensoep.

Bloemkoolsteak
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 8
Ingrediënten
  • 800 g Flespompoen
  • 2 Uien
  • 8 teentjes Knoflook
  • 1 cm Gember
  • 2 tl Kerriepoeder
  • 2 tl cayennepeper
  • 2 l Groentebouillon
  • 4 takjes Verse Tijm
  • 4 takjes Verse Rozemarijn
  • 200 ml Kokosmelk
  • 2 el Olijfolie of kokosolie
  • Zout en Peper naar smaak
Bereiding
  1. Was de flespompoen en snijd in grove stukken (de schil hoef je er niet af te halen)
  2. Snijd de ui door vieren en pel de knoflook. Schil de gember en snijd fijn
  3. Verhit wat olie in een soeppan en voeg de pompoen, ui, knoflook, kerriepoeder en gember toe
  4. Bak voor 5 minuten op hoog vuur en giet vervolgens de bouillon erbij en de tijm en rozemarijntakjes
  5. Breng de soep aan de kook en draai het vuur laag
  6. Laat zo’n 20-25 minuten doorkoken totdat de pompoen zacht is
  7. Schep de tijm en rozemarijn takjes uit de soep
  8. Voeg de kokosmelk toe en pureer met een staafmixer de soep
  9. Breng op smaak met de cayennepeper, peper en zout

Guacamole-creme met Garnaal of Zalm

Deze gezellige voorgerecht is heel simpel om te maken en deze maak ik vaak in de ochtend als we ze in de avond gaan gebruiken. Zorg wel dat je ze goed afdekt met vershoudfolie anders wordt de avocado mousse bruinig. Je kan ze eventueel ook helemaal vegetarisch maken door de vis eruit te laten en te vervangen met geitenkaas of komkommerstukjes met cherrytomaatjes.

Guacamole-creme met Garnaal of Zalm
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Guacamole-creme met Garnaal of Zalm
Auteur:
Personen: 8
Ingrediënten
  • 150 g gerookte zalm
  • 150 g garnalen
  • 4 avocado’s
  • 3 sjalotjes
  • 10 g Verse dille
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 el citroensap
  • Peper en zout naar smaak
Bereiding
  1. Snijd de sjalotjes fijn
  2. Schil de avocado en pureer het vruchtvlees met de citroensap, knoflook, - paprikapoeder, peper en zout tot een mousse
  3. Roer de sjalotjes er doorheen en breng eventueel meer op smaak met zout en peper
  4. Bak de garnalen in 3 minuten krokant
  5. Knip de zalm in kleine stukken
  6. Knip een aantal dille takjes af
  7. Pak een glas en vul deze met een beetje mousse, garnalen of zalmstukjes en garneer met de dille takjes

Kip uit de Oven

Kip lust bijna iedereen en is super simpel om te maken. Helemaal als je de kip van tevoren in de pekel zet. Dit zorgt ervoor dat de kip super sappig blijft zelfs als je hem een beetje te lang hebt gebakken. Laat de man of vrouw des huizes de kip aansnijden aan de tafel en maak er een mooie traditie van zou ik zeggen 😉 Je kan heel makkelijk een kleine salade ernaast maken om nog extra groente binnen te krijgen. Ook kan je de vulling wisselen door bijv. verse groente als courgette, aubergine, paprika en ui erin te doen. Ook heerlijk met verse granaatappelpitjes erover heen als de kip op je bord ligt.

