Probiotica en prebiotica darmflora

Wat is het verschil tussen probiotica en prebiotica?

Probiotica en prebiotica, twee woorden met slechts één letter verschil. Is dat niet gewoon hetzelfde? Nou, nee. Je hebt ze echter wel allebei nodig voor een gezonde darmflora en dus een goed werkend immuunsysteem en soepele stoelgang. Hoe dat precies zit ga ik je uitleggen!

In de darmen bevinden zich, zoals je ongetwijfeld weet, een heleboel verschillende bacteriën. Maar liefst 700-1000 soorten. Je krijgt deze bacteriën bij de geboorte mee van je moeder en daarmee heb je veel meer DNA afkomstig van bacteriën in je lichaam dan je eigen DNA! Bizar, wanneer je er zo over nadenkt. Het spreekt dus voor zich dat deze bacteriën veel invloed hebben op ons lichaam.

Ze spelen niet alleen een grote rol in de darmen en het immuunsysteem, maar ook je huid heeft zijn eigen flora, in je mond bevinden zich bacteriën (die onder andere helpen bij een frisse adem en schone tanden) en zo op nog veel meer plekken in en op het lichaam. De basis bevindt zich echter in de darmen en de flora op andere plaatsen wordt hier rechtstreeks door beïnvloed. Bij het herstellen van de flora op de juiste plaatsen begin je dus eigenlijk altijd in de darm zelf.

Wat is probiotica?

Wanneer we het hebben over probiotica dan hebben we het eigenlijk over een supplement of product wat gezonde darmbacteriën bevat, en wat dus bijdraagt aan je darmflora. Pro staat voor bevorderend en biotisch betekent ‘uit levende organismen bestaand’. Probiotica bevat dus levende bacteriën die bijdragen aan de flora die je in je darmen vindt.

Van nature konden deze bacteriën volop worden gevonden in voeding, maar vandaag de dag is dat niet meer het geval. Groenten en fruit zijn bijvoorbeeld altijd heel erg goed gewassen en vaak behandeld met bestrijdingsmiddelen waardoor ze ook geen kans krijgen op de planten. Gefermenteerde groenten eten we ook niet zo vaak en wanneer we ze al eten zijn deze meestal gepasteuriseerd. Dat laatste houdt in dat dit product eerst is gefermenteerd onder invloed van bacteriën, en vervolgens is verhit om deze bacteriën dood te maken zodat het product (nog) langer houdbaar is. Jammer, want die dode bacteriën dragen dus niet bij aan je darmflora.

Om die reden voegt van die verse zuurkool uit het vat ook niet veel toe wanneer je het gaat koken. Dit kun je dus beter in kleine hoeveelheden koud eten, dan krijg je wél probiotica binnen. Net als uit rauwe kombucha bijvoorbeeld, ook heel lekker!

Probiotica als supplement

De makkelijkste manier om probiotica binnen te krijgen, welke bestaat uit genoeg bacteriestammen om daadwerkelijk verschil te maken, is door het nemen van een supplement. Er zijn daarin natuurlijk veel verschillende soorten dus het kan lastig zijn om er eentje uit te zoeken die bij jou past.

Enkele tips:

  • Ga voor kwaliteit. Ja dat kost wat meer, maar een supplement gebruiken wat simpelweg niet werkt is weggegooid geld.
  • Laat je adviseren door een (orthomoleculair) therapeut, al hebben verschillende therapeuten wel weer hun eigen favoriete merk.
  • Kies een probioticum wat OF gefermenteerd is OF bestaat uit soil based organismen, die laatste krijgen we via voeding namelijk echt niet meer binnen en daar hebben we vaak een tekort aan.
  • Wissel af tussen verschillende soorten probiotica.

Mijn eigen voorkeur gaat uit naar:

  • Foodie Ultimate Probiotica: Dit is een probiotica met een breed spectrum aan probiotica,  bestaande uit 10 stammen. Een enkele capsule bevat maar liefst 30 miljard organismen.

Wat is prebiotica?

Nu je weet wat probiotica precies is, is het tijd om uit te leggen wat prebiotica is. Zoals ik net uitlegde staat ‘pro’ voor bevorderend, en ‘pre’ staat juist voor iets bijdragen. Zo kun je het verschil vrij makkelijk zien. PRObiotica bevordert de bacteriën in de darm (dit zijn de bacteriën zelf) en PREbiotica draagt iets bij aan de bacteriën in de darm. Prebiotica is als het ware de voeding van de bacteriën (want ja, je moet ze wel het juiste eten geven).

Geef je jouw darmflora de juiste voeding, dan groeit het aantal gezonde bacteriën in de darm waardoor de minder optimale bacteriën (en andere organismen) minder kans krijgen.

Prebiotica bestaat uit voedingsvezels. Niet uit brood of granen (de vezels die je daarin vindt dragen niet in zulke grote mate bij aan de darmflora), maar juist het soort vezels wat je vindt in verschillende groenten, knollen en sommige vruchten. Je vindt hierin verschillende soorten vezels, ze zijn namelijk zeker niet allemaal hetzelfde en zo voed je dus verschillende bacteriën met verschillende soorten vezels.

Natuurlijk kun je deze vezels prima in voeding vinden, zeker wanneer je veel groenten (waaronder ook knollen!) eet en regelmatig wat fruit. Is je darmflora echter uit balans, dan kan het zeker helpen om extra prebiotica te nemen. De vezels GOS (Galacto-Oligosachariden) worden door de meeste mensen heel goed verdragen.

