Zin in een lekker verwarmend drankje? Probeer dan zeker deze chai latté met amandelmelk eens! Een vraag die ik zo vaak krijg is wat je als ‘melk’ kunt gebruiken in de koffie of in een chai latté. Amandelmelk werkt daarvoor echt verrassend goed. Kokosmelk kan natuurlijk ook, maar dan gaat je drankje al snel een beetje naar kokos smaken. Amandelmelk is neutraler van smaak, zelfs een heel klein beetje bitter, en past dus perfect bij koffie of thee. Vooral wanneer je er wat vanillepoeder doorheen klopt. Kijk maar eens hoe mooi schuimig het wordt!
Rozenknopjes
Af en toe heb ik een ingrediënt waar ik vanalles mee probeer. Op dit moment zijn dat rozenknopjes. Ik vond laatst een hele zak vol bij Dille & Kamille (toch al een van mijn favoriete winkels wanneer het om woonaccessoires gaat, en ze hebben er ook lekkere kruiden). Rozenknopjes ruiken heerlijk, en wanneer je ze door thee heen doet krijg je een geweldig lekkere smaak. Daarmee maak je je standaard drankje ineens heel bijzonder.
Vandaar mijn keuze om rozenknopjes in een chai latté te verwerken. Dat maakt het gewoon nog lekkerder.
Suikervrije chai latté
Zoals je ziet is onderstaand recept helemaal suikervrij. Geen honing, geen ahornsiroop, helemaal niks. En dat is ook echt, echt niet nodig. Dankzij het vanillepoeder en de rozenblaadjes smaakt het drankje eigenlijk al behoorlijk zoet, alle smaken zijn al op elkaar in gewerkt en die zijn helemaal goed zoals ze zijn. Geen suiker voor nodig! Mocht je dus het Suikervrij Genieten programma volgen, verwen jezelf dan gerust eens met dit drankje wanneer je een ‘ik heb zin in iets zoets’-momentje hebt. Of gewoon wanneer je zin hebt in een chai latté natuurlijk 😉
Let wel eventjes op de ingrediënten van de amandelmelk wanneer je een suikervrij drankje wilt. Ikzelf gebruik een amandelmelk met maar 3 ingrediënten: water, amandelen en zeezout. Meer hoeft er niet in te zitten. Kun je bij jou in de buurt geen amandelmelk vinden zonder onnodige toevoegingen? Dan kun je het natuurlijk ook heel makkelijk zelf maken.
- 3 zakjes chai thee naar keuze, of 2 theelepels losse chai thee
- 2 eetlepels gedroogde rozenknopjes
- 500 ml kokend water
- 200 ml amandelmelk
- ¼ tl vanillepoeder
- Doe de chai thee in een grote maatbeker, samen met de rozenknopjes. Schenk het kokende water er bovenop en laat minstens 5 minuten trekken.
- Breng in de tussentijd de amandelmelk met het vanillepoeder aan de kook in een steelpan.
- Gebruik een staafmixer of melkopschuimer om de melk luchtig te kloppen.
- Verdeel de thee over 2 mokken (gebruik een theezeefje om de rozenknopjes eruit te filteren) en schenk er de opgeklopte melk bij.
- Bestrooi eventueel met een beetje kaneel vlak voor het serveren.
Comments 4
Goedemorgen Thanks voor je verrassende receptje. Wat een mooi thee/koffie kopje waar is deze van?
Het kopje is niet van een bepaald merk. Marinka heeft ‘m op een kraampje tijdens de Swan Market gekocht in Tilburg, daar hadden ze allemaal Portugees keramiek.
Ik heb geen vanille poeder in huis, kan ik dit vervangen door iets anders
Waarschijnlijk is het ook lekker zonder de vanille poeder. Afhankelijk van je smaak, hij is dan wat minder zoet 🙂
Ben je een echte zoetekauw? Dan eventueel een heel klein beetje honing of ahorn siroop.