Kip uit de oven
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 6
Ingrediënten
Voor de pekel
  • 2 liter (gefilterd) water
  • 120 g Keltisch zout
  • 65 g honing
  • 3 laurierblaadjes
  • 5 teentjes knoflook (geplet en geschild)
  • 1 el zwarte peperkorrels
  • 3 takjes rozemarijn
  • 3 takjes tijm
  • 3 takjes peterselie
  • 2 citroenen (in plakjes)
Voor de ovenkip
  • 1 (biologische) hele kip
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 1 ui (in vieren gedeeld)
  • 1 citroen (in partjes)
  • 6 el roomboter ongezouten (op kamertemperatuur)
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 2 tl verse tijm (gehakt)
  • 2 tl verse rozemarijn (gehakt)
  • 1 el verse peterselie (gehakt)
  • Zout en peper naar smaak
Bereiding
Pekel
  1. Doe het water, zout, honing, laurierblaadjes, knoflook, peperkorrels, rozemarijn, tijm, peterselie en citroenen in een grote pan. Breng aan de kook op middelhoog vuur
  2. Kook het voor 3-4 minuutjes of totdat het zout opgelost is
  3. Haal van het vuur en laat afkoelen (ik zet het vaak buiten aangezien het vrij koud is in de wintermaanden en het sneller afkoelt zonder dat het veel plek in beslag neemt)
  4. Als het afgekoeld is leg de kip erin en zorg dat de kip helemaal onder water staat
  5. Doe de deksel op de pan en zet in de koelkast voor zo’n 8 uur
  6. Haal de kip uit de pekel en droog af met keukenrolpapier
  7. Bewaar totdat je hem gaat bakken
Ovenkip
  1. Warm de oven voor op 200 °C
  2. Stop de ui, citroen, rozemarijn, tijm en peterselie takjes binnen in de kip
  3. Doe de boter, knoflook, gehakte kruiden, zout en peper in een grote kom en roer alles goed door elkaar
  4. Smeer met je handen de boter goed over en onder de kip zodat alles gemarineerd is met het botermengsel
  5. Doe de kip op een ovenschaal of een ovenpan en bak voor zo’n 1 uur in de oven. Zet de oven wat lager naar 180 °C en bak nog zo’n 20 minuten
  6. Check af en toe of de huid niet te donker wordt. Gebeurt dit wel, bedek dan met wat aluminiumfolie zodat de huid niet verder verbrand
  7. Laat de kip nog even 5 minuutjes rusten voor je hem gaat opeten
  8. Eet smakelijk!

Bloemkoolsteak

Veel mensen vinden het lastig om een vegetarisch hoofdgerecht te verzinnen tijdens kerst. Makkelijke recepten om te maken zijn bijv. een groentestoofpot of deze bloemkoolsteak. Zelfs voor de niet vegetarische mensen onder ons is dit een heerlijk hoofdgerecht!

Bloemkoolsteak
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • 2 bloemkolen
  • ½ rode peper
  • 6 el olijfolie
  • 4 tl paprikapoeder
  • 4 tl peper
  • 3 tl zout
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl uienpoeder
  • 2 tl gedroogde koriander
  • 2 tl gedroogde dille
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 el citroensap
  • Handje peterselie
  • Grote afsluitbare zak
Bereiding
  1. Meng in een kom de olijfolie, alle kruiden, knoflook, peper, zout en het citroensap
  2. behalve de peterselie
  3. Snijd de stam voorzichtig van de bloemkool af en verwijder de bladeren. Zet de bloemkool rechtop en snijd dikke steaks van de bloemkool. Doe dit voorzichtig zodat de bloemkool niet verkruimeld. Meestal haal je 2 steaks van 1 bloemkool
  4. Doe de steaks in een afsluitbare zak met de marinade en laat 30 minuten in de koelkast marineren
  5. Verwarm de oven op 200 °C en bedek de ovenplaat met ovenpapier
  6. Leg de steaks op de ovenplaat en smeer nog een keertje goed in met de marinade. Bewaar de overige marinade voor de bijgerechten.
  7. Bak voor zo’n 15-20 minuten draai ze om halverwege. Let op dat de bovenkant niet verbrand en dek eventueel af met aluminiumfolie
  8. Hak de peterselie en bestrooi de steaks ermee
 

Oven Asperges

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur van wat hij of zij lekker vindt. Daarom vind ik het altijd zo fijn om bijgerechten naast het hoofdgerecht te zetten, zodat iedereen lekker zelf kan opscheppen. Lekkere groentjes, zoete aardappel patatjes of een salade. Deze keer heb ik voor Asperges uit de oven gekozen samen met wat overgebleven bloemkool en eventueel broccoli roosjes.

