Een hartstikke Nederlands toetje, maar tegenwoordig bij velen onbekend: Haagse bluf. Ik kende het zelf ook niet, terwijl het een heel makkelijk te maken toetje is dat erg lekker smaakt. Het is romig, luchtig en fris tegelijk. Deze variant bevat ook nog eens geen geraffineerde suikers en alleen puur fruitsap, een stuk gezonder dus!
Let wel op met de eiwitten, deze worden rauw verwerkt. Kies daarom het liefst voor verse eieren.
Zorg ervoor dat je de eiwitten heel stijf klopt. Als het goed is, kun je de kom op de kop houden zonder dat er iets uitvalt. Bereid de Haagse bluf vlak voor het opdienen, dan is die het lekkerst.
Als je wilt, kun je andere soorten bessensap (zonder toevoegingen) proberen. Serveer de bluf eventueel met wat vers rood fruit of sinaasappelrasp.
Tip: Ook lekker als topping bij de Vanille Vla.
- 1 eiwit
- 150 ml granaatappelsap zonder toegevoegde suiker
- 1 el rauwe honing
- Klop het eiwit, sap en honing in een grote vetvrije kom zeer stijf met de handmixer. Dit kan een paar minuten duren.
- Verdeel de massa over 4 kommetjes.
- Raak de bluf lichtjes aan met de achterkant van een lepel om pieken en puntige torentjes te maken.
- Serveer de ‘bluf’ zo snel mogelijk, zodat –ie op zijn lekkerst is.


