Happy New Year!
Zeg eens eerlijk, hoe vaak heb jij goede voornemens opgeschreven en heb je ze na 2 maanden allemaal weer door de wc gespoeld?
Gelukkig ben je niet de enige hoor, ik kan je vertellen er zijn maar heel weinig mensen die in het nieuwe jaar hun goede voornemens volhouden.
En dat is ook eigenlijk helemaal niet gek. Want het blijkt dat maar 20-30% van de mensheid in één keer zijn goede voornemens kan volhouden.
Dit geldt overigens niet alleen voor goede voornemens maar ook voor het aanleren van nieuwe gewoontes of het naleven van doelen.
Er bestaan 2 soorten mensen. De 1e soort valt onder de 20-30% die radicaal zijn leven kan veranderen en nooit meer omkijkt naar het oude gedrag wat niet meer gewenst is.
Meestal zijn dit mensen die zo’n noodzaak zien in veranderen dat ze het daardoor wel volhouden.
“Ik heb diezelfde dag mijn sigaretten weggegooid en nooit meer een sigaret opgestoken!”
Een voorbeeld:
Denk aan iemand die heel zijn leven gerookt heeft. Hij heeft al meerdere keren een poging gedaan om te stoppen maar dit nog nooit gelukt.
Totdat hij bij de dokter te horen krijgt dat hij ernstig ziek is en de enige manier om in leven te blijven is door te stoppen met roken. In deze gevallen kan de drang om te veranderen zo groot zijn dat het dan wel in één keer lukt.
Het hoeft overigens niet eens zo heftig te zijn als een ernstige ziekte om te veranderen.
Ik ken een meisje die jarenlang gerookt had en waarbij een date een keer tegen haar zei: “O bah, rook jij? Ik vind mensen die roken altijd zo stinken!”
Dit was voor haar voldoende om ermee te stoppen. Ze had namelijk nog nooit stilgestaan dat roken inderdaad heel vies kan ruiken (en proeven in het geval van een date) voor anderen.
En ze was juist altijd bezig met netjes voor de dag komen met mooie haren, nagels en kleding.
Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat het niet altijd heel heftig hoeft te zijn om die klik te maken waardoor je radicaal kan stoppen, het moet alleen iets zijn waardoor jij je gedrag op een andere manier gaat bekijken en jezelf nooit meer kan zien zoals hoe je was.
Je verandert hierdoor je hele identiteit.
Net als dat meisje wat zich niet meer voor kon stellen dat ze rokend door het leven zou gaan omdat ze anders stonk. Dat paste niet bij haar.
Mocht jij nog niet zover zijn en probeer je al langere tijd je gedrag te veranderen door doelen neer te zetten, of zoals je heel vaak ziet in het nieuwe jaar, de nieuwe voornemens, maar mocht dit nog geen baat hebben gehad dan val je waarschijnlijk onder de 2e soort mens.
Namelijk 70% van de bevolking kan niet in één keer zichzelf radicaal veranderen en heeft een langere adem nodig om zichzelf nieuwe patronen en gewoontes aan te leren.
Ook jij kan veranderen!
Ik was zo’n persoon die elk jaar de grootste voornemens bedacht en elk jaar opnieuw zei “Nu gaat het me écht lukken! Wacht maar af.” Ik moet eerlijk toegeven dat het heel lang heeft geduurd voordat ik echt zover was om het vol te houden.
Met vallen en opstaan heb ik op de harde manier moeten leren hoe je dat het beste kan doen. Nu, als ik iets voorneem dan kan ik me eraan houden.
En aangezien ik jou graag zie slagen zal ik je 5 tips meegeven die je kan toepassen zodat je je goede voornemens dit jaar zal gaan nailen (zoals Timor van Dance Dance Dance dat zo mooi zegt)!
Ik weet zeker dat als je deze tips toepast dat jij net als ik die nieuwe gewoontes kan creëren. Het mooie is dat je deze tips kan doorvoeren in heel je leven.
Of het nu gaat om nieuwe doelen zetten, goede voornemens of het doorbreken van patronen. So here we go!
Ik bespreek mijn tips met je in onderstaande video:
1. Bekijk eerst onder welke categorie je valt. Ben jij een persoon die makkelijk nieuwe gewoontes aanleert of juist niet?
Kennis is macht.
Zoals ik hierboven heb aangegeven heb je 2 soorten mensen. Mensen die in één keer radicaal hun leven omgooien en nooit meer achteromkijken, of (waar de meerderheid van is) mensen die goede voornemens zetten maar gaandeweg langzaam weer terugvallen in hun oude patronen.
Hoe eerlijker je deze vraag beantwoord hoe beter je je doelen kan zetten voor het nieuwe jaar.
Val jij in de 1e groep dan zou ik zeggen, ga los met je doelen en zet hem op!
Val jij (net als ik) in de 2e groep dan zijn onderstaande tips cruciaal voor het behalen van je doelen.
2. Verdeel je grote doel in kleinere doelen.
Wat ik vaak zie is dat mensen heel groots durven dromen en hierdoor hele grote doelen opschrijven.
Dit is natuurlijk hartstikke goed, want als je het voor je kan zien dan kan je het ook behalen. Maar er zit natuurlijk wel een bepaalde tactiek aan vast.
Als jij namelijk een te groot doel opschrijft en je hakt deze niet in kleinere doelen, dan is er een hele grote kans dat je overschaduwd wordt door de grote.
