Paleo Pizza Niçoise

Paleo Pizza Niçoise

Paleo Pizza Niçoise

Dit vind ik een van de allerlekkerste recepten die ik tot nu toe heb gemaakt. Eerlijk waar.

Met het oppakken van het Paleo voedingspatroon (alweer 6 jaar geleden voor mij) begon ook mijn zoektocht naar dé Paleo Pizza. Want wat is dat lastig zeg. Een pizzabodem maken zonder granen, eentje waar ik géén buikpijn van krijg. Ik dacht eigenlijk dat het onmogelijk was.

Want hoewel de meeste Paleo pizzabodems erg lekker zijn, zijn ze qua smaak overheersend. Bij een pizza zit de smaak hem natuurlijk in de toppings dus daarom wilde ik een neutraal smakende bodem. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan! Natuurlijk heb je de meatza (erg smakelijk!) en de bakbanaanpizza, of talloze pogingen met amandelmeel, kokosmeel en tapiocameel. Maar de echte neutraal smakende pizza had ik nog niet gevonden.

Tot vandaag!

Ik besloot toch maar eens een pizzabodem met bloemkool te maken en was heel blij verrast. Qua structuur is de bodem best stevig en hij hapt lekker weg. Totaal niet taai en zeker niet klef. Met een ‘gewone’ pizza kun je het niet vergelijken, maar wat deze bodem vooral doet is het beste in de toppings naar boven halen. Yes! Daar was ik naar op zoek.

Paleo Pizza Niçoise

Eigenlijk wilde ik jullie uitgebreid op film laten zien hoe ik deze pizza maakte, maar helaas was er naast ons huis een flinke verbouwing aan de gang met bijbehorende geluiden. Je raadt het al: een filmpje opnemen met goed geluid was onmogelijk. Kan gebeuren natuurlijk, dus heb ik er iets anders op bedacht.

In onderstaand filmpje laat ik je daarom zien hoe je zelf je eigen bloemkool pizzabodem kunt maken. Je zult zien dat het ontzettend makkelijk is!

Heb je mijn stoere bacon spatel trouwens gezien? In het filmpje gebruik ik ‘m. Helemaal Paleo natuurlijk 😉 In de EetPaleo Winkel kun je deze mooie spatel bestellen, maar hij is er ook in andere kleurtjes. Deze spatels zijn onverwoestbaar (je krijgt er zelfs levenslange garantie op), veilig voor je gezondheid en heel erg fijn in gebruik.

Paleo Pizza Niçoise
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat eieren.
Auteur:
Personen: 2-3
Ingrediënten
Pizzabodem
  • 600g bloemkool, in roosjes
  • 2 eieren, groot
  • 1 tl gedroogde oregano
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl zout
  • 2 el kokosmeel
Toppings
  • 250g sardines in olijfolie
  • 100g broccolini
  • 10 ansjovisfilets
  • 100g zwarte olijven, gehalveerd
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 el kappertjes
  • Sap van 1 citroen
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Rasp de bloemkoolroosjes met behulp van een foodprocessor tot korrels ter grootte van rijst.
  3. Roer eieren, oregano, knoflook en zout door het bloemkoolrasp en meng daarna het kokosmeel er doorheen.
  4. Schep het mengsel op de bakplaat, spreid het uit en druk het geheel stevig aan om de pizzabodem te vormen. De dikte mag zo'n 0,5 - 1 cm zijn.
  5. Bak de bodem 25 minuten in de oven en verdeel daarna de toppings erover.
  6. Begin met de sardines, daarna de broccoli, ansjovis, olijven en rode ui. Verdeel de kappertjes als laatste over de pizza.
  7. Bak de pizza nog 15 minuten in het midden van de oven. Besprenkel vlak voor het serveren met citroensap.
 

