Glutenvrij Brood

Misschien ben je net gestart met het Paleo dieet, of doe je het al een tijdje. Je weet dan dat als je Paleo eet, je geen gebruik meer maakt van granen. En ondanks er ontzettend veel lekkere recepten zijn die glutenvrij zijn, blijven we stiekem toch nog af en toe onze boterham missen. Wat zeg nou zelf, niks is makkelijker dan in de ochtend snel je boterham te beleggen en te genieten van een heerlijk versgebakken brood.

Gelukkig heb ik dit super simpele recept voor je gemaakt. Zonder ei, gluten en lactose. En nog lekker zacht ook!

Want dat is vaak het lastige aan broodvervangers die je in de winkel kan kopen. Broodvervangers bevatten toch nog vaak veel toegevoegde ingrediënten die (laten we eerlijk zijn) niet al te gezond zijn voor je. Meestal vervangen ze gluten door mais producten wat ook niet Paleo-proof is.

Maar om nou echt een lekker brood te maken blijft toch vaak een uitdaging. Gelukkig hoef je niet verder te zoeken 😉

Het recept wat ik deel bestaat maar uit 7 ingrediënten en is supermakkelijk om te maken. Het enige wat je nodig hebt om dit brood te maken is een oven, een grote en een kleine kom en een cakevorm. Superleuk ook om met de kinderen te maken!

De ingrediënten:

Zoals ik aangaf bestaat dit recept uit maar 7 ingrediënten. Chiazaadjes, zout, glutenvrij meel zoals boekweit of zoals ik heb gebruikt amandelmeel, olijfolie, baking soda, zonnebloempitten of pompoenpitten en water.

Chiazaadjes:

Deze superfoods bevatten veel eiwitten zodat je lang gevuld blijft. Daarnaast bevatten ze hele gezonde vetten, zitten ze boordevol ijzer maar ook de belangrijke stoffen zink, die je weerstand ondersteunen. Daarnaast bevatten ze veel calcium en magnesium wat goed is voor de gezondheid van de botten en het herstel van de spieren. Er zit wel een kanttekening aan deze zaadjes. Mocht je last hebben van je darmen dan kunnen de grote hoeveelheid aan vezels je darmen wat irriteren. Wees dus matig met eten als je snel ontstoken darmen hebt.

Glutenvrij meel:

Ik heb in dit recept amandelmeel gebruikt, maar je kan ook boekweitmeel of een ander glutenvrij meel gebruiken. Let er wel op dat sommige meelsoorten (denk bijv aan kokosmeel) meer vocht nodig hebben in het recept. Om precies de maten te weten kan je via deze link het uitrekenen https://www.eetpaleo.nl/ingredienten-vervangen/

Baking Soda:

Dit is een rijsmiddel die je kan gebruiken om je baksel te (je raadt het al) laten rijzen. Zonder een rijsmiddel zal je brood hard en klein blijven. Baking Soda kan je bijna overal kopen. Kijk wel even naar de aluminium-vrije variant. Je wilt natuurlijk niet onnodig zware metalen in je lichaam stoppen 😉

Zout:

Als je gaat bakken is het belangrijk dat je zout gebruikt dat geen grote korrel bevat. Vooral de gewone zout is hier geschikt voor. Je kan eventueel ook een zout aanschaffen met toegevoegde jodium erin. Jodium is een belangrijk mineraal wat veel in brood te vinden is. Het moment dat je geen brood eet kan het in sommige gevallen voorkomen dat je een tekort ontwikkeld. In dit soort gevallen is het fijn om jodiumzout te gebruiken. Gelukkig zijn er nog genoeg andere manieren om aan je jodium te komen. Denk aan zeewier, vis, olijfolie, avocado, spinazie, asperges en eieren.

Zonnebloempitten:

Deze pitten zitten boordevol gezonde stoffen zoals vitamine E maar ook selenium. Dit is een nutriënt waar snel tekorten van oplopen. Selenium is een goede binder die ervoor zorgt dat zware metalen in het lichaam gebonden worden waardoor het uit je lichaam gehaald kan worden. Daarom is dit een hele belangrijke stof om gezond te blijven. We staan dagelijks oog in oog met zware metalen die we inademen via de uitlaatgassen, het parfum wat we gebruiken en de chemische reinigers die we gebruiken om ons huis schoon te houden.

