Oké, je hebt goede voornemens gemaakt en je bent ze nog uit aan het voeren ook. Super! Of je doet dit al veel langer dan sinds 1 januari maar je stuit nog steeds op één probleem: je omgeving. Ze lijken maar niet te begrijpen waarom je nu eigenlijk zo anders bent gaan eten, waarom je steeds een stuk taart afslaat, waarom je liever op tijd naar bed gaat of waarom je tegenwoordig meer op de sportschool te vinden bent.
Vooral een verandering in je voedingspatroon kan tot een flinke weerstand bij je omgeving leiden; wat de reden voor deze verandering ook is. Dat maakt het niet alleen voor jou moeilijker om toch aan je eigen nieuwe gewoontes vast te houden (die zeker de eerste weken al lastig vol te houden kunnen zijn) maar het zorgt ook voor allerlei vervelende situaties, spanningen binnen de familie, enzovoorts.
Zeker in het begin word je bestempeld als ‘lastig’ of zelfs ‘ongezellig’. De gezamenlijke etentjes worden een drama en mensen weigeren soms om rekening met je te houden, of ze houden wel rekening met je maar dat krijg je dan ook iets te vaak te horen. Natuurlijk zijn er ook veel situaties waarbij anderen wél begripvol en aardig zijn, laat ik dat voorop stellen! Het kan wel! Maar omdat ik heel veel vragen krijg van mensen waarbij het niet zo soepel verloopt, schrijf ik dit artikel. Ik waarschuw je vast even: het is een behoorlijke lap tekst 😉
VOORBEREIDING
Een goede voorbereiding is het halve werk. Jouw nieuwe eetpatroon hoeft namelijk echt niet tot vervelende reacties te leiden. Ten eerste is het ontzettend goed en zelfs bewonderenswaardig dat jij jouw minder goede gewoontes gaat veranderen! Top! Bij deze geef ik je een dikke pluim!
En dan komt ineens het eerste etentje eraan, of je gaat gewoon nietsvermoedend bij iemand op verjaardag, of je eet tijdens de pauze op je werk ineens een salade in plaats van een boterham. Qua voeding heb je je goed voorbereid: je hebt alles bij je en jij zult echt geen honger krijgen op een onbewaakt moment. Je kunt je helaas niet exact voorbereiden op de reacties van anderen (vooraf weet je tenslotte nog niet hoe ze reageren), maar je kunt jezelf wel alvast inlezen.
- Zorg dat je weet waarom je een nieuwe gewoonte aan gaat leren. Als jij jouw doel helder hebt, dan is het voor een ander ook duidelijk. Wat achtergrondkennis kan echter geen kwaad: ga na waarom een paleo voedingpatroon nu eigenlijk zo gezond is (ik noem maar wat 😉 ) of lees je in over gluten en zuivel.
- Heb vertrouwen in jezelf: jij bent jouw gewoontes aan het veranderen, niet die van een ander. Dat maakt jou niet tot een minder leuk persoon, je bent gewoon een betere versie van jezelf aan het vormen. Wie kan daar nu bezwaar tegen hebben?
- Wees duidelijk. Noem oorzaak en gevolg en leg alle stappen uit die genomen moeten worden (vooral bij coeliakie is dit heel belangrijk!). Als de situatie er om vraagt kan het heel handig zijn even te bellen naar iemand met de vraag of ze rekening met je willen houden. Stel geen eisen, maar leg uit waarom het belangrijk voor je is. Ook bij iemand die al jaren weet dat jij anders eet dan zijzelf, kan het handig zijn om ze daar nog even aan te herinneren.
WEES LIEF
Neem altijd wat extra eten mee. De ervaring leert dat anderen jouw ‘nieuwe’ eten eigenlijk veel interessanter vinden dan hun eigen boterham met pindakaas/stuk taart/kroket. Ze willen er dus van proeven. Daarmee kweek je al direct een positieve sfeer en het is een teken dat ze toch wel open staan voor jouw manier van eten.
Ik kan me echter heel goed voorstellen dat jij het liefste met een blik sardientjes/verse haring/rauwe knoflook aan wilt komen in gezelschap van anderen, maar dat wordt niet altijd gewaardeerd. Zeker niet wanneer anderen jouw nieuwe gewoontes op zijn minst twijfelachtig vinden. Je hoeft zeker niet overal rekening mee te houden, maar als het gevoelig ligt kan het ook geen kwaad om dat wel te doen.
Er zijn natuurlijk nog steeds mensen die het ook dan nóg niet goed vinden. Zij hebben vaak een probleem met zichzelf. Dat klinkt niet zo aardig, maar het is in de meeste gevallen wel zo. Dat zijn de mensen die een drama maken van een gekookt ei wat je mee hebt genomen, of alles waar kerrie in verwerkt zit. Dat hun pindakaas ook niet al te fris ruikt zullen we maar achterwege laten.
GEEF JE GRENZEN AAN
Je gaat niet ergens heen om jezelf en/of je eetgewoontes te verdedigen aan tafel. Je bent best bereid om de nodige uitleg te geven, maar laat het niet in een discussie verzanden. Je komt namelijk gewoon voor de gezelligheid, omdat het leuk is om samen te zijn. Wat maakt het uit wie wat eet en om welke reden?
