In de serie OERhollands is dit ook meteen het makkelijkste gerecht. Appelmoes. Zelf ben ik niet in zo’n appelmoes-cultuur opgegroeid, maar ik moet eerlijk toegeven dat áls ik als kind in een restaurant frietjes met appelmoes kon krijgen, ik dat ook echt wel lekker vond.
Ik kan me zo voorstellen dat er een heleboel kleine (en grote) kinderen zijn die nog steeds graag appelmoes eten. Maar waarom zou je het dan kopen in een pot? Er zijn op dit moment zo veel boeren die hun appels niet aan de straatstenen kwijt weten te raken en wij kopen appelmoes uit een pot. Toch zonde!
Gelukkig is zelf appelmoes maken echt een fluitje van een cent: binnen 10 minuten is het klaar en warm. Op de foto heb ik mijn appelmoes met kipworstjes gecombineerd maar je kunt er natuurlijk ook frietjes van zoete aardappel of pastinaak bij eten. Of allebei!
En als je dan nog steeds appeltjes over hebt, dan is deze OERhollandse appeltaart misschien ook wel wat voor je.
- 500g appels
- 1 tl kaneel
- Was de appels en verwijder het klokhuis. Snijd ze in kleine blokjes en voeg ze samen in een blender of foodprocessor.
- Pureer de appels samen met de kaneel en schenk het mengsel in een pan.
- Verhit het mengsel zachtjes en serveer bij een maaltijd naar keuze.
- Deze appelmoes kan natuurlijk ook koud worden gegeten.




Comments 4
Pingback: Snelle appelmoes zonder suiker | Mintful
Ik snij de appels alleen in stukjes, wel even schillen, en dan met een klein laagje water in de pan, 10 minuten koken. Daarna de kaneel erbij, goed roeren met een houten lepel, dan zijn ze ook zacht.
Kleine variant: ipv kaneel tijdens het koken 2 steranijsjes erbij.
Goed idee, met steranijs! Dat ga ik ook eens proberen.
Maakte het altijd alleen van appels! Appels schillen in blokjes snijden 1 min in magnetron in een hoge glazen schaal klaar super lekker appel compôte.
Ook dit kun je afgekoeld eten en zelfs prima invriezen. De kleur blijft mooi en ook behoud de appel meer zijn eigen smaak ?