Maar ook wordt het opgenomen door de huid via verzorgingsproducten als shampoos, gezicht crèmes en douchegel. Vaak bevatten deze hoge dosissen van gifstoffen die uiteindelijk uit het lichaam verwijdert moeten worden. Daarom zijn zonnebloempitten een goede toevoeging op het voedingspatroon. Ze helpen je een handje met het schoonmaken van je lichaam en zijn ook nog eens goed voor je hart. Een win-win dus!

Zoals je ziet is dit een fantastisch brood als je bezig bent met je gezondheid, maar ook als je wilt afvallen. Dus ik zou zeggen, duik erin en maak het recept. Ik ben benieuwd wat voor een topping jij erop doet  🙂

Glutenvrij Brood
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 12
Ingrediënten
  • 40g chiazaad
  • 240ml water voor de chiazaadjes
  • 300g amandelmeel
  • 1 tl zout
  • 12g baking soda
  • 160ml water voor het deeg
  • 60ml olijfolie
  • 35g zonnebloempitten
Bereiding
  1. Meng de chiazaadjes met 240 ml water en roer door elkaar. Zet apart en laat 20 minuten intrekken totdat er een geleiachtige substantie ontstaat
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
  3. Vet een cakevorm of bekleed met bakpapier
  4. Als de chiazaadjes 20 minuten hebben getrokken roer je alle ingrediënten behalve de zonnebloempitjes door elkaar in een kom tot een plakkerig deeg.
  5. Doe het deeg in de cakevorm en strooi de zonnebloempitjes over het brood.
  6. Bak voor ongeveer 60 tot 70 minuten in de oven. Prik met een sateprikker om te kijken of het brood gaar is. Komt de sateprikker er droog uit dan is je brood klaar.
  7. Haal het brood uit de vorm en laat 10 minuten afkoelen voordat je het in stukken snijdt.
  8. Beleg met je favoriete beleg en eet smakelijk!
 

Comments 19

  1. Er staat 2x 300 gram amandelmeel het moet zeker 1x 300 gram amandelmeel zijn toch ?

    1. Hee Ramona, haha dat is idd een foutje! Heb het aangepast 🙂

  2. Waarom 2x 300 gram amandelmeel of is dit een foutje?

    1. Hee Ingrid, haha dat is idd een foutje! Heb het aangepast 🙂

  3. Hallo Danielle,

    Vraagje. Er staat 2 x 300 gram amandelmeel in het recept.
    Klopt dit? Of is het een typefout?
    600 gram bij elkaar lijkt me nl. nogal veel?
    Alvast bedankt.

    Hartelijke groet,
    Marion

    1. Idd…….dat zag ik ook! Zou het ook graag even willen weten of het een foutje is!
      Groetjes Anita

      1. Hee Anita, haha dat is idd een foutje! Heb het aangepast 🙂

    2. Hee Marion, haha dat is idd een foutje! Heb het aangepast 🙂

      1. Dank voor de reactie…..
        Nu staat er een foto van ijsjes bij t recept. 😉 ….?
        Lijkt me ook lekker.

        Groet,
        Marion

  4. Beste Marinka,

    Er staat 2 maal 300 gram amandelmeel, ik neem aan dat dit een vergissing is ?

    Ik ga het graag uitproberen !

    Hartelijke groet,

    Lilian Houtenbos

    1. Hee Lilian, haha dat is idd een foutje! Heb het aangepast 🙂

  5. Precies, ik twijfel ook door de enorme hoeveelheid meel.

    Vriendelijke groet,
    Rina

    1. Hee Rina, haha dat is idd een foutje! Heb het aangepast 🙂

  6. Ik had eigenlijk de zelfde vraag als Marion… 2x 300gr amandelmeel ?
    Ik wil je antwoord toch even afwachten voordat ik dit brood ga maken
    Groetjes

    1. Hee Jolanda, haha dat is idd een foutje! Heb het aangepast 🙂

  7. Het meel lijkt mij ook teveel inderdaad. Ik vroeg mij af of het in de broodbakmachine kan?

    1. Hee Yvon, haha dat is idd een foutje! Heb het aangepast 🙂

  8. Ik heb het gemaakt, de buitenkant is lekker bros maar de binnenkant is nog plakkerig. Ik heb 70 min gebakken hoort dit zo?
    Wat kan ik anders doen zodat het beter wordt?

  9. Ik heb het brood met boekweitmeel gemaakt omdat ik geen amandelmeel mag hebben. Het brood is alleen amper 3 cm hoog, de uiteinden zijn hard en er zit weinig tot geen smaak aan, klopt dit met glutenvrij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.