Probiotica bestaat uit darmbacteriën en Prebiotica bestaat uit de voeding voor deze bacteriën.

Hoe gebruik je probiotica en prebiotica?

Het lijkt heel makkelijk om gewoon even een potje probiotica te kopen en daarmee thuis aan de slag te gaan. Alleen komen heel wat mensen er vervolgens achter dat het niet voor ze werkt en dat is zonde. Niet alleen van je geld, maar ook van je poging om meer te doen voor je gezondheid.

Hoe gebruik je dit dan wél, zodat het daadwerkelijk iets voor je doet?

Stap 1: Gezonde voeding

Schoon eerst je voedingspatroon op. Paleo is daarvoor een goede basis, maar het eten van (veel) meer groenten is sowieso een goed begin. Het is namelijk belangrijk dat er zo min mogelijk ontstekingen in de darm zijn en de darmwand in goede conditie is. Anders hechten de gezonde darmbacteriën niet goed en spoel je ze zo weer door het toilet. In het ergste geval komen de bacteriën die eigenlijk in de darm horen te blijven in het lichaam terecht, waar ze het immuunsysteem nog meer aanwakkeren (dat wil je dus voorkomen). Voeding speelt hierin een grote rol.

Stap 2: Versterk de flora die er al is

Vervolgens kun je de darmbacteriën die je al van jezelf hebt gaan versterken door ze als het ware bij te voeren; door middel van een prebiotica supplement. Hoe sterker je eigen flora al is, hoe makkelijker het wordt om deze aan te vullen.

Stap 3: Vul je darmflora aan

Nu is het pas tijd om probiotica te gaan nemen, eventueel nog steeds samen met prebiotica. Hierdoor vul je de darmflora verder aan met nieuwe stammen en blijf je deze nieuwe bacteriën ook meteen de juiste voeding geven zodat ze kunnen groeien.

Twijfel je? Neem dan contact op met een orthomoleculair therapeut, diegene kan je hier nog veel verder over adviseren.

Comments 9

  1. De gefermenteerde kefir probiotica, zit daar dan geen lactose in?

    1. De bacteriën in de probiotica zijn inderdaad gekweekt op melk. Dat kan geen kwaad. Het gaat zoals op de verpakking gezegd wordt om mensen met een echte koemelk allergie, dit moet de fabrikant erop zetten om zichzelf in te dekken ook al zit er geen melk in het product maar is het bijvoorbeeld wel met melk in aanraking gekomen. Heb je een allergie dan kun je het niet gebruiken, heb je geen allergie dan is er niks mis mee en een prima probiotica.

  2. ik neem nu al een tweetal jaar Darmocare van Bonusan gecombineerd met Imutis als preciotica.
    Mijn probleem is heel gevoelige darmen die bij vet opname (sausen) en pikante voeding heel erg actief zijn en vaak niet gebonden urgentie-ontlasting met zich mee brengt. Zou mijn prebiotisch en probiotica hier dan de juiste combinatie zijn?

    1. De prebiotica uit Darmocare bevatten fructo-oligosacchariden. Dit zijn niet/moeilijk verteerbare suikers die als voedingsbodem voor darmbacteriën kunnen functioneren. Ze kunnen echter ook als bijwerking hebben dat de darmen ontregelt raken met als gevolg diarree (“niet gebonden urgentie-ontlasting”).
      Wellicht kan het zinnig zijn om eens een maand geen Darmocare te nemen (of 2 maanden) en te kijken wat voor effect dit heeft op de darmen.
      De probiotica blijven aangeraden om te blijven nemen.

  3. Luth Bosschem ,ik heb ook jaren problemen met mijn darmen gehad,krampen ,opgezette buik diarchee. tot ze er achter kwamen dat ik koemelk allergie had ,ontstaan door antibiotica, gestopt met alle koemelk producten ,nooit geen last meer gehad ,achteraf schijnt dat eiwit wat in koemelk zit meer ziektes veroorzaakt ,ik gebruik nu geitenmelk 1 ding is jammer kan geen kefir meer maken ,want die wordt niet dik met geitenmelk jammer

    1. je kunt ook overstappen op waterkefir. is in principe hetzelfde als melkkefir, maar dan op water gebaseerd. ik heb zelf namelijk ook een intolerantie voor lactose en gevoelige darmen. waterkefir is voor mij een goede oplossing en is me door mijn mesoloog aangeraden.

  4. De symptomen van een lekkende darm kunnen ook symptomen zijn van allerlei anderen ziektebeelden of verstoringen.

    Stel ik heb alle symptomen die in jouw artikel genoemd worden dan is het nog niet zeker dat je een lekkende darm hebt. Ik vraag me of, hoe kun je dit nou zeker weten, bevestigd krijgen. Voordat je aan pre- of probiotica’s begint of andere goede maar ook vaak dure producten.

    Ik vroeg me daarom af of je ook door het laten onderzoeken van je ontlasting kunt zien of je een lekkende darm hebt?

    Succes en alvast bedankt voor het antwoord!

    1. Een hele goeie observering! Het beste wat je kan doen is je laten testen op coeliakie. Die symptomen zijn ook gelijk namelijk. Dan kan je het zeker weten.

  5. Hoi,

    Ik heb een vraag over Kefir, welk merk kun je het beste kopen uit de supermarkt??
    Ik vind het namelijk erg lekker. En hoe vaak mag je dit drinken?

    Vriendelijke groet Els.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.