Ik raakte geïnspireerd om deze blog te schrijven door iemand in de community die het volgende aangaf:
Ik wil graag Paleo weer strikt volgen, ik heb dit al eens geprobeerd maar verviel weer terug in gewoonten van verkeerde koolhydraten en brood en koekjes.
“Ik voel mij zoveel beter als ik d gluten, melk en snelle koolhydraten vermijdt! Heb dan meer energie en geen buikpijn. Alleen vind ik Paleo vaak veel werk, en het heeft planning nodig. Ik weet niet goed hoe ik dat moet oppakken. Heb een drukke baan en als ik niets voorbereid dan grijp ik snel weer naar iets wat niet Paleo is. Met alle gevolgen van dien!
Hoe pak ik het aan? Vooral ontbijt en lunch vind ik lastig.”
Misschien is dit herkenbaar voor jou. Je wilt heel graag volhouden maar elke keer val je terug in je oude patronen en gewoontes. Eten wordt een strijd en voor je het weet heb je een slechte relatie opgebouwd als het om voeding gaat.
Ik snap je. Het heeft bij mij ook lang geduurd voordat ik een weg had gevonden in de Paleo wereld en ik het ook daadwerkelijk vol kon houden. Het start met niet te streng voor jezelf zijn. Lukt het even niet, probeer dan zo snel mogelijk het weer op te pakken zonder schuldgevoel.
Want juist dat schuldgevoel zorgt ervoor dat je een slechte associatie krijgt met eten. Dat is iets wat je echt wilt voorkomen. Niemand kan het altijd maar perfect doen. Ook ik eet wel eens dingen die niet helemaal Paleo zijn als ik bijv. in gezelschap ben. Alles met mate natuurlijk 😉
Ik probeer er dan echt van te genieten en weet dat ik daarna weer lekker verder ga met mijn gezonde lifestyle. Dit wordt de 80/20 regel genoemd. Zo voorkom je dat het echt een moeten is. Wil je meer info daarover lezen dan vind je hier de blog erover.
Terug naar de vraag, “Hoe pak je het aan?”
Ik merk dat de meeste mensen het ontbijt en de lunch lastig vinden. Wat ik ook vaak zie gebeuren is dat mensen heel veel kookboeken gaan kopen of weekplannen gaan volgen, en vervolgens het niet kunnen volhouden. Tuurlijk is het goed om informatie te verzamelen.
Ik heb ook een super tof boek gemaakt waarin je eetschema’s krijgt met boodschappenlijstjes. Maar onthoudt dat deze boeken worden gecreëerd met vaak zoveel mogelijk recepten. Het oog wil ook wat dus de recepten zijn vaak geschreven met wat meer ingrediënten en soms lange kooktijden.
Zeg ik hier dat het niet goed is om kookboeken of iets dergelijks te kopen? Zeker niet, je kan namelijk veel inspiratie halen uit boeken. Alleen leer hoe je ze goed kan toepassen zodat je niet overweldigend raakt erdoor.
We hebben geleerd op school dat het belangrijk is om alle regels te volgen en het hele boek uit te werken als we ergens aan beginnen. Dat we hoofdstuk per hoofdstuk horen te lezen. Met kookboeken is het anders. Kijk wat je lekker lijkt en kijk hoeveel tijd je eraan kwijt bent. Is het een recept wat je graag wilt maken maar wat veel tijd kost plan het dan in op een dag dat je vrij bent. Maak eventueel in bulk en grotere porties als dat mogelijk is want dit bespaart tijd.
Ga zo’n recept niet maken als je al druk bent en moe bent voordat je er überhaupt aan kan beginnen. Je voelt je dan alleen maar rotter als het niet lukt. Geloof me niemand kan dit waarmaken. Ook niet die perfect ogende social media influencer waarbij het lijkt alsof ze altijd alles onder controle heeft 😉
Give yourself a break!
Tip 1:
Kijk naar recepten die wel snel te maken zijn en die je makkelijk in bulk kan maken. Zo kan je in de avond koken en dan de volgende dag hetzelfde gerecht als lunch eten. Eventueel nog een beetje salade toevoegen als je daar behoefte aan hebt. Scheelt alweer dat je voor de lunch niet in de keuken hoeft te staan. En dat het gelijk klaar is voor de volgende dag.
Recepten die je makkelijk kan maken in bulk zijn bijvoorbeeld:
- Soepen
- (bloemkool)rijst gerechten
- (courgette) pasta gerechten
- Ovenschotels
- Salades (per 2-3 dagen ivm bederving)
- Eigenlijk alles wat je kan invriezen of op kan slaan