Maar let op! Ook al ben je nu nog zo trots op je nieuwe gewoontes en ben je er 100% van overtuigd dat dit voor iedereen ook de allerbeste manier is om te eten/leven: word geen prediker (ook wel betweter genoemd..). Jij wilde jouw gewoontes veranderen en daarom heb je dat ook gedaan, een ander voelt zich misschien prima bij zijn/haar huidige gewoontes of is er simpelweg niet aan toe om deze te veranderen. Door iedereen te pas en te onpas te vertellen hoe goed jouw gewoontes voor hen zouden zijn kweek je alleen maar meer weerstand.
Als ze er meer over willen weten dan vragen ze het wel aan je. Of zoeken ze het op via google, achter je rug om. Dat maakt niet uit, in ieder geval heb je iets bij ze los gemaakt.
Vooral wanneer het degenen die het dichtst bij je staan (partner, kinderen) betreft kan dit een lastige situatie opleveren: je wilt voor hen óók het beste wat er is zodat ze alles uit hun leven kunnen halen wat erin zit. Maar het kan zo zijn dat zij daar niet op zitten te wachten. Laat het niet tot ruzie leiden: praat erover wanneer daar behoefte aan is, maak afspraken met elkaar, sta open voor de ander en wees vooral duidelijk. Dit zijn vaak degenen waarvan je de meeste steun nodig hebt, zorg ervoor dat ze dat weten en vraag ook aan hen wat ze voor jou willen en kunnen betekenen. Dit geldt natuurlijk ook andersom.
CONFRONTATIE
Val iemand nooit aan. Als iemand anders jouw doelen of nieuwe gewoontes niet respecteert, dan ligt dat probleem niet bij jou. Dat kun je natuurlijk wel op een subtiele wijze brengen. Houd diegene dus een spiegeltje voor en stel tactische vragen, houd datgene wat je benoemt wel bij jezelf en laat zien hoe jij je voelt door zijn/haar opmerking(en). Het zal niet zo zijn dat iemand je bewust pijn wil doen (is dat wel het geval, tsja, waarom heb je dan contact met zo iemand?). Juist door te benoemen dat dat voor jou wel pijnlijk is, zullen ze al snel beter naar je luisteren. Een aantal voorbeelden:
- Waarom vind je het lastig dat ik product x wel/niet eet?
- Ik krijg het gevoel dat ik niet welkom ben als je zo reageert, klopt dat? Of is er iets anders aan de hand?
- Waarom noem je me [vul hier een vervelende opmerking/verwijt in]? Dat komt niet fijn op mij over.
Hiermee zul je al snel ontdekken wat de ander beweegt om zo te reageren. Misschien voelt het voor hen alsof ze gedwongen worden uit hun comfort zone te stappen, gewoon omdat jij dat voor jezelf hebt gedaan. Of misschien willen ze ook heel graag hun gewoontes veranderen en vinden ze het lastig om te zien dat het jou wel lukt. Dat jij je gewoontes verandert kan bij een ander tot een flinke confrontatie met zichzelf leiden met vervelende reacties tot gevolg. Dat ligt niet aan jou, maar zo kan iemand het wel brengen.
CONFLICT
En is het dan toch mis gegaan? Dat kan! Voel je er vooral niet rot over. Er is geen gids ‘hoe om te gaan met mensen’ en iedereen is anders. Zeker in het begin kan het heel lastig zijn je te ‘verweren’ tegen vervelende reacties, maar geloof me: je wordt er steeds beter in. Wat je in dit geval wel wilt doen is het beperken van de schade: zorg dat de situatie niet erger wordt en zorg ook dat het niet nogmaals voor komt.
Bel desnoods achteraf met de persoon in kwestie en vertel hoe je je voelt en vraag ook vooral om uitleg van de andere kant. Dit vraagt natuurlijk om veel geduld en begrip (alleen al omdat het nu emotioneel beladen is geworden), maar door je in te leven in een ander kom je ook weer uit die situatie.
Valt er echter helemaal niets meer mee te beginnen? Laat het dan gaan. Iemand die jouw keuzes niet respecteert, is je aandacht/gezelschap meestal ook niet waard. Dat klinkt hard, maar denk er maar eens over na. Een betere versie van jezelf vormen brengt ook vaak toxische relaties aan het licht, een goede reden om daar ook iets mee te doen.
Hopelijk heb je iets aan dit artikel! Heb jij ook een goede tip? Dan zou ik het super vinden als je hieronder een reactie achter laat!
Comments 3
klopt helemaal, en idd erg moeilijk, maar natuurlijk het proberen waard. al zijn ze dan hier nogal betweterig,
ik ga het in ieder geval niet opgeven, want het bevalt mij prima, En soms vindt ik het brood niet eens lekker meer, terwijl dit voorheen mijn lievelingskost was. helaas had ik nog wel drop gesnoept en dan krijg je weer te horen… ben je toch weer vanaf gestapt..
maar ik ben niet verkouden geweest. man en beide kinderen wel. geeft mij ook weer een zetje om toch door te blijven gaan. dus helaas medebewoners..
Het kost me moeite het verhaal niet te delen want dan komt het waarschijnlijk verkeerd binnen bij de mensen die er niks van snappen. Ik herken zeker héél veel ergernissen van de omgeving hoe hier mee om te gaan. Ik vind het wel goed samengevat waar ik veel tips uit kan halen.
Het liefst zou ik je artikel willen delen om zó meer begrip te krijgen van dichtbij staande mensen over deze way of life. Er staan iig veel tips in hoe ik me beter zou kunnen uitdrukken dan door mijn enthousiasme hiervoor de mensen weg te duwen/af te schrikken.
Er is namelijk zoveel gezondheid te verkrijgen uit de juiste voeding waardoor sommige medicatie niet eens meer nodig is.