Hierdoor kan je sneller denken ‘dat lukt me toch niet’ waardoor je sneller kan afhaken. We willen natuurlijk ervoor zorgen dat jij zoveel mogelijk gemotiveerd wordt om stappen te zetten.
Stel je voor dat dit jaar jouw goede voornemens zijn afvallen. Dan weten we allemaal wel dat het goed is om wat vaker te gaan bewegen en op je voeding te letten. Het is altijd fijn om een doel meetbaar op te schrijven.
Ik zou persoonlijk niet zo snel kiezen om een afval doel met kilo’s te omschrijven, maar eerder in prestaties. Dit doe ik omdat het heel lastig is om in kilo’s te werken tijdens het afvallen.
Val je namelijk af en krijg je meer spiermassa omdat je sport, dan kan het zijn dat je juist weer aankomt. Ik schrijf hieronder een voorbeeld doel op.
Doel: Op 1 april sport ik 3x in de week, eet ik gezond en heb ik 2 cheatmomentjes waarin ik wat lekkers eet.
Nou kan je direct vanaf 1 januari 3x naar de sportschool gaan, maar als je in het verleden dat geprobeerd hebt en het is niet gelukt, zou ik het kleiner maken. Het mooie aan een doel is dat je langzaam ernaar toe kan werken.
Je hebt genoeg tijd en het hoeft niet per se direct behaald te worden. Dus start eens met 1x in de week naar de sportschool voor de komende maand. Vervolgens naar 2x in de week voor die maand erop en daarna naar 3x in de week. Zo blijft het behapbaar.
Zo ook met voeding. Vervang je ontbijt door een gezonde smoothie of juice en pak als tussendoortje fruit. Je kan vervolgens langzaam uitbouwen totdat je 3 maaltijden per dag vervangen hebt naar iets gezonds.
Als dit alsnog te moeilijk is voor je kan je het nog kleiner maken. Denk aan ik pak 1x in de week mijn sporttas in. Ik fiets 1x per week naar de sportschool etc.
3. Ritme & Regelmaat
Dit is iets wat ik niet vaak genoeg kan benadrukken. Rust en regelmaat zorgt ervoor dat je hersenen in de automatische piloot gaan staan.
Kies voor je doel zover het kan een vaste dag en vast tijdstip waarin je ermee aan de slag gaat. Hoe vaker je dit oefent hoe makkelijker het wordt.
Het leren van nieuw gedrag is simpelweg jezelf opnieuw programmeren. Je hebt een oud programma in je hoofd zitten dat zich afspeelt waardoor je niet naar die sportschool gaat, want je bent gewend om op de bank te ploffen.
Als je elke keer op hetzelfde tijdstip naar de sportschool gaat dan herschrijf je je programma. Ook al is het maar 1x in de week in het begin.
Als dat erin zit kan je door naar 2x in de week. Want die ene keer gaat dan vanzelf. En als je het de eerste keer hebt gedaan gaat het een 2e keer ook lukken 😉
4. Beloon jezelf
Nog een hele belangrijke!
Het moment dat je een doel opschrijft kan je sneller dat doel behalen door er een beloning aan vast te hangen. Zorg wel dat je een beloning opschrijft die jij echt heel graag wilt anders helpt het niet.
Ik hou van reizen dus meestal hang ik er een reis aan vast als het een groot doel is. Voor de kleinere doelen trakteer ik mezelf eens op een massage, of die net te dure schoenen die ik normaal niet zou kopen.
Vergeet ook niet om je beloning ook echt te vieren. Deel je successen en misschien kan je wel iemand vinden die ook aan de slag gaat met een doel.
Met zijn tweeën sta je altijd sterker dan alleen!
5. Evalueer jezelf
Dit is denk ik 1 van de belangrijkste stappen in het proces. Een doel behalen gaat nooit in een rechte lijn omhoog. Was het maar zo’n feest haha.
Nee een doel behalen gaat met vallen en opstaan. Weet dat het geen sprint is maar een marathon. Als je een keertje van de wagen valt, pak jezelf op en ga weer verder.
Elke seconde van de dag kan je opnieuw starten met je doel. Blijf dit ook vooral doen. Zolang jij door blijft gaan dan stopt je doel niet.
Evalueren is een hele goede tool hierbij. Probeer elke week even een momentje te pakken waarin je bekijkt hoe het die week is gegaan.
Waarom is het minder goed gegaan deze week? Of waarom is het juist goed gegaan deze week? Wat heb je nodig om volgende week een goede week te hebben?
Focus op de positieve dingen en wees dankbaar voor de dingen die je behaald hebt. We zijn vaak geneigd om alleen het negatieve te zien waardoor we sneller opgeven.
Herhaal hardop voor jezelf wat er goed ging en sluit de evaluatie ook altijd positief af.
You’ve got this!!
Ik ben heel benieuwd naar jouw goede voornemens dit jaar. Deel je ze met me via een bericht?
Comments 2
Ik wil ook graag rond de 3 kilo afvallen. Heeft iemand ervaring heeft met dit product https://www.flinndal.nl/afslanken/slank-en-fit of heeft dit niet geen zin?
Hi Eva, wat ons betreft is de belangrijkste factor voor afvallen je voedingspatroon. Ja, suppletie kan het ondersteunen maar als je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt dan zal je niet afvallen. Dus ik zou zeggen, kijk eerst eens naar je voeding.