Mijn Favoriete (Paleo-proof) Keukengerei

Ik krijg bijna dagelijks een mailtje van iemand die wil weten welke foodprocessor/slowcooker/staafmixer/pan/enzovoorts ik gebruik. Echt waar! Dan probeer ik daar nog een beetje omheen te draaien door tips te geven voor de aanschaf. Omdat ik dan geen reclame wil maken enzo. Maar met de vraag “Jamaar, Marinka, welk merk/model/type gebruik JIJ?” laat ik het ze toch wel weten. Het is ook helemaal geen geheim natuurlijk.

Daarom heb ik nu een mooi overzicht gemaakt met mijn favoriete producten. Deze gebruik ik zelf (bijna) dagelijks. Ik weet zeker dat andere merken/modellen/types ook net zo goed kunnen zijn, maar met onderstaande producten heb ik ervaring én ben ik erg blij mee. Hopelijk helpt het je!

Ben ik iets vergeten? Laat het me weten! Dan zet ik ‘m erbij op de lijst. Oja, mocht je het je afvragen… Ik heb géén blender.

Slowcooker

Qua slowcooker was de keuze voor mij snel gemaakt. Een heel grote, met een timer. Ik houd er namelijk van om grote porties te maken (hoef ik een andere keer, of 2, eens niet te koken) en ik wil gewoon van huis kunnen terwijl mijn eten wordt bereidt. Zonder dat het dan aanbrandt als ik wat later thuis ben. Een slowcooker met een timer springt vanzelf op de warmhoudstand en houdt je eten dus mooi op temperatuur totdat jij klaar bent om te gaan eten.

Ik heb de voorganger van dit model.

En sinds kort heb ik ook een knalrode Andrew James digitale slowcooker van 5 liter. Deze werkt ook ontzettend fijn!

Wil je liever een andere? Dan heb ik in dit artikel wat tips gezet welke kunnen helpen bij het maken van de keuze!

Multicooker / InstantPot

Een multicooker is een slowcooker, hogedrukpan, braadpan en soms zelf een yoghurtmaker in één. Tenminste, wanneer je het over mijn geliefde InstantPot hebt. Mijn idee was deze eigenlijk alleen als slowcooker te gebruiken, maar ik werd vooral verliefd op de snelkookfunctie en de yoghurtfunctie. Wat een uitvinding! Hiermee maak ik in 90 minuten een super goede en dikke bottenbouillon. Of het meest malse draadjesvlees in slechts 40 minuten.

Of mijn eigen gemaakte kokosyoghurt natuurlijk. Voor een fractie van de prijs waarvoor je het in de winkels vindt.

Ik heb dit model van de InstantPot.

Foodprocessor

Mijn allereerste grote keukenapparaat ooit. En hij doet het (6 jaar later) nog steeds perfect! Volgens mij gebruik ik mijn foodprocessor nog vaker van mijn slowcooker. Even iets malen, of het nu voor zelfgemaakte hamburgers is, om groenten te raspen of juist een lekkere cheesecake van gemalen noten. Het gaat allemaal super makkelijk!

Ik heb de Magimix Compact 3200.

Mini Foodprocessor

Perfect om fool-proof mayonaise in te maken. Of pesto. Of even wat groenten te hakken. Of.. Voor een mini foodprocessor kun je echt 101 klusjes bedenken. Handig, want dan hoef je niet meteen je grote foodprocessor helemaal schoon te maken (dat is toch net even wat meer werk). Of je kunt die grote juist voor een andere klus gebruiken.

Ik heb de Magimix Le Micro.

Staafmixer

Een staafmixer leek me altijd een beetje overbodig om te hebben. Maar nu ik er eenmaal een heb, gebruik ik deze bijna dagelijks. Even een soepje pureren bijvoorbeeld. Of supersnelle mayonaise maken. Of gewoon mijn bulletproof drankje blenden. Ik wil niet meer zonder.

Ik heb de Bosch Home Professional (helaas volgens mij niet meer te krijgen), deze vergelijkbaar met dit model.

Handmixer

Deze gebruik ik eigenlijk niet zo vaak. Toch vind ik het wel een onmisbaar apparaat. Want hoe klop je anders je kokosroom op? Of eiwitten? Of hoe mix je een dik beslag? Met een mooie keukenmachine kan dat natuurlijk wel, maar die heb ik helaas niet. Vandaar mijn keuze voor de handmixer! (scheelt overigens ook heel wat afwas)

Ik heb de Kenwood kMix.

Koekenpan

Een goede koekenpan, zie die maar eens te vinden. Welke materialen zijn veilig? Welke is fijn in het gebruik? Dat was voor mij ook best een zoektocht! Gelukkig heb ik 2 merken gevonden waar ik héél blij mee ben. Beide verdienen wat extra liefde en aandacht wanneer je er in begint te koken, maar ben je er eenmaal aan gewend, dan wil je niet anders meer. Onderstaande pannen kunnen touwens ook prima in de oven!