Oven Asperges
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • 500 g asperges
  • 1 el Olijfolie
  • Gele en rode cherrytomaatjes (door de helft)
  • Mozzarella of geitenkaas balletjes
  • Overgebleven roosjes van de bloemkoolsteak
  • 1 Broccoli
  • Overige marinade van de bloemkoolsteaks
  • 2 tl knoflookpoeder
  • Zout en peper naar smaak
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C
  2. Snijd de houterige onderkanten van de asperges af
  3. Doe in een kommetje de olijfolie en knoflookpoeder
  4. Doe in een ovenschaal de asperges met daarboven de cherrytomaatjes en de kaasbolletjes
  5. Doe de knoflookolijfolie marinade over de groente heen en zet opzij
  6. Snijd de broccoli in roosjes en meng op een plaat de roosjes met de bloemkoolroosjes en smeer in met de bloemkoolsteakmarinade die nog over is
  7. Zet beide gerecht in de oven en laat zo’n 15-20 minuten bakken

Spruitjes on the side

Spruitjes zijn niet weg te denken bij het kerstdiner. Althans bij ons niet haha. Het is een heerlijk gezond gerecht vol smaak. Ook vegetarisch te maken door de spekjes eruit te laten en te vervangen met geroosterde walnoten of gezouten pistachenootjes.

Spruitjes on the side
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • 500 g spruitjes (schoon)
  • 2 sjalotjes
  • 125 g gerookte spekreepjes
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 el olijfolie
Bereiding
  1. Kook de spruitjes in ruim water met eventueel wat in 6-8 minuten beetgaar
  2. Prik met een vork in de spruiten om te kijken of ze al gaar zijn
  3. Snipper ondertussen de sjalotjes
  4. Verhit de olie in een wok en voeg de spekjes toe. Bak op middelhoog vuur zo’n 5 min
  5. Voeg de sjalot toe en roerbak nog 2 min mee
  6. Giet de spruiten af en roerbak ze nog 2 min mee
  7. Breng op smaak met peper, zout en knoflookpoeder

Mango Ijs

Ik hou van simpele recepten. Zo ook dit mango ijsje. Als ik echt weinig zin heb om iets te doen maak ik deze ijsjes van alleen bevroren mango, is echt nog steeds erg lekker. Maar dit is de wat uitgebreidere variant. Je kan eventueel het ijs al van tevoren maken en in de vriezer bewaren. Dan kan je het op de dag zelf scheppen.

Mango Ijs
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 8
Ingrediënten
  • 1000 g bevroren mango blokjes
  • 2 tl vanillepoeder
  • 50 g kokosbloesemsuiker (optioneel)
  • 1 tl citroensap
  • 1 mango (voor de garnering)
  • 8 goudbessen (voor de garnering)
Bereiding
  1. Doe alle ingrediënten in een blender en zet het ijsprogramma op. Heb je geen ijsprogramma zet dan de blender op de laagste stand totdat de mangostukken met elkaar vermengd worden. Hierna kan je hem nog even wat sneller zetten totdat er ijs wordt gevormd
  2. Schep een bolletje mangoijs in een glas en garneer met stukje verse mango en een goudbes

Bosvruchten-Chocolade Taartjes

Oke dit gerecht is wel wat meer voorbereiding voor nodig. Als je niet zo’n keukenprinses of prins bent zou ik het lekker bij het makkelijke mango toetje houden. Wil je toch alles uit de kast halen dan is dit echt een fantastisch taartje 🙂 Het voordeel wel is dat je het van tevoren kan klaarmaken en bewaren in de koelkast

