Paleo Kaassaus

Paleo ‘Kaassaus’ (zonder kaas)

Paleo Kaassaus

Wacht even, kaassaus zonder kaas?? Kan dat, en is dat dan ook nog lekker? Jazeker! Ik kreeg laatst een mailtje van iemand of ik niet eens zo’n witte kaas-achtige saus voor over de groenten kon maken. Nu ben ik zelf helemaal geen fan van gekookte groenten, maar ik vermoed dat de saus daar wel voor is bedoeld, om gekookte groenten toch enigszins lekker te laten smaken.

Gelukkig is dat experiment helemaal geslaagd! Lekker sausje omdat groenten koken wel gewoon heel makkelijk is en je soms geen zin hebt om het anders te doen? Check. Dit is ‘m.

De basis? Die verwacht je misschien niet.

Een heerlijk romige saus, met een lekker kaas-achtig smaakje. Perfect voor degenen die liever geen zuivel eten, of er simpelweg niet goed tegen kunnen! Nog leuker is trouwens dat je met deze saus stiekem nog meer groenten eet. De basis bestaat namelijk uit bloemkool!

Waar ga jij deze saus bij eten? Ik geef je alvast wat tips:

  • Over gekookte of gestoomde groenten
  • Door courgettepasta met gebakken champignons, met zalm
  • Bij een lekker stukje kip
  • Als ‘bechamelsaus’ in een ovenschotel
Paleo 'Kaassaus' (zonder kaas)
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 6-8
Ingrediënten
  • 1 el kokosolie
  • 1 ui, in halve ringen
  • 2 tenen knoflook, gepeld en grof gesneden
  • 1 middelgrote bloemkool, in roosjes
  • 250ml kokosmelk (of amandelmelk)
  • 2 el appelazijn
  • 4-6 el edelgistvlokken
  • peper en zout naar smaak
Bereiding
  1. Verhit de kokosolie in een pan en bak hierin de ui en knoflook zachtjes aan.
  2. Voeg de bloemkool toe en bak deze 1-2 minuten al omscheppend mee.
  3. Schenk de kokos- of amandelmelk in de pan en breng aan de kook. Laat in 10 minuten zachtjes gaar koken.
  4. Haal de pan van het vuur en voeg nu appelazijn, edelgistvlokken en peper en zout toe. Pureer tot een gladde saus met behulp van een staafmixer of blender.
  5. Serveer warm bij een gerecht naar keuze.
Tip: Heb je saus over? Vries deze dan in!
    Paleo Kaassaus

    Comments 4

    1. Hoi Marinka, in de edelgistvlokken zit wel tarwemeel waarom word dit recept dan wel als Paleo gezien? Gewoon benieuwd 🙂
      groetjes Corrie

      1. In edelgistvlokken zit geen tarwemeel. Als het er wel in zit, is die variant niet Paleo. In edelgistvlokken horen alleen edelgistvlokken te zitten, verder niets.

    2. Hoi Marinka,
      wat een heerlijke recepten. Ik heb mij net verdiept in het AIP dieet. Daarin staat een lijstje met verboden producten, bijv. kokosproducten. Maar toch zie ik dat in heel veel recepten terug. Begrijp ik het dan verkeerd of is dit als je alweer een stap verder bent? Ook rozijnen zag ik ergens staan, zijn toch wel veel suikers.
      En ik heb een vraagje over de zetmeelproducten. In zetmeel zijn complexe koolhydraten die heel veel darmpatienten, met leaky gut bijv., niet goed verdragen. Ik ga direct aan de diarree als ik iets van zetmeel gebruik. Hebben AIP’ers hier geen last van dan? Sorry dat ik zoveel vraag. Maar ik hoop dat je me wilt helpen.Astrid

    3. Kaassaus, lijkt mij heerlijk! Klopt het dat ik met het aidieet geen peper mag toevoegen?
      Ik ga nog even verder kijken op je site, ben benieuwd!

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.