Ik heb de volgende pannen:

Braadpan

Wanneer je een slowcooker hebt zul je niet zo snel een braadpan gebruiken, maar toch vind ik de smaak die een gerecht in een braadpan krijgt niet na te bootsen in een andere pan. Kortom: ik mag ook heel graag stoofvlees maken in een braadpan.

Ik gebruik daarvoor een Le Creuset braadpan van 24 cm. Ik heb een knalblauwe en een mat paarse (zo mooi!).

Gratineerpan

Een gratineerpan, wat is dat nu weer? Dat vroeg ik me ook af 😉 Maar het blijkt eigenlijk een soort hapjespan te zijn die ook nog eens perfect in de oven kan! Dit exemplaar van Fissler kreeg ik voor mijn verjaardag en bevalt super goed, ik kan er lekker grote porties in maken.

Spatels

Sinds ik deze siliconen spatels van GIR heb ontdekt wil ik echt niet anders meer. Ik gebruik ze echt iedere dag, de ultimate flip, ultimate spatula, mini flip, noem het maar op. Ik ben er zelfs zo enthousiast over dat ik deze spatels in mijn eigen webshop ben gaan verkopen en ik heb al heel wat andere mensen ook fan gemaakt. Heel fijn van deze spatels is dat er écht levenslange garantie op zit. Is ‘ie kapot? Dan krijg je een nieuwe.

Hier vind je het hele assortiment.

Snijplank

Wanneer je een goed koksmes hebt is het zó veel fijner om al die groenten zelf te snijden. Maar je wilt natuurlijk wel dat je mes zo lang mogelijk scherp blijft en dat je je aanrechtblad niet beschadigt. Een goede snijplank is dus best belangrijk.

Sinds een tijdje gebruik ik een Epicurean snijplank.

Thermometer

Na een paar jaar te hebben gestunteld met een vleesthermometer van 5 euro die een bereik van 100 graden had, besloot ik toch maar eens over te stappen op een iets beter model. Een digitale keukenthermometer met een bereik van -45 tot 200 graden Celsius. Kijk, dat is het betere werk. En hij is ook nog eens razendsnel.

Ik heb dit model van Gefu.

Koksmes

Dit was een van de eerste dingen die ik kocht toen ik op mezelf ging wonen. Nouja, mijn moeder zocht deze voor me uit. Een betaalbaar koksmes van goede kwaliteit. Ik ben er ruim 6 jaar later nog steeds heel blij mee, want hetzelfde mes gebruik ik nog altijd met veel plezier. Af en toe moet hij even geslepen worden natuurlijk, maar dat is het dan ook.

Ik heb een 8″ Zwilling Pollux koksmes.

Spiraalsnijder

In de Paleo keuken kun je eigenlijk niet zonder een spiraalsnijder. Hoe moet je anders van die leuke slierten snijden van groenten? Ik heb veel verschillende modellen vergeleken en mijn favoriet is de Spirali van Lurch, deze heb ik dan ook al een aantal jaren in gebruik (en de messen zijn nog steeds goed scherp!).

Hij neemt wel wat meer ruimte in dan een puntenslijper-model, maar je kunt er dan ook heel wat meer soorten groenten mee snijden.

Ik heb dit model van Lurch.

Disclaimer: deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag krijg wanneer je een van de genoemde artikelen via mijn link koopt. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs die jij als klant betaalt natuurlijk. Wel waardeer ik deze aankopen enorm. Dit helpt me namelijk om gratis informatie en recepten op EetPaleo.nl te kunnen blijven delen.

Comments 7

  1. Ik heb de magimix 4200 maar met groente In reepjes snijden vind ik dat hij nogal eens verschillende grote stukken maakt if dat een paprika plat op de snijschijf komt te liggen. Ook heb ik daar de blokjes kit van gekocht maar daar moet je heel veel dingen eerst voor koken Zoals wortel omdat het er anders niet doorheen geduwd kan worden.
    Ook vind ik het jammer dat je niet de grootste bak kunt gebruiken voor groente’s te raspen want nu moet je steeds tussentijds legen of het schiet er toch overheen en moet je de andere kan ook schoon gaan maken.
    Wat ik ook jammer vind is als je een smoothie maakt er geen schenktuit op zit en dat dus vaak een kliederboel wordt om het in een glaasje te schenken.
    Doe ik iets verkeerd?
    Zou jij eens een filmpje kunnen maken hoe je dit apparaat gebruikt voor bijvoorbeeld macaroni te maken of een andere schotel waar je veel groente’s voor nodig hebt en iets met een smoothie?

    Bij voorbaat dank.
    Groetjes,
    Tessa

      1. Waar maak je dan de hummus mee?

  2. Hoi Anne en Marinka, wat ik me afvraag, n.a.v. de uitleg over de Slowcoocker(s) en de Instantpot is het volgende. Waarom wordt de Instantpot niet gebruikt als Slowcoocker? Hij heeft die functie ook maar is die minder goed als de originele slowcoockers? Ik heb een Russel Hob zonder timer en overweeg een Instantpot aan te schaffen, juist omdat die zowel de slow als de hogedruk functie heeft? Ik vind het slowcoocken erg lekker en leuk. Heel graag advies…en alvast mijn dank. 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.