Ondanks dat er nog wel heel wat ‘zoete’ baksels op mijn website staan post ik bijna geen nieuwe zoetigheid meer. Wanneer je namelijk dag in dag uit geconfronteerd wordt met al die zoetigheid is het knap lastig om af te kicken van je suikerverslaving!
Maar met de feestdagen om de hoek wil ik jullie toch dit recept voor pepernoten niet onthouden. Ze zijn namelijk echt heerlijk!! Net zo knapperig en smaakvol als echte pepernoten zonder droog te zijn. Ik heb lang gesleuteld aan een goed recept en nu ze eindelijk perfect zijn moet ik deze toch echt even met jullie delen. Dus…. Ben je nog aan het worstelen om van je suikerverslaving af te komen raad ik je aan om nu niet verder te lezen!
Deze pepernoten zijn eigenlijk altijd succes gegarandeerd. Lekker voor bij de thee, of bij een warme chocolademelk, of.. Noem maar op! Iedereen waar ik deze pepernoten aan heb laten proeven vond ze superlekker, Paleo of niet.
Dus ik zou zeggen: Duik de keuken in, en probeer ze eens (ook leuk om samen met kinderen te maken trouwens, of gewoon voor jezelf 😉 )!
- 100 gram kastanjemeel
- 75 gram amandelmeel
- 75 gram arrowroot
- 85 g ghee of roomboter
- 125 g palmsuiker
- 2 el kokosmelk
- 15 g speculaaskruiden
- Snuf zout
- Verwarm de oven voor op 160 °C.
- Kneed alle ingrediënten goed door elkaar tot een mooi egaal en samenhangend deeg. Wanneer het deeg te droog blijft kun je er iets extra kokosmelk aan toevoegen.
- Zet het deeg minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Maak van het deeg kleine balletjes, leg ze op de bakplaat en druk ze iets plat.
- Bak ze 15-20 min. in de oven totdat de randje beginnen te verkeuren.

Comments 39
Hoi Marinka
Ik heb dit recept vorig jaar al gevonden en uitgeprobeerd… Heerlijk!
Maar het blijkt vooral ook een geweldig basisrecept voor allerlei koekjes te zijn: ik heb inderdaad ook speculaasjes gemaakt, maar ook gemberkoekjes, citroenkoekjes, kardamom-karweikoekjes. Allemaal hartstikke goed gelukt!
Ik doe dan wel ietsje bakpoeder (1/2 theelepel) bij het deeg, en ik maak de bolletjes natuurlijk wat groter, ongeeevr zo groot een kleine walnoot, en wel effe platdrukken. Ik bak ze dan zo’n 22 minuten.
Dank dus voor dit perfecte, makkelijke en veelzijdige recept!
(Ik ervaar trouwens wel een verschilletje tussen koekjes met tapioca of arrowroot, en vind arrowroot net iets lekkerder koekjes opleveren)
Wat een goed idee! Ik ga zelf ook eens proberen om er nog andere koekjes mee te maken.
Ben benieuwd naar je Citroen koekjes recept ?
officieel zij dit natuurlijk kruidnoten ?. Pepernoten zijn die taaitaaiachtige brokken. Maar ze zien er erg lekker uit!!
Lekker!!!
Zou je de palmsuiker kunnen vervangen voor stevia?
Nee, dat zou ik niet doen. Dan verandert de structuur teveel.
Dankjewel voor je snelle antwoord.
Wat een overheerlijke pepernoten! Door het hele gezin goedgekeurd.
Wat is een goede vervanger voor de kastanjemeel?
Kastanjemeel kun je in dit recept niet vervangen helaas..
Kun je de amandelmeel wel vervangen.. ik mag geen amandelen. Allergie..
Ja hoor, dat kan. Zie ook deze pagina: https://www.eetpaleo.nl/ingredienten-vervangen/
Pingback: De lekkerste Paleo Sinterklaas recepten! | Paleo Familie
Wat een heerlijke kruidnootjes. Mijn dochter wilde graag kruidnootjes maken. En omdat we niet de ingredienten voor de traditionele kruidnoten in huis hadden en wel voor deze, was de keuze snel gemaakt. Ze zijn een beetje groot uitgevallen, maar dat is niet erg, want ze smaken heerlijk!
Mmm, ik heb ze vandaag gemaakt en wat zijn ze lekker!