Bosvruchten-Chocolade Taartjes
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 8-10
Ingrediënten
Bodem
  • 165 g amandelmeel
  • 50 g arrowroot
  • 35 g kokosmeel
  • ½ tl bakzout
  • ¼ tl vanillepoeder
  • 60 ml maple sirup
  • 4 el ghee of boter
Vulling
  • 170 g pure chocola (boven 70%)
  • 60 g kokosmelk
  • 200 g bosbessen
  • 200 g aardbeien
  • 200 g bramen
Bereiding
Bodem:
  1. Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed de bodem van de taartvormpjes. Heb je geen kleine vormpjes kan je ook 1 grote taartvorm gebruiken 😉
  2. Meng de ingrediënten voor de bodem in een kom en kleed tot een soepel deeg
  3. Verdeel het deeg over de taartvorm(pjes) en druk stevig aan. Zorg dat je het deeg ook omhoog laat lopen zodat je straks de vulling erin kan doen
  4. Prik in de bodem met een vork een aantal gaatjes en bak de taart(jes)
  5. Doe ze voor 8-10 min in de oven en laat compleet afkoelen voordat je verder gaat met de vulling
Vulling:
  1. Breek de chocolade in stukken en doe in een verwarm Au bain-marie totdat alle chocola gesmolten is
  2. Verwarm in een ander pannetje de kokosmelk tot het kookt. Zet het vuur uit en giet de kokosmelk bij de gesmolten chocola en roer goed door elkaar
  3. Vul de taartjes of taart met het chocolade mengsel en zet in de koelkast om af te koelen
  4. Als het mengsel hard geworden is kan je de topping erop doen door de bosvruchten te snijden en op de taartjes/taart te doen. Bewaar voor 3 dagen maximaal in de koelkast

Sparkling Cranberry Tonic of Mimosa

Kerst en cranberries is een goede combi. Ik drink meestal geen alcohol, maar met kerst of een feestje wil ik wel eens een uitzondering maken 😉 Je kan bij dit recept kiezen voor de alcoholvrije sparkling water (ook een hit bij de kinderen) of de mimosa variant. Als je alcohol gebruikt, kan je het beste de volgende alcoholsoorten gebruiken: wodka, gin, tequila of wijn. Hierin zitten de minste toevoegingen.

Sparkling Cranberry Tonic of Mimosa
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 8
Ingrediënten
  • 1,2 l Mineraalwater
  • 2 el honing
  • 500 g Cranberries
  • Wodka (optioneel)
Bereiding
  1. Vul een grote kan met mineraalwater, honing en de cranberries
  2. Roer goed door elkaar zodat de honing wordt opgelost en zet in de koelkast
  3. Laat minimaal 2 uur intrekken voordat je serveert
  4. Doe eventueel een scheut wodka erbij om er een mimosa van te maken
 

Warme Appelcider

Het perfecte kerstdrankje. Het is verwarmend en in Amerika is deze appelcider niet weg te denken bij ‘The Holidays’ bovendien is het super simpel om te maken en heel je huis ruikt er lekker door. Kan je alvast in de kerststemming komen 😉

Warme Appelcider
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 8-10
Ingrediënten
  • 1 liter biologische appelsap
  • 500 ml verse sinaasappelsap
  • 1 liter cranberry sap (ongesuikerd)
  • 65 g honing (of andere natuurlijke zoetstof)
  • 3 kaneelstokjes (eventueel extra voor garnering)
  • ⅛ tl gemalen kruidnagel
Bereiding
  1. Doe alle ingrediënten in een slowcooker of stoofpan
  2. Kook 3 uur op laag vuur of op de laagste stand van de slowcooker
  3. Giet alles door een zeef en bewaar de appelcider
  4. Schenk warm en garneer eventueel met wat cranberries en een kaneelstok
  5. Drink ze!
 

Comments 4

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.