Tapioca boom

Cassavemeel, tapioca en arrowroot – de verschillen

De laatste tijd krijg ik ontzettend veel vragen over arrowroot, tapioca en cassavemeel: of je ze kunt vervangen, wat het precies is, hoe je het gebruikt, enzovoorts. Je kunt ze inderdaad uitwisselen in een recept, maar niet altijd. Hoe zit het nu precies?

Hoewel ze qua gebruik erg op elkaar lijken, zijn arrowroot en tapioca of cassave wel degelijk gemaakt van andere planten uit verschillende klimaten. Ook in gerechten geven ze een iets ander resultaat; niet alleen qua structuur maar ook qua smaak.

Cassave of Maniok

Cassavemeel en tapioca

Zowel tapiocazetmeel als cassavemeel zijn afkomstig van de cassave of maniok. Deze plant komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en is zeer goed bestand tegen droogte. Na de ontdekking van Amerika werd de plant ook in Afrika geïntroduceerd. Tegenwoordig wordt deze knol veelvuldig gegeten in Afrika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. De knol is erg rijk aan zetmeel maar bevat ook blauwzuur; een voor de mens giftige stof. Daarom moet de cassave langdurig worden gekookt voordat deze veilig eetbaar is voor de mens.

Wat is tapiocazetmeel?

Wanneer je het hebt over tapiocameel wordt eigenlijk tapiocazetmeel bedoeld. Het is het zetmeel van de cassavewortel (dus niet het meel van de gehele wortel). Het is een heel fijn poeder wat behoorlijk veel vocht op kan nemen. Bovendien geeft het een heerlijk luchtige structuur wanneer je het in bijvoorbeeld Paleo broodjes verwerkt. Tapioca is over het algemeen iets hartiger van smaak, het ruikt ook een beetje muf. Zelf gebruik ik het daarom het liefste in hartige gerechten.

Wat is cassavemeel?

Cassavemeel is het meel van gehele cassavewortel, dus niet alleen het zetmeel. Ikzelf ben hier echt fan van – het werkt perfect om mee te bakken, beter nog dan tapiocazetmeel. Je kunt er gemakkelijk mee werken, het droogt niet zo snel uit als baksels met tapiocazetmeel én je maakt er eenvoudig een lekker dik en kneedbaar deeg mee. De smaak en geur zijn minder muf dan bij tapioca het geval is, wel is het ook een fijn poeder.

Je kunt tapiocazetmeel en cassavemeel niet door elkaar vervangen in een recept! Tapiocazetmeel bindt veel sneller dan cassavemeel en zorgt dus voor een droger resultaat.

Verkrijgbaarheid

  • Tapiocazetmeel vind je voornamelijk bij de toko, het is heel makkelijk verkrijgbaar in Nederland.
  • Cassavemeel is online goed te koop, ik bestel het tegenwoordig via Amazon van het merk Tiana. Tip: bestel een aantal zakken tegelijk, dan kun je voorlopig vooruit. Het is verrassend betaalbaar.

Let op: bij de toko is ook Gari te koop, op de verpakking staat dat dit cassavemeel is. Deze kun je echter niet gebruiken in plaats van cassavemeel zoals hierboven genoemd. Gari zijn gerfermenteerde cassavekorrels; ze smaken dan ook een beetje zuur en zijn niet echt geschikt om in Paleo baksels te verwerken. (dat heb ik al geprobeerd, en was zeer zeker niet lekker..)

Cassaveplanten

Glutenallergie / Coeliakie

Voor degenen met een glutenallergie of coeliakie is cassave soms niet geschikt. Hoe dat precies zit, daar zijn de wetenschappers nog niet uit. Belangrijk is dus om naar je eigen lichaam te luisteren! Heb je het gevoel dat je darmen niet lekker reageren op cassave of tapioca? Dan kun je het beter vermijden. Ieder lichaam is tenslotte anders.

Tapioca

Wat is arrowroot?

Arrowroot wordt ook wel pijlwortel genoemd, het wordt met name gevonden in regenwouden (al schijn je het thuis ook goed te kunnen houden). Arrowroot wordt al ruim 11.000 jaar gecultiveerd te worden door de mens, met name in de inheemse stammen van de Cariben is het een zeer belangrijk onderdeel van het dieet. Ook de wortels van de arrowroot plant zijn zeer rijk aan zetmeel.

Arrowroot in de keuken

Arrowroot wordt vooral gebruikt als bindmiddel, in Nederland is het eigenlijk alleen in poedervorm verkrijgbaar. Arrowroot is juist geurloos, alleen als je het verhit gaat het wat ruiken. Arrowroot heeft zeer weinig invloed op de smaak van een gerecht, het is heel neutraal. Daarnaast geeft arrowroot een iets minder luchtig resultaat als tapiocameel (in bijvoorbeeld broodjes) maar de bindende eigenschappen zijn naar mijn ervaring juist iets sterker. Hierdoor vind ik arrowroot met name geschikt om in zoete gerechten te verwerken zoals een cake of taart, maar ook om een saus of vla te binden.

