Het is weer eens tijd voor een lekker recept. Namelijk deze overheerlijke Oer-Hollandse Appeltaart.. maar dan paleostijl 🙂
Appeltaart is altijd al mijn favoriet geweest onder de taarten. Niet te zoet, lekker fruitig en niet moeilijk om te maken. Ik weet nog wel dat mijn moeder vroeger elke zondag een lekkere appeltaart bakte. Ik kon daar echt naar uitkijken. Dan werd ik wakker van de geur (mijn moeder was altijd al een vroege vogel, ook op zondag).
Toen ik mijn huis ging verkopen heb ik dit recept ook gemaakt voor de koper. Vroeger deden ze dat om een welkom gevoel te creëren. En daar wilde ik natuurlijk graag gebruik van maken 😉
Ik heb bij het maken van deze taart eerst de dadels opgemaakt omdat ik die nog had liggen. Maar je kan natuurlijk gewoon rozijnen gebruiken voor de taart.
Een tip bij het zoeken van rozijnen, koop de biologische variant, omdat de normale rozijnen meer dan 30 soorten bestrijdingsmiddelen en gif worden bespoten! Dit wil je niet in je lichaam stoppen.
Lees via dit artikel alles over deze meting. Gepubliceerd door Foodwatch die ervoor probeert te zorgen dat de voeding die in Nederland gezond en eerlijk blijft. Ik steun ze al jaren aangezien al voor veel verandering hebben gezorgd in de voedingsindustrie. Dus mocht je nog een goed doel willen steunen dan is dit zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen!
Trouwens, je kunt deze taart helemaal afmaken met Paleo kokos (slag)room. Het recept daarvan vind je hier.
Oer-Hollandse Appeltaart
Klaar voor het recept? Daar gaan we!
- 260 g amandelmeel
- 65 g cassave meel
- 1 groot ei
- 60 g grasgevoerde boter
- 3-5 el ijskoud water (vanuit de koelkast)
- ¼ tl keukenzout
- 1 tl vanille-extract
- 6 el maple syrup (ahoornsiroop)
- 4-6 appels (ik gebruik vaak granny smith appels of goudrenetten. Elstar kan ook)
- 1 tl kaneel
- 2 el arrowroot
- 50 g rozijnen
- 100 g kokosbloesemsuiker
- 2 el citroensap
- 1 snufje keukenzout
- Verwarm de oven voor op 180 °C
- Vet een taartvorm in met wat boter of olie
- Doe in een keukenmachine de meel, zout, vanille-extract en maple sirup, pulse door elkaar heen
- Voeg het ei toe en mix door elkaar
- Voeg de boter toe en pulse totdat het beslag de grote aanneemt van een erwtjes
- Voeg het water toe met 1 eetlepel per keer zodat het deeg samen komt. Zorg dat het niet te nat wordt misschien heb je wat minder water nodig
- Maak van je deeg een bal en plaats het tussen 2 vellen bakpapier. Maak met een deegroller een mooie cirkel
- Haal 1 bakpapier eraf en plaats de cirkel ondersteboven in de taartvorm. Trek vervolgens het andere vel van je deeg
- Duw met je vingers een het deeg omhoog tegen de vorm in zodat daar de vulling in kan
- Bak de korst 10-15 minuten af en laat afkoelen in de koelkast totdat je vulling klaar is.
- Schil de appels en snijd in schijfjes of kleine blokjes
- Doe de appelsstukjes in een grote kom en doe daar het citroensap, de arrowroot, kokosbloesemsuiker, kaneel en zout bij. Mix alles goed door elkaar (ik heb dadels gebruikt omdat ik die nog in huis had, maar bij de echte appeltaart horen natuurlijk rozijnen. Je kan die door de vulling doen, maar ik heb deze keer gekozen om het als topping te doen. De keuze is aan jou 😉 )
- Doe de vulling in de taart en bak voor nog zo’n 25-30 minuten in de oven.
- Laat de taart vervolgens minimaal 40 minuten afkoelen
- Doe als topping eventueel kokosslagroom erop. Het recept vind je hier