Comments 18

  1. goede middag,
    Mijn man is. Diabeet heeft de laatste tijd erg veel kramp in zijn benen, via Google kwam ik op uw methode van de oermens. We gaan het een tijdje proberen of de voeding hier een rol in speelt ik zal het laten weten
    Groetjes Elly-Toon

  2. Zou het een idee zijn om edelgistvlokken te verwerken in het recept om een beetje kaassmaak
    te krijgen?

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  3. hoi Marinka, ik heb zo’n pizzabodem van bloemkool al heel vaal gemaakt en het heerlijke is dat je je eigen smaak kan doen. Vis of groenten. Het blijft voor mij een topper.
    Leuk om het ook bij jou te lezen!
    Ik ben een trouw volgster, maar niet zo’n mailster.
    Groetjes.

  4. Ik heb ook al vaak een bodem van bloemkool gemaakt maar bij mij wordt hij echt niet knapperig. Ook niet als ik al het vocht uit de bloemkoolrasp wring ( wat ik mis in jou verhaal, niet nodig dan?). Mijn favoriete bodem is die met haver, niet paleo, maar wel een stuk gezonder en lekkerder dan de gewone bodems!

    1. Post
      Author

      Ik kook de bloemkool bewust niet voor, ik vind het zonde om deze eerst dood te koken, dan al het vocht (incl vitaminen en mineralen) eruit te wringen en het dan nog 2x te bakken in de oven. Dan blijft er niet veel goed van de bloemkool over.. Deze pizzabodem wordt dan ook niet knapperig. Met tapiocameel gaat dat bijvoorbeeld wel! Bekijk anders het recept voor tapioca pitabroodjes op mijn site, daar kun je ook een pizzabodem van maken. Die wordt heerlijk knapperig!

  5. Hey
    Dank je voor dit recept!
    Ik eet niet helemaal paleo,
    Ontbijt niet is nog lastig en tussendoor ook wel eens wat anders van boekweit of enkel keertje gierst of rijstwafels maar diner en lunch 9 van de 10 x wel.

    Nu zag ik dit en ik had een zakje hazelnootmeel staan (gingen uit het assortiment) dus aangepaste versie omdat ik alleen ben de helft genomen maar wel meer meel, omdat kokosmeel anders werkt.
    Verder een lepeltje kokosolie toegevoegd.

    Belegd met o.a. worteltjes en ui en courgette (eerst gebakken) en zalm….nou..smullen zeg!

    Heerlijk!!

  6. Heerlijke bloemkoolpizza. Het was vechten om een stukje, ook de kinderen vonden het erg lekker. Gaan we zeker maken.
    Bedankt voor het recept! Groetjes Eva

    1. Hallo…. Heb lekker gegeten met de pizzabodem van bloemkool… Bodem was wel wat ‘los’ doe ik er te weinig kokosbloem in dan?

      1. Post
        Author
  7. Ik heb al meerdere keren een bloemkoolpizza gemaakt maar de bodem wordt bij mij echt niet knapperig, sterker nog, ik kan niet echt van een bodem spreken, het valt bij mij helemaal uit elkaar, wat doe ik dan verkeerd?

  8. Wat een heerlijk recept!
    Gister de bloemkool-pizzabodem gemaakt, ingesmeerd met gepureerd tomaatje en kruiden en daarna met lekkere groentes en zalm belegd. Echt smullen, en vanmiddag de rest als lunch gegeten…
    De bodem bleef bij mij mooi aan elkaar zitten, had de oven wel wat hoger gezet.

  9. Bedankt voor dit recept 🙂 Ik heb hem gisteren gemaakt en hij rook echt naar pizza toen hij uit de oven kwam! Qua smaak en structuur idd niet te vergelijken met een echte pizza, maar ach ik was toch al nooit een pizzafan en als je dingen probeert te vermijden voor je gezondheid dan biedt dit een geweldige uitkomst! Als ik nou nog een pizzabodem kon maken (zetmeelvrij) zonder ei, dan was ik helemaal blij 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.