Arrowroot

Conclusie Cassave, Tapioca en Arrowroot

  • Cassavemeel is heel handig om mee te bakken voor een brood-achtig resultaat. Het is geschikt voor zowel zoete als hartige gerechten.
  • Tapioca is vooral geschikt in hartige gerechten en geeft een luchtige structuur aan baksels. Het heeft wel invloed op de smaak van een gerecht. Gebruik je iets teveel? Dan wordt het gerecht al snel droog van smaak.
  • Arrowroot is vooral geschikt om in zoete baksels te verwerken of om vloeistoffen te binden. Het heeft nagenoeg geen invloed op de smaak van een gerecht.

Comments 40

  1. heb je ook ervaring / mening over Kuzu (Kudzu)? Wordt vaak verward met arrowroot, maar schijnt toch iets anders te zijn….

    1. Post
      Author
  2. Hoi hoi,
    Mag ik vragen waar ik meer info kan vinden wat betreft Coeliakie en het beter niet eten van Tapioca? Ik kan er niets (wetenschappelijks) over vinden.

    1. Post
      Author
        1. Post
          Author

          Hi Paula! Bedankt voor het doorgeven van het artikel, heel interessant! Ikzelf vind wetenschap echter niet alles; ieder lichaam reageert anders. Daarom zet ik er liever een waarschuwing bij dat iets een kruisreactie kan veroorzaken, dan kan iedereen voor zijn eigen lichaam bepalen of dat wel of niet gebeurt.

    1. Post
      Author
  3. Hallo Marinka,
    Mag ik wat vragen over de hoeveelheid.
    Als er bijvoorbeeld 90 gram tapioca in een recept staat gebruik je dan evenveel arrowroot?
    Of gebruik je daar minder van?

    1. Post
      Author
  4. Ik heb een recept voor wraps/pannenkoeken van tapiocameel, kokosmeel, eieren en plantaardige melk. Echter ik denk dat ik last krijg van de tapiocameel (keelpijn). Kan ik het dan toch 1-op-1 vervangen met arrowroot? Of wordt het resultaat daardoor beinvloedt?

    1. Post
      Author
    2. beste Lineke, mag ik vragen wat de hoeveelheden zijn van uw wraps/pannekoek recept? (ik ben al een tijdje opzoek naar een dergelijk recept).
      mvg, Hendrik

    1. Post
      Author
  5. De cassavemeel, gari gebruik ik als soort van paneermeel in mijn gehaktballen. En binnenkort wil ik proberen om een paleo risolles te maken, met de tapioca pannekoek en de gari als paneermeel. 😀

    1. Post
      Author
  6. Hallo, ik heb een recept voor een paleobrood maar er staat dat ik 150 gr arrow root moet gebruiken. Is dat dan de poeder? En is dat dan niet vreselijk veel voor 1 brood?

    1. Post
      Author
  7. Ik heb laatst tapiocazetmeel gekocht. Is dat wat anders dan tapiocameel of 1 en hetzelfde? Ik wil het gebruiken voor het maken van hartige muffins.

    1. Post
      Author
  8. Ik gebruik al ca 30 jaar arrowroot ipv maizena ed. Het zijn altijd kleine potjes ca 200 gr. In het paleo brood heb je al 150 gr. nodig, kun jij mij vertellen waar er grootverpakkingen te koop zijn, want die zijn wellicht ook goedkopen. Alvast bedankt!

    1. Post
      Author
  9. Ik heb voor een (niet eetbaar) recept tapiocameel nodig, kunt u mij een goede vervanger geven. Heeft het bv dezelfde eigenschappen als aardappelzetmeel? Bvd Chantal.

    1. Post
      Author
  10. Heb arrowroot gekocht in potten van 600 gr bij Pit§Pit. Kan ik dit product ook gebruiken om bv een gewone saus te binden ? Gewoonlijk maak ik een roux van half om half boter en tarwebloem.
    Kan het ook gebruikt worden om brood te bakken en aan welke hoeveelheden kunnen hiervoor gebruikt worden ?
    Ik experimenteer graag en maak regelmatig taarten en gebakjes.
    Alvast bedankt Marinka !

  11. Dag Mariska,

    Je geeft aan dat cassave rauw giftige stoffen bevatten, blauw zuur. Om deze te verwijderen moet het lang gekookt worden. Is het cassavemeel gemaakt van rauwe cassave?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.