Ze staan net in de oven. Heb de palmsuiker vervangen door kokos bloesem suiker. Ik had niets anders in huis, hoop dat dit goed gaat.
En ging dat goed?
Ben ik ook benieuwd naar ?
Gisteren gemaakt. Erg lekker. Heb ook kokosbloesemsuiker gebruikt. Ging prima.
Topnootjes! Ik had ook alleen kokosbloesemsuiker en daarmee zijn ze prima gelukt! Perfect knapperig, heerlijk warme smaak. De suiker helpt ook bij de structuur zeker hè. Ik zou best minder willen gebruiken een volgende keer, want zoet!
Ik kon helemaal geen maat houden.
Het is nu januari en nog steeds krijg ik wekelijks het verzoek om dit recept te maken. Ik maak het deeg en zoonlief van 4 maakt er pepernoten van! Heel fijn (lees: heb ik eindelijk rust) om een kleuter zo een uur bezig te zien!
Hartelijk dank voor het recept!
Bleeeeeh de kastanjemeel net opgemaakt aan koekjes, maar ik moest wat maken voor mijn 20 maander om te knabbelen tijdens haar eerste keer mee sint maarten (kijken) met de groep kids in dorp.
Als noodsprong ipv 100gr kastanjemeel; 25rijstmeel 25boekweitmeel 25Roggemeel 25havermeel (boekweit of rijst alleen valt uit elkaar en rogge alleen te vezelig en havermout alleen te kruim, dan maar een mix)
ZE ZIJN GELUKT! Knapperig en wel, maar wel gauw weer kastanjemeel besteld. Nu online in de aanbieding 50% trouwens!
Bleeeeeh de kastanjemeel net opgemaakt aan koekjes, maar ik moest wat maken voor mijn 20 maander om te knabbelen tijdens haar eerste keer mee sint maarten (kijken) met de groep kids in dorp.
Als noodsprong ipv 100gr kastanjemeel; 25rijstmeel 25boekweitmeel 25Roggemeel 25havermeel (boekweit of rijst alleen valt uit elkaar en rogge alleen te vezelig en havermout alleen te kruim, dan maar een mix)
ZE ZIJN GELUKT! Knapperig en wel, maar wel gauw weer kastanjemeel besteld. Nu online in de aanbieding 50% trouwens!
Of en bij gebrek aan anders 100 gr honing en 1 eetl kokosmelk, anders bang voor te nat vanwege honing.
Hallo, dit recept wil ik wel eens proberen, maar waar kun je kastanjemeel kopen?
In ieder geval bij de EkoPlaza, maar ook bij andere natuurvoedingswinkels en online via o.a. paleo-store.nl
Ze zijn zalig gelukt!!! Gingen veel te snel op, haha.
Kan ik ipv ghee of roomboter ook Cocosboter/olie gebruiken?
Haha, ja ze zijn ook echt heel lekker 😉 Hier vind je alle informatie over ingrediënten vervangen: http://www.eetpaleo.nl/ingredienten-vervangen
Oh wat fijn! Bedankt voor je snelke reactie! Ik ga dan nu aan de slag met mn kleine in de keuken
Kun je de suiker weglaten in dit recept of iets van honing toevoegen?
Hier lees je alles over het vervangen van ingrediënten: https://www.eetpaleo.nl/ingredienten-vervangen We raden je niet aan om alle suiker weg te laten in dit recept.
Ik heb geen kastanjemeel kan het ook met tijgernotenmeel??
Hier lees je hoe je ingrediënten in recepten kunt vervangen: https://www.eetpaleo.nl/ingredienten-vervangen
Als ik het kastanjemeel zou willen vervangen door kokosmeel, hoeveel zou ik dan moeten pakken?
Er staan namelijk op de vervangpagina geen hoeveelheden zover ik heb kunnen zien
Dat is een kwestie van proberen 🙂 Je hebt altijd minder kokosmeel nodig dan kastanjemeel, omdat kokosmeel een stuk meer vocht opneemt. We raden je aan om te beginnen met de helft.
Kan ik ook volledig amandelmeel gebruiken en dus kastanjemeel weglaten?
Hier lees je hoe je ingrediënten, zoals kastanjemeel, kunt vervangen: https://www.eetpaleo.nl/ingredienten-vervangen
Zo heerlijk! Afgelopen weekend heeft de hele familie ervan gesmuld. En dadelijk gaat er weer een nieuwe lading in de oven.
Dank je wel voor dit zalige recept!