Tip 2:
Kijk welke recepten je kan vergemakkelijken door meerdere ingrediënten eruit te laten. Soms zie je een recept met meer dan 10 ingrediënten staan. Ziet er superleuk en lekker uit, maar less is more als het gaat om tijdbesparing. Je hebt niet per se al die fancy ingrediënten nodig. Vaak scheelt dat ook in de portemonnee 🙂
Tip 3:
Maak een smoothie voor ontbijt. 1 van de snelste en makkelijkste manier om je ontbijtje te maken is door een smoothie te maken. Je kan dit eventueel al mealpreppen de avond ervoor tijdens het koken. Letterlijk 5 minuten werk, lekker en je kan er eindeloos mee variëren. Je kan zelfs voor 2 dagen van tevoren maken door een grotere portie te maken en te bewaren in de koelkast. Ik doe mijn smoothies vaak in glazen mason jars en neem die zo mee naar werk.
Tip 4:
Ga mealpreppen! Misschien ben je dit woord al vaker tegengekomen. Maar mealpreppen zorgt ervoor dat je voor een langere periode eten in je koelkast en/of vriezer hebt waardoor je altijd wat op voorhand hebt. Je kan dit op verschillende manieren doen. Je kan ervoor kiezen om bijv. 1 dag in de maand een hele dag te besteden aan mealpreppen zodat je alles voor de rest van de maand kan invriezen. Sommige mensen vinden dit een hele fijne manier omdat ze dan maar 1 dag per maand kwijt zijn. Je maakt in dit geval hele grote porties waardoor je het makkelijk kan verdelen over de maand. Het enige wat ze dan nog maken is ontbijt.

Sommige mensen vinden het wat intens om de hele dag in de keuken te staan en mealpreppen liever wekelijks. 1x in de week. Het is maar net wat jij het fijnste vindt.
Tip 5:
Zorg ervoor dat je met een planning werkt. Een planning helpt goed om verduidelijking te geven en ervoor te zorgen dat jij makkelijker boodschappen kan doen in 1x. Dit bespaart tijd. Wat ook tijd bespaart is door je boodschappen te laten bezorgen. Scheelt snel al zo’n 1 tot 2 uur in de week.
Wat ik vaak zie is dat mensen helemaal losgaan met recepten tijdens zo’n planning. Dit kost dan extreem veel tijd met uitzoekwerk waardoor het uiteindelijk toch niet lukt. Het helpt al als je een standaard planning hebt die elke week terugkomt. Bijv.:
- Maandag ovenschotel
- Dinsdag courgette pastagerecht
- Woensdag visdag
- Donderdag een soepje
- Vrijdag hamburger dag
- Zaterdag bloemkoolrijst gerecht
- Zondag salade etc.
Zo is het veel makkelijker om recepten te zoeken die bij het thema horen.
Nog sneller kan je werken als je gewoon voor een hele week 1 planning maakt en daarbij blijft. Dus niet elke week opzoek naar nieuwe recepten maar lekker simpel blijven eten waar je het goed op doet. Elke keer wat anders is echt niet nodig. Vroeger aten we ook elke dag aardappels met vlees en groente en dat ging ook goed. Nu alleen de aardappels vervangen door zoete aardappels ;p
Bonus tip 6:
Zoals je ziet kan je het zo simpel maken voor jezelf als nodig. Mijn belangrijkste tip is start zo simpel mogelijk. Als dat werkt kan je altijd uitbreiden naar wat meer luxere recepten. Kijk naar wat je lekker vindt en blijf daar de eerste maand bij zonder elke keer te veranderen. Maak het niet ingewikkelder dan nodig is. Ga pas rouleren met recepten als je een gewoonte hebt gecreëerd voor jezelf. Dan zet je jezelf op voor succes!

Comments 2
iedere zondag doe ik inderdaad aan mealprep dit geeft mij rust en ruimte. vanaf aankomende wee ga ik over op het paleo voedingspatroon. afgelopen zondag heb ik al een aantal gerechten gemaakt voor lunch en ontbijt. aankomende zondag ga ik daar nog iets aan toevoegen en de hoofd gerechten maken. alles wat ingevroren kan worden is vrij spel. maar ik houd ook zeker rekening met tijd en moeilijkheidsgraad. ik bak vaak 1 ding wat lang in de oven moet. onder tussen dat dat in de oven staat maak ik de hoofdgerechten. snel en simpele gerechten zijn fijn om grote porties van te maken. zodat je weer een week vooruit kan. ik weet zeker dat het me gaat lukken als ik goed blijf plannen en voorbereiden.
Author
Hi Jeanine, Goed om te lezen! zo fijn als je al voor een hele week alle gerechten hebt voorbereid en klaargemaakt.