Romige Paleo Lasagne met Kruidenkorst

Romige Paleo Lasagne met Kruidenkorst

Romige Paleo Lasagne met Kruidenkorst

Ondanks dat ik al heel wat varianten van Paleo lasagne heb uitgeprobeerd was er nog geen enkele versie echt goedgekeurd. Tot deze versie dan, deze romige paleo lasagne is zo lekker!!

Dit recept is puur uit toeval geboren en met name de toevoeging van de kokosmelk (of slagroom) maakt echt het verschil. Door het tussen de laagjes door over de zoete aardappel te schenken wordt deze beter gaar en de lasagne smaak heerlijk romig!

Ik heb deze lasagne gebakken met enkel een amandelmeel kruidenkorst en dat was erg lekker! Maar het toevoegen van wat Parmezaanse kaas aan de korst maakt het geheel natuurlijk helemaal af. De korst van de romige paleo lasagne zal daardoor zeker nog wat krokanter worden.

Het kan nog best lastig zijn om, met name zoete aardappel, in hele dunne plakken te snijden. Zelf gebruik ik hiervoor een mandoline. Ik heb er één van het merk Gefu en deze heeft naast een mes om plakken te snijden ook twee messen waarmee je dunne reepjes (julienne) kunt snijden. Wanneer ik deze op de grootste stand zet kan ik van zoete aardappel Franse frietjes snijden. Echt een ideaal apparaat! Ik heb zowel de zoete aardappel, aubergine en de tomaat gesneden met een dikte van 2 mm.

Heb je geen mandoline dan kun je uiteraard ook een schaaf gebruiken, de keukenmachine of ouderwets met de hand. Hou er wel rekening mee dat de romige paleo lasagne langer de oven in moet wanneer de plakken zoete aardappel dikker zijn dan 2 mm.

Romige Paleo Lasagne met Kruidenkorst
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • 1 aubergine
  • 2 grote zoete aardappels
  • 8 middelgrote tomaten
  • 1 doosje kastanje champignons
  • 1 grote ui
  • 4 tenen knoflook
  • 500 gram gehakt
  • 250 ml gezeefde tomaten
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • Peper en zout naar smaak
  • Kokosolie om in te bakken
  • VOOR DE KRUIDENKORST:
  • 100 gram amandelmeel
  • 2 flinke eetlepels Italiaanse kruiden
  • ¼ tl zeezout
  • ¼ tl gemalen peper
  • 3 el gesmolten kokosolie
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.
  2. Schil de zoete aardappel.
  3. Snij of schaaf de zoete aardappel, aubergine en tomaten in zo dun mogelijke plakken.
  4. Snij de champignons in vieren, snipper de ui, en pers de tenen knoflook.
  5. Fruit het uitje in wat kokosolie. Voeg daarna de knoflook en champignons toe en laat meebakken totdat de champignons bruin beginnen te worden.
  6. Giet het mengsel even op een bord en bak vervolgens de gehakt rul.
  7. Voeg het ui-champignon mengsel, samen met de gezeefde tomaten, weer toe aan de gehakt,
  8. Voeg de Italiaanse kruiden toe en breng de saus op smaak met peper en zout (wees niet te zuinig!)
  9. Begin de lasagne met een laag zoete aardappel en leg hier een laagje tomaten bovenop. Giet hier nu de helft van de kokosmelk over.
  10. Zelf hou ik van een pittige smaak en sprenkel tussen elke laag een klein beetje zout en peper over de tomaten.
  11. Verdeel de helft van de saus over de tomaten.
  12. Vervolgens komt weer een laagje zoete aardappel, een laagje tomaat en de tweede helft van de kokosmelk.
  13. Verdeel de rest van de saus over de tomaten en dek alles af met een laagje aubergine.
  14. KRUIDENKORST:
  15. Meng de amandelmeel met de kruiden, peper en zout.
  16. Besmeer de plakken aubergine met de gesmolten kokosolie (ik gebruik hiervoor de bolle kant van een lepel) en verdeel het amandelmeel mengsel over de bovenkant.
  17. Zet de lasagne tenminste 60 min in de oven. Wanneer het niet gelukt is om de plakken zoete aardappel heel dun te schaven (+/- 2 mm) dan moet de lasagne wat langer in de oven. Dit is afhankelijk van de dikte van je plakken. Prik aan het einde van de standaard baktijd even in de plakken om te controleren of ze gaar zijn.
  18. Mocht de kruidenkorst te donker worden maar je zoete aardappel nog niet gaar dan kun je de ovenschaal voor de resterende baktijd afdekken met aluminiumfolie.
 

Comments 5

  1. Dag Mieke,
    Heb jij een plaatje van je mandoline van Gefu? Ik zie zoveel types, zodat ik niet weet welke jij hebt.
    Is het een ronde koker of een platte, zoals een keukenrasp?

    1. Post
      Author

      Hallo Janny, ik heb zo’n rechthoekige, platte mandoline 🙂 Die ronde ‘puntenslijpers’ van Gefu zijn spiraalsnijders, dat is weer iets anders. Groetjes, Marinka

  2. Dag Mieke, ik heb de plakken zoete aardappel gemaakt door een kaasschaaf wat te verbuigen waardoor er dunne plakken ontstaan. Dikker dus dan wanneer je kaas afschaaft. En water aan de kook gebracht,uitgezet en de zoete aardappelen hier 5 minuten ingelegd waardoor ze voorgaren.
    Groet Sigrid

  3. Ik heb dit recept twee keer gemaakt, bijde keren erg lekker! Tweede keer heb ik iets minder gehakt genomen maar wel wat salami in stukjes mee gebakken met gehakt. En wat meer gezeefde tomaat en de echte tomaat weggelaten en ook nog 1 dun laagje courgette ertussendoor:)
    Beviel heel goed! Leuk om zo nu en dan te maken en kleine veranderingen te proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.